Reportage

Blogg

Välj din anläggning med omsorg



Musik är en viktig del i våra liv och har varit så sedan urminnes tider.

I musiken finner vi eufori, som får våra sinnen att galoppera med olika känslouttryck. En bra stereoanläggning kan förmedla musikens uttryck på starkare sätt. Men vad ska du välja till ditt hem och vad passar dig bäst när du slagit dig ner i soffan och vill avnjuta din musik? Idag kan vi lyssna på musik på oändligt många fler sätt än vad vi gjorde förr. Vill du slå igång en vinylskiva, streama musik trådlöst från din mobiltelefon eller ha möjligheten att bygga ut ljud i hemmets alla rum? Det ena utesluter inte det andra, utan ditt val av anläggning kan faktiskt kunna allt detta och mer därtill.
Frågan är: hur lyssnar du på musik idag och vilka funktioner begär du?

Även om ljudet är det primära, så är designen en annan viktig faktor för de flesta konsumenter. Idag ställer vi höga krav på att ha en estetiskt tilltalande stereo, oavsett om det är i små- eller storskaligt format.

Koppla ur dig, koppla upp dig

Idag tillägnar vi mycket av vår lediga tid åt våra mobiltelefoner och datorer. Det första steget mot bättre ljud är att dra ut 3.5 mm signalkabeln från en sådan enhet, då dess ljudkvalitet oftast är undermålig. Många mobil- och datatillverkare har inte försett sina produkter med ett bra ljudkort. Givetvis finns det undantag, och likaså externa ljudkort att köpa till sin dator.

Även om Bluetooth är ett trådlöst protokoll som komprimerar ljudet så kan detta alltså ge ett märkbart lyft, då mobilen eller datorn överför musiken i digital form istället för analog. Det är alltså den mottagande enheten som då står för det slutliga ljudresultatet.

En smart och kostnadseffektiv väg att gå är att överväga en aktiv högtalare. Dessa finns i formen som en soundbar, bättre bordsradios eller som stereohögtalare. Med en aktiv högtalare menas att förstärkaren är inbyggd i högtalaren, vilket ger en mer platsbesparande och diskret installation i vardagsrummet. Här ser tillverkaren oftast mobilen som utgångspunkten för musiklyssningen och förser högtalarna med Bluetooth-mottagning. Fördelen med detta är att högtalarna inte behöver anslutas till något hemnätverk, utan de parkopplas enkelt med mobilen, surfplattan eller datorn. Flera aktiva högtalare har även en optisk ingång och denna kan med fördel vigas till platt-TV:n i rummet. Detta är ett snabbt och enkelt sätt att kunna avnjuta ljudet i högre kvalitet genom högtalarna när du tittar på ett sportevent eller en musikfestival. Med en optisk kabel är ljudöverföringen digital och det är alltså den mottagande enheten som står för ljudkvaliteten. 


Audio Pro Addon T14 - ett par aktiva högtalare med blåtand, optisk in, utgång för subwoofer och fjärrkontroll.



Spotify Connect och nätverk

Spotify är en streamingtjänst som de flesta känner till, och om vi återgår till Bluetooth, så kan du sitta i soffan med mobilen i din hand och streama musiken helt fritt från kablar. Nackdelen med Bluetooth är en begränsning i räckvidd och ljudets upplösning.

Söker man en stabilare och musikaliskt mer upplöst streaming så är en nätverksuppkopplad produkt att föredra. Här finner vi allt från små hubbar, som är uppkopplade till din router och som sedan kablas vidare till din stereoförstärkare eller dina aktiva högtalare. Chromecast Audio och Apple TV känner de flesta till, men det finns även liknande produkter från Yamaha, Audio Pro och Dayton Audio, vars plattform är integrerade i en större omfattning av produkter, även i prisklasser för de som ställer högre ljudkrav. Dessutom kan man via nätverksuppkopplingen erbjuda multiroom-lösningar, liknande Sonos, fast med fokus på en högre ljudkvalitet. Yamahas MusicCast och Dayton Audios Hi-Fly är lysande exempel på detta!

Men via nätverksuppkopplingen kan Spotify fortfarande vara en viktig faktor när du lyssnar på musiken och flertalet av dessa produkter har funktionen kallad Spotify Connect. Detta innebär att din mobil eller dator enbart agerar som en fjärrkontroll där du navigerar och spelar musik i Spotify, då det är din ljudprodukt som streamar musiken. Skulle det inkomma ett samtal, så bryts inte musiken som det hade gjort via Bluetooth. Dessutom kan du scrolla genom de senaste händelserna i Facebook eller läsa de senaste nyheterna i Aftonbladet, utan att musiken slutar att spela.


Förslag på ett hett vinylpaket, där Yamahas WXA-50 även erbjuder nätverk och multiroom-utbyggnad via MusicCast.


Det kostar att ligga på topp

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet, som farbror Barbro uttryckt det så klokt. För dig som ställer ännu högre krav på ljudåtergivningen är den ”klassiska” musikanläggningen förmodligen den bästa och mest tillfredsställande lösningen. Här kan man med omsorg handplocka enheter som tillsammans återger musiken på det sättet som du önskar. Ska det vara upplöst och neutralt? Ska det kunna spela högt? Kanske både och?

Men det behöver absolut inte utesluta någon form av streaming från dator eller nätverk, snarare tvärtom. Här kan vi idag hämta en ljudkvalitet som vida överstiger den som som CD-mediet har att erbjuda. MP3-filer ger en upplösning på maximalt 320 kbps. En FLAC-fil har mindre komprimering och ligger oftast mellan 600-900 kbps. En CD-skiva har en upplösning på 16-bitar/44.1 kHz, vilket ger en upplösning på 1.411 kbps. Med högupplösta digitala filer i 24-bitars format kan vi avnjuta ett digitalt ljud som är helt i klass med de bästa analoga skivspelarna. Här talar vi helt plötsligt om en upplösning i studiokvalitet, där en sampling på 192 kHz ger en upplösning på 9.208 kbps. Men detta ställer högre krav på både elektronik som högtalare, som skall kunna förmedla all denna information och samtidigt återge ett större dynamiskt omfång.

Dynavoice resliga golvhögtalare DF-8 och Yamaha´s nätverksuppkopplade förstärkare R-N803.


Är du fortfarande rådvill så tveka inte att kontakta oss, antingen på 019-206750 eller via mail på support@brl.se. Du är också hjärtligt välkommen att besöka någon av våra sju butiker, där vi är helt övertygade om att vi i vårt breda utbud kan erbjuda dig en lösning som täcker dina specifika behov!



Skrivet av: Andreas A

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: h2MXFw (motverkar spam)
Logga in