Reportage

Blogg

Paul Wilbur Klipsch - en excentrisk audiopionjär



Den 9:e mars år 1904 föddes en pojke i Elkhart, Indiana som senare blev känd för sitt uttryck ”Bullshit” och en sann ikon inom Hifi.

Paul Wilbur Klipsch fick tidigt ett stort intresse för teknik, mycket genom sin far som arbetade som instruktör av maskinteknik vid Purdue University i West Lafayette, Indiana. Trots att fadern dog vid redan 12 års ålder vidareutvecklade Paul sitt intresse för vetenskap och teknik. Vid 15 års ålder byggde han sin första högtalare med hjälp av ett poströr och ett par hörlurar, vilket var ett år före den första offentliga radiosändningen.
Efter sin examen från El Paso High School skrevs Paul in vid New Mexico State University, där han spelade kornett i ett universitetsband och var en prisbelönad medlem av skolvapenlaget.

Pwk  Big  Train 2000x1125

Efter att ha tagit examen från NMSU började Paul arbeta för General Electric, där han konstruerade radioapparater som såldes till RCA. År 1928 svarade han på en notis på GE´s anslagstavla, som resulterade i ett nytt jobb att upprätthålla elektriska lokomotiv i Chile under tre års tid, innan han blev antagen på Stanford. Här fick han arbeta som geofysiker för två oljebolag i Texas och fick sin examen som elektroingenjör. Paul har skrivit många avhandlingar och hade vid år 2000 hela 23 olika patent inom områdena geofysik, ballistik och akustik.

År 1940 byggde han sin första högtalarmodell, kallad X-1, som var en tidig prototyp av vad som skulle bli en legendarisk högtalare, nämligen Klipschorn. Under sin tjänstgöring för den amerikanska armén under andra världskriget tjänade Paul rangen som löjtnantöverste, och det var under hans tjänst på Southwest Proving Grounds i Hope, Arkansas, som Paul fortsatte att förbättra sin konstruktion. Genom sin breda kunskap inom ballistik var Paul en bidragande orsak till att slaget om Midway vanns, och tack vare detta fick han det gamla flygfältet i Hope, där Klipsch Museum of Audio History ligger idag. Produktionsverksamheten ligger tvärs över gatan.

Klipschorn  Drawing 2000x1125

Paul uppmuntrades under tjänstgöringen till att starta en egen verksamhet, då flera besökare på hans befälhavandes kvarter förvånats över den livliga ljudåtergivningen. Under flera års utvecklande av flera prototyper mottog Paul ett patent år 1945 för sin högtalarkonstruktion och registrerade namnet Klipsch & Associates år 1946. Detta var året som Klipschorn såg dagens ljus för första gången, en högtalarmodell som Paul byggde varenda exemplar av helt själv fram till år 1948, då han anställde sin första personalstyrka.

Under en videointervju år 1999 hävdade Paul att han faktiskt inte namngav högtalaren själv, utan han fick veta vid ett säljsamtal till en man i New York City att informationen lite förvånande hade spridit sig om den revolutionerande nya högtalaren. ”We´ve heard all about your corner horn” sade mannen. ”We call it the Klipschorn”.

Konceptet till Klipschorn baserades på en mycket lovande princip på en hornladdad högtalare. Biosalonger, drive-in biografer och konserthallar använde sig av flera meter långa horn, vars extremt höga verkningsgrad var ett måste till de effektsvagare rörförstärkarna som fanns på marknaden vid den tiden. Genom att bruka ett veckat bashorn och placera högtalaren i rummets hörn, där rummets väggar fungerar som en förlängning av bashornet, lyckades Paul skapa en fullt hornkopplad högtalare för hemmamiljö med principens alla fördelar.

Modellen finns idag – lite över 70 år senare – fortfarande i produktion och byggs helt för hand i Hope, Arkansas.


Klipschorn  Hero 2000x1125

Pwk  Patent  Wall 2000x1125


Paul blev under sin livstid invald i Fellow of the Audio Engineering Society och Acoustical Society of America. Han är likaså medlem i Tau Beta Pi och Sigma Xi.

År 1978 blev han tilldelad Audio Engineering Society´s silvermedalj för sina bidrag till högtalarkonstruktioner. Sex år senare blev Paul även invald i Audio Hall of Fame, där endast ett fåtal personer delar hans sällskap för sina bidrag till Hifi-industrin. Angående sitt arbete inom audio har Paul vid tillfälle sagt: "Audio var först en hobby, därefter ett yrke, men jag ser fortfarande mig själv som en amatör, eftersom en amatör är någon som praktiserar sin konst efter kärlek"

Pauls absolut största utmärkelse i karriären var hans medlemskap i Engineering & Science Hall of Fame år 1997. Som medlem nr 46 delar han ett celebert sällskap med betydelsefulla vetenskapsmän och ingenjörer som bröderna Wright (flygpionjärer som genomförde den allra första flygningen med en motordriven flygmaskin), Thomas Edison (uppfinnare och industrialist som uppfann fonografen och den första användbara glödlampan) och George Washington Carver (en botaniker och uppfinnare vars arbete till stor del byggde på främjandet av alternativa grödor till bomull, jordnötter och sötpotatis)!

Paul Wilbur Klipsch lämnade jordelivet år 2002, hela 98 år gammal. Han lämnade sex år tidigare över bolaget till kusinen Fred Klipsch, men var ändå dagligen på besök på kontoret ett par timmar. Fred Klipsch satsade miljontals dollar i bolaget till högtalarutvecklingen, vilket tre år senare (år 1999) var startskottet för den första generationens Reference-serie, som idag är en av världens mestsäljande högtalarserier och som starkt bidragit till att Klipsch växt till att vara en av USA´s största och ledande tillverkare inom audio.

Idag, år 2017, har Klipsch ett programutbud som är större och bredare än någonsin, och sträcker sig allt från traditionella högtalare för stereo- och hembiobruk, till hörlurar och aktiva, trådlösa lösningar för multiroomsystem.

Mitt i allt detta har man återupplivat den klassiska Heritage-serien med flera av Pauls långlivade konstruktioner, som numer finns i jubilerande upplagor. Sommaren 2017 kom golvhögtalaren Forte tillbaka, en högtalare som först lanserades år 1985 och som i sin tredje generation tillverkats i en limiterad produktionsserie på endast 70 par per träslag.

Forte Iii Lifestyle Se California Walnut 3



För att se produkter från Klipsch enorma sortiment klicka här >>

Bilder från http://www.klipsch.com/founder

Skrivet av: Andreas

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: zFM69p (motverkar spam)
Logga in