JBL

Filtrera Dölj filter
Filtrera
Pris
Finns i lager
    Nej Ja
Visa fler...
1  2  3  ..4  Nästa »

JBL

JBL Högtalare

JBL är en amerikansk högtalartillverkare som grundades år 1946 av James Bullough Lansing. Idag är man en del av Harman International Industries, som är ett dotterbolag till Samsung Electronics. Huvudkontoret ligger i Los Angeles, Kalifornien. Idag har man runt 12.000 anställda.

Lansings karriär startade redan år 1927 då han tillsammans med affärspartnern Ken Decker grundade Lansing Manufacturing Company, som tillverkade element till radiokonsoler. År 1933 fick Lansing tillsammans med chefsljudteknikern Douglas Shearer på Metro-Goldwyn-Mayer (Hollywoods största studio) i uppdrag att utveckla ett eget ljudsystem, baserat kring hornladdning, som skulle förbättra ljudet på biografer. Modellen döptes till Shearer Horn och fick år 1936 utmärkelse av Academy of Motion Pict ure Arts and Sciences för dess utmärka konstruktion.

Bolaget köptes år 1941 upp av Altec och när Lansings kontrakt upphörde år 1946 så grundade han JBL. James var en otroligt innovativ ingenjör, men en dålig affärsman. Flera omständigheter bidrog till att han tog livet av sig år 1949.

Arvet lever vidare och genom åren har JBL lanserat flera banbrytande produkter. Bolaget är indelat i två oberoende divisioner, JBL Professional och JBL Consumer. Man är en av världens största och mest anrika högtalartillverkare, med inriktning till både studio och PA, hem och bil.


Logga in