Surroundhögtalare

Surroundhögtalare innebär att högtalaren är dedikerad för de bakre kanalerna i en hemmabio-setup. Du har då högtalarelement som sprider ljudet åt motsatt håll för att skapa ett bredare och mer omslutande spridningsmönster. Med surroundljud blir filmupplevelsen ännu starkare och du känner dig som om du är mitt i handlingen på skärmen.

Läs mer
Filtrera Dölj filter
Filtrera
Pris
Tillverkare
    Dynavoice Elipson Heco Klipsch Magnat Polk Tangent
Färg
    Svart Svart Trä Valnöt Vit
Dolby Atmos
    Ja
Tangent Spectrum XATM
Passar min bil
Klipsch THX-5000-SUR, par
Passar min bil
21490 kr
Visa fler...

Surroundhögtalare

Surroundhögtalare innebär att den är dedikerad för de bakre kanalerna i en hemmabioanläggning. Man har då högtalarelement som sprider ljudet åt motsatt håll för att skapa ett bredare och mer omslutande spridningsmönster. Dipolär spridning brukar föredras för filmspår, vilket innebär att elementen spelar i motsatt fas för att skapa ett mer diffust och omslutande ljudfält. I bipolärt läge spelar elementen i fas, vilket kan skapa rätt efterklang när man spelar upp musik i högupplöst kvalitet (Bluray, SACD). 

De flesta hemmabiohögtalarna kan monteras på väggen genom nyckelhålsfästen. Saknas detta så kan man ställa dem på ett par högtalarstativ. En rekommendation är att ha högtalarna lite mer i höjd, så att de kommer en bit över huvudhöjd när man sitter ner i soffan.

Surroundljud för hemmabio – En guide till Surroundljud

Surroundljud har blivit en avgörande faktor för att skapa en mer realistisk bioupplevelse i hemmet. Ett bra surroundljud kan ge tittarna en uppslukande ljudupplevelse som kan göra att de känner sig som om de är mitt i handlingen på skärmen. I denna guide ska vi utforska vad surround ljud är, varför det är viktigt, och vilka alternativ som finns tillgängliga för att skapa en fantastisk hemmabio-upplevelse.

Vad är surroundljud?

Surroundljud är en teknik som gör att ljudet kommer från flera olika högtalare runt omkring tittaren. Denna teknik skapar en känsla av att ljudet kommer från olika håll och ger en mer realistisk ljudupplevelse. Surroundljud kan användas för att skapa en 360-graders ljudupplevelse i hemmabion. Med surroundljud kan du höra ljud som kommer från vänster, höger, framför, bakom och ovanför dem.

Varför är surroundljud viktigt för hemmabio?

Surroundljud är en avgörande faktor för att skapa en mer realistisk bioupplevelse i hemmet. Ett bra surround ljudsystem kan göra att tittarna känner sig som om de är mitt i handlingen på skärmen. Med surround ljud kan tittarna höra ljud som kommer från olika håll, vilket skapar en mer realistisk ljudupplevelse. Surr ljud kan också bidra till att förbättra dialogen i filmen, vilket gör det lättare för tittarna att följa med i handlingen.

Alternativ för surroundsystem

Det finns flera olika alternativ för att skapa ett surroundsystem i hemmabion. Här är några av de vanligaste alternativen:

  1. 5.1 surroundsystem: Detta system består av fem högtalare och en subwoofer. Högtalarna placeras runt omkring tittaren för att skapa en 360-graders ljudupplevelse.

  2. 7.1 surroundsystem: Detta system består av sju högtalare och en subwoofer. Detta system ger en ännu mer uppslukande ljudupplevelse än 5.1-systemet.

  3. Soundbar: En soundbar är en smal högtalare som kan placeras under TV:n. De flesta soundbars har inbyggda högtalare som skapar en virtuell surround ljudupplevelse.

  4. Dolby Atmos: Dolby Atmos är en surround ljudteknik som är designad för att skapa en mer uppslukande ljudupplevelse. Detta system består av högtalare som är placerade på olika höjder runt omkring tittaren.


Att välja surroundsystem

Innan du väljer ett surroundsystem är det viktigt att tänka på hur mycket utrymme du har tillgängligt, samt hur mycket pengar du vill spendera på systemet. Om du har en stor plats att installera högtalarna, kan ett 7.1-system vara ett bra alternativ. Om du däremot har begränsat utrymme, kan en soundbar vara ett bättre alternativ.

När du väljer ett surroundsystem är det också viktigt att tänka på vilken typ av innehåll du kommer att titta på. Vissa ljudsystem är mer lämpade för film än för musik, medan andra fungerar bra för både film och musik.

Om du vill ha den bästa möjliga surroundupplevelsen, är det viktigt att ha rätt högtalare och subwoofer. Högtalarna bör placeras korrekt och riktas åt rätt håll för att ge en optimal ljudupplevelse.

Sammanfattningsvis, om du vill ha en mer realistisk bioupplevelse i hemmet är surroundljud ett måste. Det finns flera alternativ att välja mellan, och valet beror på dina behov och budget. Genom att välja rätt surroundsystem och placera högtalarna på rätt sätt kan du skapa en fantastisk hemmabio-upplevelse som du och dina nära och kära kan njuta av under lång tid framöver.


Dolby Atmos Högtalare

Dolby Atmos högtalare är en surroundhögtalare som återger det höjdobjektsbaserade ljudet i filmljudspåret. Syftet är att exempelvis när det regnar i filmen så upplever du att regndropparna faller ner från ditt tak i rummet. Vanliga Dolby Atmos konfigurationer är 5.1.2, 7.1.2 men förekommer också som exempelvis 5.1.4 och 7.1.4 vilket också ställer högre krav på din surroundförstärkare.

Även högtalarkablar är av vikt. Använd helst inte en för tunn kabel då man vanligtvis drar längre sträckor då surroundhögtalarna är i motsatt del av rummet än där din hemmabioförstärkare är placerad.

Hos oss hittar du både trådlösa surroundhögtalare, små surroundhögtalare, kraftfulla surroundhögtalare, satellithögtalare och kompletta surroundhögtalarpaket till din hemmabio

Är du osäker på vilka surroundhögtalare du ska köpa eller vill du veta mer om dem? Kontakta oss på support@brl.se eller via 019-206750 för att höra mer!

Logga in

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.