Reportage

Blogg

Exklusiv intervju med Mikael Persson, världsmästare i enduro



I förra veckan skrev vi om Mikael Persson och den sista avgörande deltävlingen i enduro-VM klassen Youth 125. Precis som förväntat knep han förstaplatsen efter en hård och jämn strid mot den tätt jagande Josep Garcia och återvände hem till Sverige med en packning som nu också bestod av en guldmedalj.

Den nyblivne världsmästaren var under dagen på besök i BRL Örebro för underhållsarbete på enduro-bussen och självklart passade vi på att byta några ord. Att han för bara några dagar sedan plockat hem världmästartiteln var någonting han inte riktigt hunnit smälta.

- Självklart är det en otroligt skön känsla, men eftersom jag vunnit flera SM-guld tidigare så kändes det först bara som en vinst av alla i mängden.

Känslan av att vinsten bara var än i mängden skulle snabbt försvinna efter att han kommit hem och fått lite distans från helgens tävling.

- När jag kom hem kändes det tydligt vilken stor skillnad det egentligen är. Allt stöd på facebook, över telefon och från alla jag träffar är helt enormt. Det börjar kännas mer verkligt nu och det känns helt sjukt bra.  

Det är ingen slump att Mikael redan vid så ung ålder nått de framgångar han gjort. Veckorna fyller han med minst 15-20 timmars träning där allt från cross, cykel och gympass hinns med och resan till förstaplatsen har varit lång.

- Hårdträningen inför VM började redan i November förra året och sedan dess har det varit fullt ös. Varje deltävling består av två dagars intensiv körning, där man måste prestera lika mycket under båda dagarna. Tar du ut dig till hundra procent dag ett så krävs det att fysiken är tillräckligt bra för att man ska hinna återhämta sig och göra samma sak under dag två.




Mikael har under det gångna året kört för Yamaha, ett samarbete som han också ser väldigt positivt på inför framtiden. Cross har han däremot kört betydligt längre än så och sedan han var tolv år gammal har han tävlat i olika sammanhang. Med fyra SM-guld (tre ungdom, ett junior) i bagaget sedan tidigare har Mikael redan en lång meritlista och de senaste två åren har han helt och hållet satsat på sin professionella enduro-karriär.

- För att kunna nå dit jag vill och för att kunna lägga ner den tiden som krävs, var jag tvungen att hoppa av gymnasiet redan under första året. Möjligheten att lägga upp emot 20 timmar på träning finns inte om man jobbar eller pluggar heltid, så för mig var det ett enkelt val.

Med mycket erfarenhet, stor meritlista och en hel massa jävlar anamma i sig är det tydligt vad Mikael siktar på att uppnå med sin körning.



Vad är dina framtidsmål?


- Förutsatt att jag kan hålla mig fri från skador och får fortsatt möjlighet att utvecklas utefter de förutsättningar jag har idag, så siktar jag på att vinna senior VM-guld inom tre år.


Skrivet av: Christopher

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: P3MMmR (motverkar spam)
Logga in