Tips & Tricks

Blogg
Inkoppling av extrabatteri!

Inkoppling av extrabatteri!

Effekt, effekt och återigen effekt. Det kan inte sägas tillräckligt många gånger och vikten av en ordentlig strömbank vid billjudsbygge är stor. Att man upplever spänningsfall efter installation av ljudsystem, som exempelvis blinkande lysen, är kanske den första indikationen på att den befintliga strömbanken är för klen för det som finns monterat i bilen. I värsta fall kan det sluta med att ditt slutsteg skadas.

Att använda en kondensator kan vara en lösning för att minska just spänningsfall, men kondensatorn hjälper bara till vid extrema toppar och löser inte själva grundproblemet: att din strömbank är klen. Ser man istället till att uppgradera befintligt batteri, eller komplettera med ett extrabatteri, så säkerställer man att det finns tillräckligt med effekt för att driva systemet och man undviker även alla typer av potentiella faror. Här på BRL ser vi fler och fler ljudbyggen där generatorn behöver bytas, bland annat! Bilen kan då inte generera tillräckligt med el.

Om du tänkt montera in billjud, särskilt om det är kraftfulla slutsteg, se då över följande:

- Se över batterihälsa
- Se till att ha rätt kablar mellan slutsteg och batteri
- Se över grovleken på kablar mellan generator och batteri, samt jordkabel mellan motor/batteri och kaross - smidigt sätt att uppgradera bilens elsystem!
- Överväg ett extrabatteri eller två

Att installera ett extrabatteri är inte så svårt som man kan tro och tiden det tar är en väldigt väl spenderad tid. Nedan illustrerar vi ett exempel på hur installationen kan se ut, samt vilken grovlek på ström- och jordkabel som rekommenderas.

Kabeltjocklek (mm2)Kabeltjocklek (AWG)Max säkring (A)
0,5205
0,75187,5
11710
1,51515
2,51325
41130
6940
8850
10760
16580
204100
253125
302150
500200
70000250
950000300

Batteriet är en extremt viktig aspekt av ljudbygget. Alla batterier är inte stöpta i samma form, så se till att ha kvalitetsbatterier till hands när det är dags att börja montera.

Vi rekommenderar att kolla in AGM-batterier som ger god balans när det kommer till kvalité och valuta för pengarna. AGM är utvecklade för att ha en högre cyklingstålighet än andra batterier, och används bland annat ofta i bilar med start-/stoppsystem. 

Det gör batteriet bättre utrustat för att användas till billjud, där det ganska ofta kommer stora toppar i förbrukningen. Det är även ett läckagefritt batteri, som också är underhållsfritt - men vi rekommenderar alltid att ha en batteriladdare av hög kvalité för att säkerställa hög batterihälsa med jämna mellanrum.

Ska du över 2000 eller 3000W RMS? Se då till att ha en rejäl strömbank. Vi ser helst att du har minst ett extrabatteri. Elsystemet är inte starkare än sin svagaste länk, så ser gärna till att byta ditt primära batteri samtidigt och frigör elsystemet från eventuella flaskhalsar!

Det blir då också även viktigt att se över det som kallas för “The Big 3”: grövre strömkablar mellan generator och batteri och nya jordkablar mellan batteri samt motor och kaross. Detta blir i många fall en rejäl uppdatering av jordens elsystem!

Batterier med grym kvalitet!
Här hos oss på BRL hittar du ett ständigt växande utbud av batterier. Vi kan rekommendera batterier från följande tillverkare!

XS Power är en amerikansk tillverkare av batterier som erbjuder modeller som varierar i storlek och kraft. Något som genomsyrar hela deras line-up är en extremt hög kvalitet och man har ett alldeles eget testlaboratorium där alla batterier testas grundligt och noga.

Tyska Banner har tillverkat batterier sedan 1937. Batterierna tillverkas i staden Linz-Leonding och deras fabrik är en av världens mest moderna. Du hittar Banners utmärka batterier i ett stort antal olika fordon ute på vägarna - BMW Audi, Porsche och Volvo är bland annat kunder hos Banner!

Amerikanska Optima är experter på tåliga batterier. Deras Yellowtop-batterier är (bland mycket annat) tåliga - faktum är att batterierna är 15 gånger mer tåliga än många andra batterier på marknaden. Det självklara valet till ett kaxigt basbygge, kanske? 

Varta är extremt stora på marknaden - det är kanske inte är så konstigt, med tanke på deras otroliga expertis inom området. Vi kan rekommendera deras Silver Dynamic AGM-batterier, som erbjuder oslagbar prestanda och är ett utmärkt val som extrabatteri till bilar med höga energikrav!

Kondensator - Extraskjuts!
En kondensator ger den lilla boosten som krävs vid extremt höga effekttoppar! Den kan aldrig ersätta ett bättre batteri - eller en bra strömbank, men kommer se till att ditt slutsteg alltid har rikligt med ström. På BRL.se erbjuder vi självklart kondensatorer som lämpar sig väldigt bra för ändamålet. Vi kan starkt rekommendera denna 1 farads kondensator från GAS som är av riktigt hög kvalité!


Skrivet av: Christopher
Uppdaterat av: Patrik A

Kommentarer

21 Kommentarer
#1
jonas
hej jag bygger ljud i en bmw 318d e91 2011.och ska ha in två st dd712 basar och ett dd steg dm2500 batteriet sitter i bagagen och min fråga är om ni byggt ljud i en sån bil någon gång.tanken var ju att montera ett batteri till men är osäker på hur bilens elektronik reagerar.mvh jonas
Den 04 januari 2018
#2
Danijel
Hej har problemet i min bil att de inte kommer finnas plats för extra batteri kan jag då ta en kondensator till varje steg kommer bara att ha 2 steg 1 till mina 6x9or och så ett till mina 10or. Eller är de en du tanke?
Den 26 januari 2018
#2
zebbe
@Danijel: en kondensator ersätter inte ett extra batteri, kondensator hjälper bara till vid effekttoppar. om batteriet du redan har är hyffsat stark räcker det
Den 10 maj 2021
#3
Sixten Jonasson Helgee
hej, jag tänker sätta in ett extra-batteri i min volvo 240 till mina 3 slutsteg och jag undrar hur man skulle kunna göra för att startbatteriet inte kan ta ström från billjuds-batteriet, skulle man kunna använda en likriktningsdiod för att undvika att behöva använda en tjock kabel fram till motorrummet eller måste man använda ett relä av något slag.
//sixten
Den 21 mars 2021
#3
Patrik A @ BRL
@Sixten Jonasson Helgee: Hej! Ett skiljerelä skulle göra jobbet åt dig. Hör gärna av dig till oss i ett mejl till support@brl.se eller ring oss på 019-20 67 50 så kan vi se om vi kan ta fram en annan smart lösning till dig.
Den 26 april 2021
#4
Simon
Hej jag har ett system på totalt 1760watt rms skulle jag behöva extra batteri ?


1 steget/GAS PRO 1000watt
Driver= 2x12 GAS Alpha

2 steget/Hertz 760watt

Driver= framsystem 2x5,25(Gas Silver)
Driver=backsystem 2x6.9(Gas silver)
Den 27 april 2021
#4
Patrik A @ BRL
@Simon : Hej, Simon! Om du inte upplever att det blinkar till i bilen, så är det nog ganska bra. Om du har tänkt ha kvar bilen ett tag, kanske funderar på att uppgradera kommande tiden - då är det nog värt att kanske kolla på att se över ''The Big Three'' och ta en funderare över hur du ska göra med strömbanken framöver. Tveka inte att höra av dig, isåfall - så kan vi vägleda dig!
Den 30 april 2021
#5
Peter lilja
Hej ja lånade en god väns BMW 435cup’e-15 i den sitter orginalmonterad ljud anläggning med harmankardon högtalare! Ja upplevde den anläggningen perfekt ja kunde spela full volym utan några genom slag eller andra störrand ljud kände mig om famnad av musiken på full volym älskar att lyssna på musik på så högvolym som möjligt!????men nu har ja bara en BMW 118- 09 kan ja få så bra ljud i den? Min dotter hade bilen innan mig o lämna in den på cdbilradio det låter inget vidare dom bytte bashögtalare under stolarna o dörrhögtalare o ett slutsteg under golvet i bagaget! Ja kan komma förbi med min väns bil så jag kan låta er lyssna hur ja vill ha det! O sen komma med min bil o kanske få ett förslag på om det går att få lika bra ljud i min bil? Hälsning Peter lilja
Den 29 april 2021
#5
Patrik @ BRL.se
@Peter lilja: Hej! Harman-ljudet är väldigt bra, det kretsar mycket runt välljud. I din närmaste BRL-butik är jag helt säker på att du kommer hitta något som du gillar och kanske till och med slår Harman-ljudet på fingrarna. BMW har gått en lite annorlunda väg, med lite udda storlekar och lösningar (jämfört med andra bilar). Men DLS har ett par riktigt bra BMW-högtalare, exempelvis, samt även från Focal och Audison. Även Rockford Fosgate! Alla fyra är grymma på välljud med bra balans. Man kanske kan även kolla på andra lösningar - så tveka inte att höra av dig till den BRL-butik som ligger närmast, så kommer de vägleda dig på plats. Du kan kontakta butikerna här: https://www.brl.se/sv/butiker
Den 30 april 2021
#6
Undrar åt en kompis
Hej,

Kan man seriekoppla 2st 6v 200Ah batterier för att få ut 12v 200Ah och använda det som batteribank? Batterierna i fråga är exakt likadana samt lika gamla.
Den 28 september 2021
#7
Viggo Jansson
Jag ska driva ett 1000 watt steg med 3 10” basar samt 2 5,25” och 2 6,9”. Räcker det med ett batteri eller lär jag ha ett extra batteri?
Den 17 oktober 2021
#8
harry
hur tjock kabel behöver jag om jag ska paralelkoppla två 70Ah och det är runt fem meter mellan dom
Den 29 januari 2022
#8
ludde
@harry : så stora du har kanske 20mm2
Den 08 februari 2022
#8
Patrik A @ BRL.se
@harry : Hej! Det är ingen dum idé att satsa på så grov kabel som möjligt, generellt sett. Så du inte skapar en svag länk någonstans på vägen. Berätta gärna mer om hur du tänkt koppla batterierna i ett mejl till vår kundservice: support@brl.se
Den 09 februari 2022
#9
Richard Nordström
Hej jag har ett groundzero 4kanals slutsteg på 1100w som driver 4 st 7x10” och en 12” bas som drivs av ett 2 kanaligt slutsteg på 120w. Märker redan nu att när jag spelar på högsta volym som är möjligt utan att de hörs skramlande ljud gör att mitt halv/helljus blinkar till när basen slår i
Dock vill jag ha mer ljud i min bil så vill även sätta in 2 st Apocalypse AP-M61AC och 2 st DeafBonce Apocalypse AP-T25 NEOv2 som jag tänkte skulle kopplas till ett 4 kanaligt slutsteg på 800w
Batteriet jag har nu är ett 75ah Borsch. Jag antar att jag behöver köpa ett extra batteri men förstår it vad jag ska ha eller hur allt funkar med inkoppling och så vidare

Mvh Richard Nordström
Den 28 februari 2022
#9
Patrik @ BRL.se
@Richard Nordström: Hej, Richard! Så fort lamporna börjar dimma, då är det dags att se över strömmen. Ett större batteri, om det går, är nästa steg tillsammans med ett extrabattteri. Se gärna till att batterierna matchar varandra, annars riskerar du att få en svag länk i kedjan.

Det första jag rekommenderar är att kolla över ''Big 3'' och generatorhälsan, så ström är optimalt. Vi har ett kit för Big 3 här: https://www.brl.se/sv/artiklar/big-3-50mm-ofc-kabelkit.html

Hör gärna av dig till vår support, så kommer vi med råd, tips och rekommendationer. Mejla frågan till support@brl.se, ring oss eller chatta med oss direkt här på sidan!
Den 02 mars 2022
#10
Sebastian
Hej har tre agm batterier på 95ah styck vara av 2 är xspower, två 4900 wattrms steg, ett dd c4.100 på 500 watt samt ett 2x300 så med lite överdrev 11200watt rms. En extra generator på 220amp och min fråga blir då hur många mer batterier kommer jag behöva köpa? Spelar till 99% bara när bilen går så får ju kräm från gen. Men vill ha headroom så man ligger när 13,6-14 volt. Någon som har en bra idé?
Den 21 november 2023
#11
Natanael Mårts
Tjena jag har just nu ett Sound digital 3k 1ohm och driver fyra tt-8 PRO och funderar på att skaffa ett till likadant slutsteg och driva en bas på och har just nu två batterier ett 72ah och ett 62ah och undrar vad för typ va batterier ni tycker jag ska ha i min bil är en Volvo v70 med original generator
Den 23 november 2023
#12
Alex
bygger lite ljud i min v70n 2007. har just nu ett steg på 2000w rms som driver 2x 12 tums basar och ett annat steg på 1400w rms som driver 2x 12 tums basar. och till sist ett steg på 400w rms som driver 4 middar. jag känner u att det är på god väg till att upptatera min strömbank då jag dunderar på att bygga lite till. men min fråga är hur mycket måste min generator ge ut för att man ska hå 2 batterier utan att generatorn ska bli överhetad eller gå sönder. har en generator nu som ger 143A och ett baterii på 150ah. vad för ah rekomenderas till det andra batteriet och behöver man byta ut generatorn. obs(det är en a traktor om det gör någon skilnad)
Den 26 februari kl. 14:15
#12
Patrik A @ BRL.se
@Alex: Hej, Alex! Vi vill gärna veta lite mer, kan du höra av dig till vår support? Mejla support@brl.se, så tar vi en djupare titt!
Den 29 februari kl. 07:38
#13
volvo
hejsan, har nu hamnat lite i träsket med billjud igen och bygger i en volvo v90.
kör med en audison bit one dsp, ett stetsom 1600.2eq till middarna och till basarna sitter det ett sound digital 2000.1 men ska in med ett basshabit 5000.1 istället då detta lilla steget inte riktigt vill. men då till min fråga, räcker det för mig att köra 2 stycken varta silver 110ah agm batterier? eller ska man försöka slänga in en kondensator med?
Den 07 april kl. 00:47
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: VLT4Fg (motverkar spam)
Logga in

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.