Bildkablar-/kontakter

Bildkablar-/kontakter

Har du också problem med att reda ut kabelhärvan till din Blu Ray/DVD-spelare? Läs guide för kablar och kontakter, så får du hjälp och tips! Här nedan hittar du en förklaring över de vanligaste utgångarna och kablar.
Bildutgångar

Det finns fem olika bildutgångar på en Blu Ray/DVD: video, S-Video, komponent, scart och HDMI. De två sista överför både ljud och bild.
    

HDMI är den standarden som överför både ljud och bild digitalt i mycket hög kvalitet, klarar att överföra flerkanalsljud ex. (DTS-HD Master Audio/Dolby TrueHD 7.1) och bild ex: 1080p/2K/4K. HDMI är nu standard på Blu Ray/DVD-spelare, plasma- och LCD-tv och projektorer. HDMI kablar finns i fem olika typer, Standard HDMI kabel, High speed HDMI, Standard HDMI med ethernet och High speed HDMI med ethernet, men det finns även en HDMI Standard Automotive. Det finns även en mini-HDMI för bärbara enheter så som digital kamera m,m.
 
High Speed HDMI-kabel med Ethernet
Denna typ av kabel ger samma prestanda som High Speed HDMI-kabel, plus en ytterligare, särskild data-kanal, som kallas HDMI Ethernet Channel, för nätverk. HDMI Ethernet funktionen är endast tillgänglig om båda kopplade enheter är HDMI Ethernet Channel-kompatibla.
High Speed HDMI-kabel
High Speed HDMI -kabel är konstruerad och testad för att hantera upplösningar av 1080p och uppåt, även avancerad presentationsteknik såsom 4K , 3D, och Deep Color . 1080p-skärm till en 1080p källa, till exempel en Blu-ray Disc-spelare.
Automotive HDMI-kabel
Avsedd för anslutningar inom ett fordon och testats under den unika miljön i en bil, så som vibrationer och extrema temperaturer. En ny kategori av låsning HDMI-kontakten , med en så kallad Typ E-kontakt, designad för att säkra interna förbindelser inom ett fordon.
Standard HDMI-kabel med Ethernet
Denna typ av kabel ger samma prestanda som standard HDMI-kabel ( 720p eller 1080i -upplösning ), plus en ytterligare dedikerad data kanal, som kallas HDMI Ethernet Channel , för nätverk. HDMI Ethernet Channel funktionen är endast tillgänglig om båda kopplade enheter är HDMI Ethernet Channel -kompatibla.
Standard HDMI-kabel
Standard-HDMI- kabel är konstruerad för att hantera de flesta hem applikationer, och är testade för ett tillförlitligt sätt sända 1080i eller 720p video - HD-upplösning som ofta förknippas med kabel-och satellit-TV , digitala sändningar HD och uppskalning DVD-spelare.

Komponentvideo (Y Pb Pr)

Signalöverföring av bild från DVD till projektor, då detta är ursprungssignalen från DVD-skivan. Komponentsystemet kan överföra upp till 1080i signal fullt ut. Den överför bildsignalen med tre separata RCA-kontakter eller med BNC.

SCART-utgång

Kabeltyp: Skärmad multikabel. Scartkontakt med 21 stift.
Bäst bildkvalitet uppnår man genom att behålla ursprungssignalen som består av de tre grundfärgerna röd, grön och blå (RGB). Då krävs en RGB scartkabel (minst 6 aktiva stift) eller en fullscartkabel (alla 21 stift är aktiva), där bildsignalen skickas på det mest optimala sättet från DVD till TV. Om du använder fullscart kommer TV:n automatiskt växla till rätt kanal när du trycker på play på DVD:n eller videon. Förväxla alltså inte en fullscartkabel eller RGB-scartkabel med en vanlig, billig scart som inte klarar att uppnå samma bildkvalitet.

S-videoutgång

Kabeltyp: S-videokabel. Kontakt med 4 stift.
Bildsignalen omvandlas och delas upp i två ledare, ”Y” luminans (ljus) och ”C” krominans (färg) och de resterande två stiften till jord. Ursprungssignalerna (RGB) måste alltså samsas i en enda ledare, vilket innebär att det blir en sämre bildkvalitet än med en scart-kabel. RGB kräver sex ledare för att behålla sitt ursprung.

Videoutgång

Kabeltyp: Koaxialkabel 75 ohm.
Den enklaste typen av bildkabel, då bildsignalen (krominans, luminans och synkronisering får samsas i en ledare). Vilket leder till en sämre bildkvalitet.
Ljud utgångar.

Analog ljudutgång

Kabeltyp:
Vanlig analog RCA-lågnivå kabel.
Används för att få ut analogt 2-kanals ljud till en vanlig stereoförstärkare. Tvåkanalsljud är samma sak som vanligt stereoljud.

Optisk digital ljudutgång


Kabeltyp:
Fiberoptisk kabel.
Används för att få en flerkanals digital ljudöverföring av typen Dolby Digital och Dts mellan ex DVD-spelare och en förstärkare om HDMI-utgång saknas.Koaxial digital ljudutgång

Kabeltyp: Koaxialkabel 75 ohm.
Används för att få en digital ljudöverföring av typ: Dolby Digital och Dts. Koaxialkabel används mellan DVD-spelaren och förstärkaren om HDMI-utgång saknas.