Ordlista

 

0-9    A-C    D-F    G-I    J-L    M-O    P-R    S-U    V-Y    Z-Ö
 
0-9
2 AWG 33mm kabel
3DLH JVC 1728 färgvarianter, 160x54 pixlar, 16 tecken i två rader.
4 AWG 21mm kabel
5 AWG 16mm kabel
8 AWG 8mm kabel
8FS D-F (DIGITALT FILTER) Detta 8-faldiga översamplingsfilter förskjuter det samplingsbrus som bildas under D/A-omvandlingen till ett ohörbart frekvensområde.
 
A-C
A Förkortning för Ampere, måttenheten för elekrisk strömstyrka.
A/D-omvandlare Elektronisk krets som omvandlar analoga signaler till digitala signaler.
AAC (Advanced Audio Coding) En mer avancerad och modern teknik än MP3 för audiokomprimering. Kallas ibland för MP4.
ABC-tuner Radiodel med automatisk bandbreddskontroll. Tekniken ökar mottagningskvaliteten.
AC-3 (Audio Codec number 3). Komprimeringsalgoritm som används av Dolby Digital.
Accelerometer Elekroniskt instrument som används till att mäta accelerationen. Accelerometern som är monterad på högtalarmembranet, registrerar membranrörelsernas hastighet och riktning och sänder en korrigeringssignal till förstärkaren genom ett feedback kretslopp.
ADPS (Automatisk val av skivprogram) Detta minne/programeringssystem gör att du kan välja dina favoritmelodier på upp till 100 skivor. Systemet kommer ihåg skivorna och kan automatiskt ta fram de programerade spåren vid efterföljande avspelningar. ">(Automatisk val av skivprogram) Detta minne/programeringssystem gör att du kan välja dina favoritmelodier på upp till 100 skivor. Systemet kommer ihåg skivorna och kan automatiskt ta fram de programerade spåren vid efterföljande avspelningar.
AF (Alternativa frekvenser) En elektronisk lista som sänds i RDS med frekvenser för stationer med samma program. Mottagaren byter automatiskt till en starkare station med samma program.
AFNS AFNS (Automatic FM Noise Suppressor) JVC´s system som reducerar högfrekvent brus med ett High-cut filter.
AGC (Automatisk förstärkningsreglering) Självkorrigerande funktion som ställer in sig varje gång en CD-skiva sätts i en pioneer-enhet. AGC kompenserar för damm och den smuts som lägger sig på laseroptiken med åren.
Aktiv högtalare Högtalar låda med en inbyggd förstärkare.
AMS (Automatisk Music Sensor) Hjälper till att söka efter ett visst spår.
ANSI Lumen (American National Standard Institute) Ett sätt att mäta en projektors ljusstyrka som tagits fram av ANSI.
Antennremote En kabel som blir +12 volt när man slår på stereon, andvänds till att slå på slutsteg och elantenner
ARC5 Pioneer (Automatic Reception Control) System för automatisk mottagningskontroll används i alla Pioneer huvudenheter, ökar känsligheten och förbättrar FM-mottagningen.
ASL (Automatisk nivåreglering) och filtrering med digital signalprocessor gör att volymen och frekvenserna justeras elektroniskt och automatiskt så att olika grader av externt brus maskas bort.
Aspect ratio Engelskt uttryck för en bilds förhållande mellan bredd och höjd. Exempel: en vanlig TV har ett förhållande på 4:3 vilket betyder att bilden är 4 delar bred och 3 delar hög. Men en widescreen TV har ett förhållande på 16:9
ATA (Automatisk Tuner Aktivering) Växlar automatiskt till radiomottagning vid byte av CD-skiva.
ATRAC (Adaptive Transform Acoustic Coding) Ljud som inte hörs eller som störs av starka ljud i samma frekvensområde tas bort ur dataströmmen. Vilket gör det möjligt att få plats med 74 minuter musik på en MiniDisk som bara är 64mm i diameter.
ATT (Attenuate)(Mute) Med hjälp av den här funktionen kan du tillfälligt dämpa ljudvolymen med en knapptryckning.
AUTO EQ Fungerar så att du kan skräddarsy musikegenskaperna efter din egen smak och bilens akustik. Till systemet hör en separat mikrofon för analys av bilens akustik, innställningen sker automatiskt över en grafisk equaliser med 13 band för främre och bakre högtalarna.
AUX-ingång Vilket innebär att man kan ansluta externa ljudkällor till bilstereon.
AWG (American Wire Gauge) Ett amerikanskt mått för kabelgrovlek.
BANK Innebär att du kan utesluta oönskade spår på en CD samt programmera en lista med favoritspår.
Basreflex En högtalarlåda där dom bakre ljudvågorna från basenheten kommer ut genom en öppning eller en basreflexport, ">En högtalarlåda där dom bakre ljudvågorna från basenheten kommer ut genom en öppning eller en basreflexport,
BBE En sofistikerad teknik som skapar ett realistiskt ljudfält med ett detaljerat och distorsionsfritt ljud.
Bipol högtalare Högtalarlåda med element på varsin sida i lådan oftast i 45grader vinkel som spelar både framåt och bakåt ifas med varandra. (Surroundhögtalare)
Bitrate Beroende på vilken frekvens och hur många bits varje bild har vid samplingen så får man fram en bitrate. Resultatet mäts i antalet bitar som används för att lagra en sekund med ljud. CD 44,1kHz 16 bit 705,6kbps. DAT 48kHz 16 bit 768kbps. DVD-Audio 192kHz 24 bit 4608kbps. SACD 2822kHz 1 bit 2822kbps.
BL Högtalarens motor styrka angiven i tesla/meter (T/m).
Blank Skip Snabbspolar automatiskt ett kassettband förbi eventuella Oinspelade avsnitt.
Bryggat Vilket innebär att basens plus och minus kopplas till förstärkarens båda kanaler, men bara till ex: höger plus och vänster minus. Men det är olika beroende på vilket steg man har så kolla i bruksanvisningen.
Bryggkoppling En del slutsteg kan kopplas så att både höger och vänster kanal används för en enda kanal. Steget blir ett mono-steg
BSA  
BSM Minne för bästa station. En idealisk tunerfunktion, då den med en knapptryckning söker och ställer in dom sex starkaste stationerna.
BTM (Best Tuning Memory) Söker och lagrar automatiskt stationer med starka signaler som stationsförval och placerar dom i frekvensordning ">(Best Tuning Memory) Söker och lagrar automatiskt stationer med starka signaler som stationsförval och placerar dom i frekvensordning
Bus System En kommunikationslinje mellan huvudenheten och växlare eller DSP.
Butylgummi upphängning Högtalarkonen är fäst i högtalarkorgen med en hållbar och fuktbeständig kant i gummi. Butylgummi gör att konen rör sig linjärt, vilket innebär att man erhåller lägre distorsion och bättre frekvensåtergivning.
CBR (Constant Bitrate) Vanligaste typen av audio komprimering sker i fast bitrate, vanligtvis mellan 32-320kb/s.
C-BUS Clarions anslutningar för att styra CD-växlare.
CD-R (Recordable) Standard för inspelningsbara CD-skivor. Med CD-R-skivor kan man bara spela in en gång.
CD-ROM (Compact Disc Read Only Memory) ">(Compact Disc Read Only Memory)
CD-RW (REWRITABLE) Standard för inspelningsbara CD-skivor. Med CD-RW-skivor kan man spela in flera gånger.
CD-RW och CD-R Skiva En annan skivtyp som kommit fram under 1990-talet är skrivbara skivor, dvs. skivor som man själv kan spela in information på. De två typer av skrivbara skivor som finns har beteckningarna CD-R (CD-Recordable) och CD-RW (CD-Rewritable). På en CD-R kan man endast skriva vid ett tillfälle, medan man på en CD-RW kan skriva och därefter radera informationen för att ge plats åt en ny skrivning. En CD-RW klarar ca 1 000 raderingar och nyskrivningar innan skivan slits ut.
CD-skiva CD (Compact Disc) skiva för optisk lagring av information i digital form. CD utvecklades i samarbete mellan de ledande tillverkarna för grammofonindustrin. För en CD är antalet ”kort” (sampling rate) satt till 44,1 kiloHertz, alltså över 44000 bilder av ljudet varje sekund. 44,1kHz ´CD ljud är inspelat med 16-bitars ljud och med detta menas att ljudet är analyserat genom 16 olika kanaler.Skillnaden mellan en DVD och en CD är att DVD är inspelat med 24-bitars ljud och antalet ”kort” kan nå upp till 192kHz
CD-text Visar information som låt titel, artist, eller spårets namn i displayen.
CeNET Clarions anslutning för olika boxar som TV och DAB-motagare eller CD/MD växlare, med en hög datahastighet. Optimerar alla Clarion-enheter som har ett z i modellbeteckningen. ">Clarions anslutning för olika boxar som TV och DAB-motagare eller CD/MD växlare, med en hög datahastighet. Optimerar alla Clarion-enheter som har ett z i modellbeteckningen.
Centerhögtalare En viktig del av ett hemmabiosystem, centerhögtalaren är avsedd att återge dialoger från filmen, och bli en förlängning av TV-skärmen, så att ljudet verkar komma ifrån skärmen. Därför är det bäst att placera högtalaren under eller över TV-skärmen. ">En viktig del av ett hemmabiosystem, centerhögtalaren är avsedd att återge dialoger från filmen, och bli en förlängning av TV-skärmen, så att ljudet verkar komma ifrån skärmen. Därför är det bäst att placera högtalaren under eller över TV-skärmen.
cEQ JVC EQ med fem fabriksinställningar Pop/Rock/Jazz/Hiphop/Classic.
CMMD CMMD (Ceramic Metal Matrix Diaphragm) Som är ett lättvikts högtalarmembran, där man kombinerar keramik och metall, för bra hantering av höga effekter och rent ljud med minimal ljudförvrängning.
Coaxial-kabel En kabeltyp uppbyggd av en mittledare som omsluts av en skärmstrumpa. Skärmningen förhindrar oönskad signalpåverkan från yttre störkällor.
CT (Clock Time) Den inbyggda klockan synkroniseras med data som överförs av FM-radiostationen via RDS-signalen. Klockan visar alltid korrekt tid.
Custom File En funktion med vars hjälp du skapar Disc Memon för respektive CD samt Bankfiler med dina favoritspår. ">En funktion med vars hjälp du skapar Disc Memon för respektive CD samt Bankfiler med dina favoritspår.
Custom Fit Innebär att högtalaren passar i bilens bifintliga högtalar platser.
 
D-F
D4Q D4Q (Digital for Quality) Ger i första hand fyra viktiga förbättringar jämfört med vanliga analoga tuners. Överlägsen känslighet garanterar att även de svagaste signaler kan tas emot. Det ger ett störningsfritt ljud med klar radiomottagning oberoende av var man befinner sig. Mycket lågt brus, snabb och exakt filtrering av störningar vid städer och bergsområden. Filtreringen minimerar bruset och skapar ypperlig stereoseparation. PLL-krets (Phase Loop Lock), är en sofistikerad mjukvara och Pioneers dubbeldetektorsystem, ser till att radion ligger kvar på rätt station, fast den växlar sändare utan att det märks under resans gång. D4Q.
DAB (Digital Audio Broadcasting) Det är ett system för radioutsändningar som med hjälp av avancerad, digital teknik ger ljudkvalitet på CD-nivå, störningfri mottagning, samt mottagning av text och bild är möjlig.
dB/oktav Anger dämpningen i ett elektroniskt delningsfilter. T,ex, 6dB/oktav ">Anger dämpningen i ett elektroniskt delningsfilter. T,ex, 6dB/oktav
D-Bass (Dynamisk bas) Ger en kraftfull, dynamisk basåtergivning, tre olika steg för basförstärkningen kan väljas.
DBE (Dynamisk basförstärkning) Digital förstärkning som fungerar bättre än vanlig loudness.
DC Förkortning för likström. (Direct Current) Denna typ av av el finns i våra bilar och i batterier. ">Förkortning för likström. (Direct Current) Denna typ av av el finns i våra bilar och i batterier.
DC/DC -omvandlare Garanterar en stark och stabil strömförsörjning utan spänningsvariationer. Detta i sin tur ger en optimal förstärkareffekt.
Decibel (dB) En logariritmisk enhet som används för att beteckna relativ ljudstyrka.
Delningsfilter Andvänds för att dela upp frekvenserna mellan bas och diskant eller bas/mellan/diskant
Digital Allmän term när en eller annan typ av information produceras med hjälp av numeriska värden, nämligen ettor och nollor.
Dimmer Ändrar displayens ljusstyrka på natten.
DIN (Deutsche Industri Normen) Tysk normeringsinstitut som svarar för en omfattande kontaktstandardisering i Europa.
Dipol Högtalare Högtalarlåda med element på varsin sida i lådan oftast i 45grader vinkel som spelar både framåt och bakåt urfas med varandra. Det är den surround lådan som rekomenderas, om man ska ha ett system som följer THX-standarden.
Disc Memo Hjälper dig att lagra och söka på CD-titlar ;upp till 110 titlar per växlare
Disc Scan Spelar de första 10 sekunderna av varje disc.
Diversity-Tuner (DI) Jämför och väljer den bästa signalen från två antenner för stabil FM-mottagning.
Dolby Digital 5.1 Är ett digitalt ljudsystem med fem helt separata kanaler plus en LFE-kanal (Vänster fram, Center fram, Höger fram, Höger surround, Vänster surround) som täcker hela frekvensområdet. LFE är en signalutgång för den lägsta basen, det som då krävs är ett eget steg till basen, eller en aktiv-baslåda. (Datahastighet 384 kbit/s)
Dolby Digital 6.1 EX Är ett digitalt ljudsystem med sex kanaler plus en LFE-kanal (Vänster fram, Center fram, Höger fram, Höger surround, Vänster surround, Centersurroundbak) som täcker hela frekvensområdet. LFE är en signalutgång för den lägsta basen, det som då krävs är ett eget steg till basen. EX är en vidareutveckling av Dolby Digital, det som har tillkommit är en extra surroundkanal bak, som oftast driver två dipolhögtalare som sitter på bakväggen. (Datahastighet 384 kbit/s)
Dolby Surround ProLogic Är ett ljudsystem med fyra kanaler (Vänster fram, Center, Höger fram, Bakre surround i mono) I ProLogic så ligger ljudinformationen lagrad i två kanaler. För att sen med hjälp av en avkodningskrets plocka fram center och surround kanaler.
DSO (Dynamic Sound stage Organiser) Gör att man kan återskapa intrycket av att högtalarna sitter i öronhöjd, trots att högtalarna sitter monterade nära golvet. Tekniken bygger på 3D virtual sound-tekniken.
DSP (Digital Signal Processing) En mikroprocessor som behandlar ljudsignalen på det digitala området, för att t,ex, simulera akustiska ljudfält som de man upplever i kyrkor eller jazzklubbar m.m.
DTS Dts (Digital theater system) Är ett digitalt ljudsystem som liknar Dolby Digital men det har en mycket högre datahastighet, (1,44 Mbit/s) vilket medför ett betydligt bättre ljud. fem helt separata kanaler plus en LFE-kanal (Vänster fram, Center fram, Höger fram, Höger surround, Vänster surround) som täcker hela frekvensområdet. LFE är en signalutgång för den lägsta basen, det som då krävs är ett eget steg till basen.
Dual Mode Simultan mono/stereodrift, vilket innebär att det går att driva både stereo och mono samtidigt med två kanaler.
Dubbel lågnivå Gör det möjligt att koppla in två förstärkare och få en "faderfuktion" mellan dem.
DVD (Digital Versatile Disc) DVD är en digital disc med samma storlek som en CD, men med en större lagringskapacitet. DVD-skivan andvänds till filmer i största grad, och kan lagra ca:17Gb
DVD-audio Är en ny standard för DVD-skivor med endast ljud information 24 bit/192kHz. Ger en högre kvalitet än CD, och möjlighet att spela in i flera kanaler. DVD-Audio Kapacitet 4,7-17GB Frekvensomfång 0Hz-96kHz Dynamik 144dB
Speltid 74-704min Överföringshastighet 9,6MBit/s Samplingsfrekvens –192kHz
Kvantisering 16, 20, 24bitar Kanaler 2-6
DVD-film, regioner För att förhindra olaga import och export av DVD-videoskivor har man även utarbetat en standard som delar upp världsmarknaden i olika regioner. För varje region tillverkas specifika filmer och DVD-spelare, och för att en skiva skall kunna spelas måste regionkoden på skivan överensstämma med regionkoden på DVD-spelaren. Sverige hör till region 2, vilket innebär att man bara kan köpa filmer med denna kodning samt filmer som har regionkod 0. Den senare är giltig för hela världsmarknaden och filmer med kod 0 kan spelas i samtliga regioner. USA är region 1 och det är där alla filmer släpps först, sen kommer dom till europa och region 2. Källa © Nationalencyklopedin
DVD-rom Är en standard för lagring av Datainformation.
DVD-skiva DVD (Digital Versatile Disc) Optisk skiva för lagring av digitalt ljud, digital video och data. Genom att informationen lagras i flera lager och på båda sidor, lagringsmängden fördubblas om skivan görs dubbelsidig. Möjligheten att lagra och läsa information från två separata lager åstadkoms genom att DVD-spelarens laserpickup ändrar fokus. På så sätt läser spelaren genom det övre lagret och ned på det undre lagret. ">DVD (Digital Versatile Disc) Optisk skiva för lagring av digitalt ljud, digital video och data. Genom att informationen lagras i flera lager och på båda sidor, lagringsmängden fördubblas om skivan görs dubbelsidig. Möjligheten att lagra och läsa information från två separata lager åstadkoms genom att DVD-spelarens laserpickup ändrar fokus. På så sätt läser spelaren genom det övre lagret och ned på det undre lagret.
DVD-Standard Standarden för DVD-video fastslår att en DVD-Videoskiva skall kunna innehålla upp till åtta olika ljudspår och upp till 32 olika textremsor. Ljudspåren kan t.ex. användas för olika språkdubbningar eller för regissörens kommentarer till en film. Användaren kan själv välja vilket av ljudspåren han eller hon vill lyssna till. Bildkvaliteten hos en DVD är betydligt högre än den hos VHS-kassetter. Punktupplösningen för en DVD ligger runt 500x720 bildpunkter, att jämföra med VHS-kassettens 250 linjer. Detta innebär att detaljrikedomen är större hos DVD:n, samtidigt som bilden lagras på ett annat sätt. Genom att använda en komponentsignal där bildens ljus skiljs från färginformationen får man en mer kontrastrik och skarp bild, samtidigt som färgerna blir stabilare. Källa © Nationalencyklopedin
Dämpfaktor Ett värde som bestämer hur bra förstärkaren kan kontrollera högtalarkonerna. Ju högre desto bättre ( mer än 200)
Dämpfaktor Ett värde som bestämer hur bra förstärkaren kan kontrollera högtalarkonerna. Ju högre desto bättre, mer än 200.
EEQ (Easy Equaliser) Det är en EQ med fem förinställda kurvor och en 3-bands parameterstyrd equaliserkurva (För varje tänkbar ljudkälla) Loudness med tre lägen och frontljudskontroll med tre lägen.
EEQ+ (Easy Equaliser) Det är en EQ med fem förinställda kurvor och en 3-bands parameterstyrd equaliserkurva (För varje tänkbar ljudkälla) Loudness med tre lägen och frontljudskontroll med tre lägen. LågPass och Högpass delningsfilter med en branthet på 18dB/oktav. ">(Easy Equaliser) Det är en EQ med fem förinställda kurvor och en 3-bands parameterstyrd equaliserkurva (För varje tänkbar ljudkälla) Loudness med tre lägen och frontljudskontroll med tre lägen. LågPass och Högpass delningsfilter med en branthet på 18dB/oktav.
Effekt Elektrisk energi, t,ex, output från en förstärkare som driver en högtalare. Mäts i watt (W).
EHP (Extra Hard Permalloy) Ger bättre elekriska egenskaper och längre livslängd, och bättre frekvensåtergivning.
EON (Enhaced Other Networks) En utökning av (TA) som fungerar så att du kan avsöka stationer som sänder trafikinformation samtidigt som du lyssnar på radiostationer utan trafikinformation. När en station sänder trafikinformation kopplar mottagaren automatiskt över till den stationen.
EQ Enhet för att ändra frekvensgången i bilen.
EQ7 Sony 7-bands EQ med sju fasta centerfrekvenser från 62Hz till 16kHz. Den har fabriksinställningar Xplod/Club/New age/Rock/Jazz/Vokal/Custom som kan justeras efter egen smak.
ESP (Electronic Shock Protection) Ett tre sekunders minne, när laserpickupen blir störd av ex:gupp i vägen så påverkas inte musiken. ">(Electronic Shock Protection) Ett tre sekunders minne, när laserpickupen blir störd av ex:gupp i vägen så påverkas inte musiken.
F3 Approximativ undre gränsfrekvens för basreflexlådor i Hz. Ofta kallad F-3dB punkt = den punkt där effekten sjunkit till hälften
Fc Högtalarlådans resonansfrekvens i Hz i sluten låda.
FIE (Frontljudskontroll) Är en funktion som förskjuter ljudet framåt elektroniskt, genom att högfrekventa signaler till dom bakre högtalarna klipps bort. Utan att det dynamiska basljudet i dom bakre högtalarna dämpas.
Frekvens Ljudenhet som mäts i Hertz (Hz). Anger det antal svängningar per sekund en ton har. ">Ljudenhet som mäts i Hertz (Hz). Anger det antal svängningar per sekund en ton har.
FS Högtalarens resonansfrekvens i Hz
 
G-I
GPS (Global Positioning System) Ett system som andvänds för att bestäma mottagarens position på jordens yta, med hjälp av information som sänds av dom 24 GPS-satelliterna som för tillfället kretsar runt jorden.
GSM Globalt system för mobil kommunikation.
Gummi upphängning Överlägset jämfört med syntetmatrial då det gäller att hantera extrema krafter i låga frekvenser utan distorsion eller matrialutmattning.
GYRO Icke magnetisk, elektronisk gyrokompass som andvänds för att bestämma rätt riktning.
HiBand IR Sony Ny avancerad infraröd teknik som utökar effektiviteten hos Sonys safety commander-joystick och fjärrkontroller. Överföringen sker 10-gånger snabbare än vanlig IR-teknik, plus att maxavståndet har ökat och att den tar emot reflekterade signaler. ">Ny avancerad infraröd teknik som utökar effektiviteten hos Sonys safety commander-joystick och fjärrkontroller. Överföringen sker 10-gånger snabbare än vanlig IR-teknik, plus att maxavståndet har ökat och att den tar emot reflekterade signaler.
HP-Filter Filter som bara höga frekvenser passerar typ,mellanregister och diskant.
HS-II JVC JVC:s exlusiva HS-II tuner har exakt, frekvensstabil PLL-syntesinställning och är oerhört bra på att eliminera oönskat brus som orsakas av svaga FM-signaler.
HS-IIIi JVC JVC:s nya HS-IIIi tuner arbetar normalt i ett brett frekvensband, men när en stark station upptäcks så ställer den om sig till ett smalt frekvensband för att säkerhets ställa en störningsfri mottagning utan brus.
HX DSP (Hyper expression Digital Signal Prossesing) Det är Sonys 24-bitars Dsp-teknik, vilket stänger ute jitter och andra störningar. Den har en grafisk equalizer med sju band mm.
ID3-tag Vilket innebär att du kan se låtens titel, artistens namn, skivans titel osv, i stereons display, ofta som rullande text.
iEQ JVC 7-bands EQ som är ställbar plus/minus 10dB vid frekvenserna 70Hz/150Hz/400Hz/1kHz/2,4kHz/6kHz/12,5kHz och egna innställningar kan sparas på tre platser, plus att det finns fabriksinställningar Pop/Rock/Jazz/Dance/Reggae/R&B/Contry/Classic.
ILLUMI En kabel som blir +12 volt när bilens instrumentbelysning slås på, andvänds för att dämpa belysningen på stereon på kvällen
IMPP-KON Formpressat polypropylenmembran som ger större precision än konventionella membran. Polypropylen är ett matrial som är ett idealiskt matrial i högtalarkoner.
Intro Scan Spelar de första 10 sekunderna av varje spår på en Kassett eller CD/MD
ISO9660 v1 ISO9660v1 är den mest kända standarden. Detta är den ursprungliga CD-ROM standarden och den är ett försök att skapa ett universellt format som passar för de flesta operativsystem. ISO9660 kan hantera ett filnamn av max åtta tecken, en punkt och sedan tre tecken efter punkten.
ISO9660 v2 ISO9660v2 är en vidareutveckling av den ursprungliga CD-ROM standarden. ISO9660v2 kan hantera ett filnamn av max 27 tecken, en punkt och sedan tre tecken efter punkten.
ISO-KABEL Det är en kontakt som sitter som standard på alla stereo apparater, som gör att det är enkelt att montera själv i sin bil, och många biltillverkare har den kontakten som standard i sina bilmodeller, och där det inte finns iso i bilen så finns det adaptrerkabel att sätta emellan stereons och bilens kabel vilket gör en montering enkel. ">Det är en kontakt som sitter som standard på alla stereo apparater, som gör att det är enkelt att montera själv i sin bil, och många biltillverkare har den kontakten som standard i sina bilmodeller, och där det inte finns iso i bilen så finns det adaptrerkabel att sätta emellan stereons och bilens kabel vilket gör en montering enkel.
ITS (Direkt spårval) Ger dig möjlighet att programera valfria favoritmelodier så att du sen kan spela upp dom med hjälp av ADPS.
 
J-L
Joliet Joliet kan hantera maximalt 64 tecken i filnamnet på en MP3 låt, och kommer från teckenuppsättningen Unicode.
LaserDisc Videoformat med analog bild och digitalt ljud.
LCD (Liquid Crystal Display) Ett teckenfönster som består av flytande kristaller.
Le Talspolens induktans
LED (Light Emitting Diode) Detsamma som lysdiod.
LIST Visar Disc memo-namnen på de CD eller MD som ligger i växlaren.
Logikstyrd kassett spelare Kassettspelaren funktioner styrs med bekväma touchreglage. Bandmekanismen fungerar jämnare med mindre risk för skador på bandet.
Loudness Automatisk höjning av bas och diskant vid låga volymer.
LP-Filter Filter som bara basen passerar.
Lågnivå utgång Gör att du kan lägga till ytterligare förstärkare.
Lågnivå utgång 4V Tack vare den höga spänningen så minskar risken för störningar och ger ett bättre signalbrusförhållande.
 
M-O
Macrovision Vilket är ett kopieringsskydd för att förhindra kopiering av DVD-skivor till analoga källor. Det går till så att en macrovision-krets stör signalen som skickas till tex: VHS-spelaren och gör att bilden blir dålig. Termen för kopieringsskyddet är APS (Analog Protection System).
MAX EFFEKT Maximal utgående effekt vid pulstoppvärde.
M-BASS Lyfter basen i frekvensen 50Hz med 10 dB, vilket gör att basen hörs tydligare vid låg volym.
MBP (My Best sound Position) Är ett enkelt sätt att justera ljudet med bara en knapptryckning. Det finns tre lägen (MBP-off, MBP-A, MBP-B) styr både fader och balans samtidigt och förbättrar lyssningsupplevelsen.
MD (MiniDisc) Ett av Sony utvecklat system för att lagra och återge en digitalkodad ljudsignal. Systemet bygger på en liten magneto-optisk skiva med både in- och avspelning.
MDLP (MiniDisc Long Play) Vilket är en kodningsmetod för att få plats med upp till 320 minuters musik på en MD.
Minnesström En kabel som ständigt är +12 volt
Mms Rörlig massa.
Mosfet utgångsteg (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor) Mosfet-transistorer som sitter i en förstärkares utgångsteg levererar en hög effekt med en liten effektförlust och skapar ett brett frekvensomfång med minimal distorsion.
MP3 MP3 (MPEG-1 Audio Layer 3) Standard för hur ljud ska lagras digitalt framtaget av MPEG. Mycket populärt för ljudfiler på Internet då storleken är en bråkdel av tex en CD. Hur "hårt" en fil ska koprimeras kan bestämmas genom att ändra samplingsfrekvensen i komprimeringsalgoritmen.
MPEG-2 (Motion Pictures Experts Group) Komprimeringsalgoritm för digitalt ljud och digital video.
Neodymmagnet En jordartsmetallegering med det kraftigaste magnetfältet räknat per gram.
NTSC (National Television System Commitee) Är det Amerikanska systemet för TV-sändningar
OCTAVER Basförstärkningssystemet Octaver med två lägen är en ny DSP-teknik som bearbetar signalerna under 200Hz genom att växla ned en oktav och lägga till orginalljudets lågfrekvenssignal. Resultatet blir en stark och massiv bas.
OEL-DISPLAY (ORGANIC EL) Pioneers OEL-display har hög kontrast och kan visa rörliga tredimensionella bilder till och med i starkt solljus.Det ljusalstrande matrialet är plaserat mellan två elekroder, när elektroderna får ström skapas ljus.
OFC Koppar med en mycket hög ledningsförmåga, OFC-koppar är extremt ren och hållfast koppar.
Oktav Ett frekvensområde mellan två frekvenser vilka förhåller sig till varandra som 1:2 En oktav över 100Hz blir då 200Hz
Optisk Utgång En optisk utgång ger dig möjligheten att skicka den digitala signalen mellan komponenterna via en fiberoptisk kabel, vilket ger en absolut ren och opåverkad signal som inte berörs av elektriska störfält.
 
P-R
PAL (Phase Alternating line) Europeisk standard för markbundna TV-sändningar.
Pi Beteckning för förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter (eller mellan dess area och kvadraten på radien). Pi är ett irrationellt tal med det approximativa värdet 3,141 592 653 589 ..., vanligtvis avkortat till endast 3,14. Pi andvänds till att beräkna en cirkels omkrets, volym, m.m.
PICT (Personalised Image Capture Technology) Vilket är en programvara som följer med en del nya JVC stereo, man kan då ladda in egna bilder till displayen, som är tagna med digitalkamera i filformatet JPG, AVI, PNG och BMP filerna kodas sedan om till ett PICT kompatibelt filformat (jma/jml). Bilderna laddas in i bilstereon via CD-R/RW skiva, man kan sedan ha upp till 90 bilder i stereon som sedan kan bindas till en viss låt/album.
Plasma-TV I en plasma-TV är varje pixel en liten kapsel fylld med gas som elektriskt stimuleras för att återge en bild.
PNS (Pulsbrusdämpare) Pulsbrus är oönskat brus som orsakas av elmotorer. Det kan komma från bilens motor eller genom bilens antenn. PNS ger klarare ljud genom att det brus som stör FM-signalen dämpas.
Poly-tex Är ett matrial som består av fibrer i plast förstärkt med grafit som är vävda i ett rutmönster för att inte konen ska flexa vid hög volym. ">Är ett matrial som består av fibrer i plast förstärkt med grafit som är vävda i ett rutmönster för att inte konen ska flexa vid hög volym.
PTY Hjälper dig att via displayen söka efter och visa information om den radiostation du lyssnar på, PTY innebär att texten NEWS eller SPORT visas på dislayen.
Q Är en sammansatt term som används för att förklara förstoring i en högtalarkonstruktion, refererar denna term antingen till "Q" av högtalarens resonans i friluft, "Q" av högtalarens resonans i låda eller "Q" resonansen producerat av LC (induktans/kapacitans) kretsar som används när man gör delningsfilter.
Qes Högtalarens elektriska Q-värde
Qms Högtalarens mekaniska Q-värde
QTC Högtalarens totala "Q" i en sluten låda.
QTS Högtalarens totala Q-värde i fri luft
Radiotext Vilket betyder att radion kan ta emot textmeddelanden som sänds som RDS-data. Meddelandena rullar fram över skärmen tre gånger så att de kan läsas bekvämt.
RCA Standardanslutnings kontakt för att överföra ljud från en huvudenhet till en förstärkare eller equaliser.
RDS (Radio Data System) En digital signal som sänds tillsammans med FM-radioutsändningen.
Re Högtalarens likströmsresistans i ohm.
Regionfri DVD-spelare. En DVD-spelare som klarar av att spela DVD-skivor från alla regioner. Region 1-USA, 2-Europa. Vilket innebär att alla filmer släpps först i USA, och efter ca: 6månader så kommer dom till Europa.
RGB (Rött Grönt Blått) Beteckning för de grundläggande färgerna i vårt TV-system
RMS Internationellt erkänd måttenhet för konstant effektnivå för förstärkare och högtalare. RMS innebär att effekten är riktigt uppmätt. RMS effekten är oftast hälften av max effekten.
 
S-U
S/N (Signal/brus) Skillnaden i dB mellan signalen och bruset som enheten själv alstrar. Bör vara mer än 80dB och helst mer än 90dB.
Scart 21-Stifts Europa-standardkontakt för audio/visuella utrustningar. Används främst till att ansluta TV till olika video-system
SCM-EQ (Sound Control Memory) Det är en EQ med förinställda ljudkurvor, du kan välja mellan POP, BEAT, SOFT för att anpassa ljudet till olika musikstilar.
Sd ">Sd Högtalarens effektiva konarea.
SDVC (Speed Dependent Volume Control) Volumen på din stereoinstallation anpassas automatiskt för att kompensera för ändringar i motor och vägljud vid högre eller lägre hastigheter.
Sens. Högtalarens känslighet i dB vid 1 Watt 1 meter.
SFEQ Ljudfocusequaliser. SFEQ gör så att du kan ställa in basen och diskanten fram och bak var för sig.
S-HDB En krets som förstärker signalen med 12dB vid 80Hz och 3dB vid 10kHz.
Shock resistant memory (Skaksäkert minne) En digital minnesbuffert som lagrar upp till tio sekunders musikinformation.
Shuffle Play Spelar upp spåren i slumpmässig ordning.
Skivtitelminne Gör det möjligt att ange en beskrivande titel med 10 tecken som ska visas när aktuell CD väljs.
SLA (Justering av ljudkällenivå) Gör att du kan justera volymförhållandet fritt mellan huvudenhetens ljudkällor (med FM-nivån som referens) så att startvolymen mellan ljudkällor alltid är densamma.
Sluten låda Är ett högtalarkabinett där den inkapslade luften fungerar som en fjäder, som kontrollerar basenhetens membranrörelser. ">Är ett högtalarkabinett där den inkapslade luften fungerar som en fjäder, som kontrollerar basenhetens membranrörelser.
SPL Ljudtryck i dB. (Sound Pressure Level)
SSM ">SSM Sekvensminne för starka stationer. Lagrar automatiskt de sex starkaste sändarna, så att du snabbt och lätt kan komma åt dem.
Strontiummagnet En keramisk magnet som är kraftigare än en vanlig, och ger en hög verkningsgrad.
Subsonic Filter. Högpassfilter som tar bort frekvenser under hörbara frekvenser ex:25Hz. Vilket gör att det blir mer effekt till basen då steget inte behöver jobba med frekvenser som basen ändå inte klarar av att återge.
Subwoofer utgång Ger dig möjlighet att koppla in en förstärkare som du kan styra basfrekvenserna till från stereon. ">Ger dig möjlighet att koppla in en förstärkare som du kan styra basfrekvenserna till från stereon.
Surround-högtalare Beteckning på bakhögtalare i ett surroundsystem.
SVGA (Super Graphics Array) En bild med en upplösning på 800x600 pixlar.
S-VHS Utveckling av VHS-systemet där man delar upp videosignalen i luminans och krominans.
SXGA (Super Extended Graphics Array) En bild med en upplösning på 1280x1024 pixlar.
System Q En 3-bands equaliser med 11 valbara frekvenser, plus att det finns förinställda kurvor som heter, Rock, Top40, Pop3, Easy, plus kurvor för original-högtalare eller högtalare i storlek 4, 5, 6x9 tum.
TA (Trafikinformation) Lokala trafikmeddelande kan bryta ljudet från CD, MD eller kasset, så att du inte missar viktig trafikinformation.
Tel, ATT (Telefondämpning) Sänker automatiskt volymen då din telefon ringer eller om du ringer ut.
Temperatur visning Utomhustemperaturen visas när trycker på en knapp. När temperaturen sjunker under -3 grader så ljuder en varnings signal. (Sitter på vissa VDO maskiner)
THD (Total Harmonic Distortion) Mängd förnimbar distortion.
THX THX En kvalitetsmärkning för både Bio och hemmabioprodukter. Det innebär att dom produkter som har ett THX-märke uppfyller vissa hårda krav som ställs på den produktens ljud eller bildåtergivning.
TIR (Traffic Information Replay) Digitalt minne där du kan lagra upp till åtta trafikmedelanden med en maxlängd på åtta minuter, du kan även spela in då radion är avstängd.
TMC ">TMC (Traffic Message Channel) TMC tar emot trafikinformationen från bilens radio antenn, via en RDS-TMC box som är ett tillbehör till den befintliga navigeringsutrustningen som man har installerad. Den ser då till att föraren alltid har färska nyheter om vägbyggen och trafikolyckor på den väg som man har tänkt att åka. TMC-boxen ger då en alternativ väg förbi olyckplatsen eller vägbygget.
TP ">TP  
Tändström En kabel som är +12 volt endast när tändningen är på.
UXGA (Ultra Extended Graphics Array) En bild med en upplösning på 1600x1200 pixlar.
 
V-Y
Vas Volymen av luft som har samma akustiska fjädringsmjukhet som konens upphängning.
Vb Högtalarlådans nettovolym.
VBR (Variabel Bitrate) Genom att variera bitraten på MP3 filen, så blir komprimeringen mer effektiv.
VFD Blaupunkt (Vacuum Fluorecent Display)
VGA (Video Graphics Array) En bild med en upplösning på 640x480 pixlar.
VHS (Video Home System) Produktnamn för videosystem, utvecklat av JVC.
Wide Bit Strem Ljudkvaliteten hos Mini Disc höjs med hjälp av en högupplöst 20 bits signalbearbetning istället för 16 bit som är s
Logga in