Tips & Tricks

Blogg

Byta bilstereo - Vad bör man tänka på?Att byta bilstereo i bilen är vanligare än många tror, och även en av de mer okomplicerade installationer man kan utföra i ett billjudsbygge. Fler och fler i Sverige väljer att byta ut den fabriksmonterade huvudenheten. Detta öppnar dörrarna på många plan, oavsett om du bara är ute efter Bluetooth eller avser att i utsträckningen installera ett avancerat ljudsystem. Urvalet av eftermarknadsenheter är idag enormt stort och det finns både enkel- och dubbeldinsmodeller i de allra flesta prisklasser att välja på.

Så vad bör man tänka på vid byte av stereo och vad kan man tänkas behöva för att göra bytet så smärtfritt och enkelt som möjligt?

Det är en stor fråga, som går att dela upp i flera mindre frågor. För det första bör man ha klart för sig vilka funktioner man efterfrågar. Söker man funktioner som Bluetooth, AUX/USB eller Apple CarPlay/Android Auto? Eller är det kanske till en husbil, där navigation nästan är ett måste?

Anspråken är A och O som utgångsläge för att hitta en stereo som passar just dig och ditt bygge allra bäst. Har man inte behov av CD-spelare kan man klara sig bra med en enhet utan - dessa har i regel ett grundare monteringsdjup, vilket också underlättar vid montering i nyare bilar.

Mer avancerade ljudsystem kan ställa krav på stora inställningsmöjligheter och flertalet par lågnivåutgångar och det finns avancerade ljudmaskiner i både enkeldin- och dubbeldin-format. Är man på det torra med sina anspråk och önskemål, så har man kommit en lång bit på vägen. Du kan alltid hör av dig till oss för en genomgång av våra favoriter från kända tillverkare!

Vad är enkeldin och dubbeldin, egentligen?

Det är enklare än många tror! DIN är ett standardmått angivet av Deutsches Institut für Normung (DIN – påhittigt, eller hur?) och avser höjd samt bredd på en bilstereo. Så om du köper en stereo hos oss, då får du välja mellan enkel- och dubbeldin. Det är värt att många biltillverkare som inte följer dessa mått uppsatta av DIN, det är därför du kan behöva en stereo-/monteringsram för att installera en ny bilstereo.

En enkeldin är vad många kanske tänker sig att en eftermarknadsstereo ser ut. Smal, med en liten display som visar låt- och albumtitel. En kompetent bilstereo med ett brett omfång av olika funktioner – det finns enheter från Pioneer, JVC och fler som kommunicerar direkt med Spotify trådlöst, exempelvis. CD-spelare, Bluetooth och AUX/USB hör heller inte till ovanligheterna. Ett utmärkt sätt att få bilen att kännas lite nyare, lite mer modern.

En dubbeldin är lite mer komplicerad – kanske inte att använda, men lite svårare att sätta ord på vad du kan göra med den. Här tillkommer i många fall en pekskärm, även om du givetvis hittar enheter utan detta, som låter dig enkelt navigera i stereon. En display möjliggör kanske även installation av en backkamera och andra intressanta funktioner. Till slut landar vi i en stereo med ”framtidsfinesser” som Apple CarPlay och Android Auto.

Apple CarPlay och Android Auto, vad är det?

Det är det allra senaste! Android Auto är en app du laddar ner på Google Play Store. Apple CarPlay finns redan inbyggt i din iPhone. När du kopplar din telefon till stereo via USB startar du Android Auto eller CarPlay i stereon. På stereons display kommer utvalda appar och vissa av telefonens funktioner bli användbara; som navigering, telefon, SMS och Spotify/Apple Music. Gränssnittet är förenklat för att göra användarupplevelsen så smidig – och säker – som möjligt. Stöd för röststyrning finns också. Så du kan fokusera på vägen, andra bilar och en säkrare körning.

Hur byter jag stereo?

Det behöver inte vara svårt att byta stereo. Kablar och tillbehör som används vid installationen baseras på vilken bil och årsmodell man har. Lösningarna är ofta extremt lätta att montera, där ett enkelt kablage kopplas mellan bilen och stereons kablar. Vi rekommenderar att kolla in en av våra många installationskit, som kommer med allt du behöver för att montera en ny stereo.

Det finns olika kablar beroende på om man har ett aktivt ljudsystem (inbyggt slutsteg) eller om man har ett vanligt passivt system. Har du knappar på ratten för att höja/sänka volym och byta låt, så krävs ett så kallat rattstyrningskablage för att bibehålla funktionen även efter bytet. Vi har möjlighet att få fram kablage och tillbehör till de allra flesta bilmodeller, nya som gamla.

Anpassning till bilens interiör är viktigt, både för en säker montering men också av rent estetiskt värde. Med rätt typ av tillbehör kan man få en eftermarknadsinstallation att se mer eller mindre helt original ut. Därför finns det även monteringsramar och attribut som är anpassade till din specifika bil, som både rent färgmässigt och detaljmässigt matchar.

För att underlätta sökandet efter rätt tillbehör och kablar har vi gjort en sammanställning av alla tillbehör till alla olika bilar och modeller. Där hittar du allt du kan tänkas behöva, från monteringsram till antennadapter.

Klicka på bilden nedan för att se vilka tillbehör som krävs för ett stereobyte i din bil!Hittar du inte tillbehör till just din bil är du välkommen att kontakta oss för vidare hjälp!


Skrivet av: Christopher
Uppdaterat av: Patrik A

Kommentarer

19 Kommentarer
#1
Gabriel Richert
Hej!
Skaffar ev en SEAT Leon laddhybrid. Möller bil säger att de inte kan uppgradera stereon - jag undrar om det går att byta förstärkare och högtalare men ha kvar hela Seats gränssnitt dvs intergrering i menyer, rattfunktion etc...? Täntke inte lägga några jättesummor men vill ha lite bättre tryck än Seats default-kit...
Den 03 mars 2021
#1
Patrik A @ BRL.se
@Gabriel Richert: Hej, Gabriel! Det ska inte vara några problem att byta (eller lägga till, kanske, om det inte finns) en förstärkare och även byta högtalare. Det kommer inte påverka själva huvudenheten i din bil. Ett stereobyte är möjligt i bilar fram till 2015 i dagsläget, men det förändras löpande.

Jag rekommenderar att du hör av dig till oss via mejl (support@brl.se) eller kommer förbi din närmaste BRL-butik, så kan vi hjälpa dig att välja rätt ljudlösning i bilen.
Den 22 april 2021
#2
Johnny
Hej!
Har en Peugeot expert som jag funderar på att byta ut stereon för att få backkamera och Apple var play. Är detta möjligt? I den befintliga stereon finns knappar för att styra infopanelen som finns i instrumentbrädan för man ser färddator osv. Kommer denna panelen fortfarande fungera om jag byter stereo?
Den 30 april 2021
#2
Patrik A @ BRL.se
@Johnny: Hej! För att vara helt säker, så skulle jag rekommendera att du hör av dig till oss med lite bilder på hur det ser ut runt instrumentbrädan. Så tar vi gärna en titt! Normalt sett så brukar stereo bytas ut helt och hållet, men du kan ändå komma åt de flesta funktioner och finesser - som just informationspanelen. Hör gärna av dig, så kollar vi mer på det och berättar mer!
Den 07 maj 2021
#3
Markus
Hej, jag skulle vilja ha en dubbeldin-stereo som är så grund som möjligt. Helst inte djupare än 5 cm. Max 4000:-, utan CD. Bara så jag kan lyssna på radio och blåtand i båten. Vad rekommenderar ni?
Den 04 maj 2021
#3
Patrik A @ BRL.se
@Markus: Hej! Om den ska vara i båten, då skulle jag kolla på en marinstereo - dessa har just ökad tålighet mot fuk, samt ett grundare monteringsdjup. Kan du återkomma till oss med lite bilder på hur det ser ut där stereon ska monteras? Skicka dessa till support@brl.se tillsammans med texten ovanför - så kollar våra experter på ett par passande förslag.
Den 07 maj 2021
#4
Robin
Hej jag har en PEUGEOT 307 SW (3H) 1.6 16V 2003 jag har tänkt o byta bilstereo kan ja sätta in en Bluetooth stereo direkt?
Den 27 maj 2021
#4
Patrik A @ BRL.se
@Robin : Hej, Robin! I dessa modeller är det oftast inga problem att byta bilstereo rakt av, särskilt om det är en enkel-DIN. Det är ISO-ISO-kontakter, så kopplingen är inga problem. Om du har knappar på ratten så finns det ett rattstyrningskablage som fungerat väl i dessa modeller. Om du vill sätta in en dubbel-DIN behöver du en monteringsram. Eventuellt kan en en antennadapter behövs. Du hittar allt du behöver här: https://bit.ly/3zgSiYa

Tveka inte höra av dig till oss om du har några frågor, antingen via mejl eller telefon, så vägleder vi dig!
Den 11 juni 2021
#5
Lennart Engström
Hej
Köpte precis en Chevrolet Uplander minivan från 2008 och skulle gärna byta stereon till en modernare variant. Har kollat lite på 7 och 8 tums pekskärm alternativ (tom 10''), som gärna kunde ha Wifi, subwoofer, Apple CarPlay med uppkoppling till iPhone 12, GPS.
Har en INFINITY 10'' subwoofer från BLR (15 år tillbaka)som installerades proffsigt hos er. Kanske den kan komma till användning.
Vill inte satsa såååå mycket på den gamla bilen men ett schysst sju med bra bild är aldrig fel...
Har du nåt bra förslag?
Och var kan man montera in prylarna hos er, eller kan man, såsom tidigare (vi anlitade BRL-killarna i Kungens Kurva och det blev riktigt bra)
Med vänlig hälsning,
Lennart
0708451310
Den 26 september 2021
#5
Patrik @ BRL.se
@Lennart Engström: Hej, Lennart! Vad roligt att du kollar på ny stereo. Det är en ganska ovanlig bilmodell, måste jag säga. Jag tror mig hittat kablage som gör det möjligt att byta bilstereo. Kan du höra av dig till vår kundsupport med lite bilder, så tar vi en titt på det? Mejla support@brl.se, så kan vi ta det därifrån. Då kan vi även plocka fram en passande stereo åt dig!

Du kan alltid även komma förbi en av våra butiker. Närmast från Stockholm blir BRL Örebro. I framtiden går det även att hitta en butik i Västerås.
Den 27 september 2021
#6
Emil Hammarman
Hej!

Har en Renault Mégane 2 (MK2) 2003a. Undrar vad jag skulle behöva för kontakter om jag köper en nyare bilstereo? Det står inte på diverse bilstereos vad det används för typ av kontakt. Misstänker att jag behöver en konverter så allt passar.
Den 07 december 2021
#6
Patrik @ BRL.se
@Emil Hammarman: Hej, Emil! Franska bilar har en stor fördel: de är ofta enkla att byta stereo i. I de flesta fall skulle åtminstone jag säga att det inte behövs en adapter, det brukar vara ISO (det du hittar på en eftermarknadsstereo) rakt av. Det är alltid bra att ta en titt, om du har möjlighet. Ta ut originalstereon och se hur det ser ut, skulle jag säga. Ser det ut så här: https://www.brl.se/sv/artiklar/iso-till-iso-ex-saab-opel-skiftar-strom.html

Då är det bara att köra!

Ser det inte ut så, hör av dig till oss med bilder. I vissa (främst större) Renault har vi hittat själva stereon under passagerarsätet, och då är stereon i instrumentbrädan en stor fjärrkontroll. Om du är minsta osäker, hör av dig till oss. Skriv in till support@brl.se, så vägleder vi dig!
Den 08 december 2021
#7
susanna
Hejsan
Jag har köpt en Renault Megane 2006 kombi och vill ha möjlighet att byta stereo i bilen. Jag önskar kunna prata i telefonen via min Iphone och spela musik från Spotify. Vad rekommenderar du att jag köper i den lägre prisklassen.
Den 01 februari kl. 11:21
#7
Patrik A @ BRL.se
@susanna: Hej! 2006 är ett ''brytår'', så det kan vara lite klurigt att hitta rätt. Det kan bero på året när bilen är tillverkad, exempelvis. Hör av dig till oss med lite bilder på hur din originalstereo ser ut till support@brl.se, så tar vi en titt.
Den 09 februari kl. 13:32
#8
Ahsan
Hi,
I have Saab95 (XBG458) and I want to its original stereo with a dubbeldin (with screen) one. Please guide me what needs to be purchased from you to install one such stereo. Thanks
Den 09 februari kl. 15:45
#8
Patrik A @ BRL.se
@Ahsan: Hi! We get questions about SAAB quite often. Please reach out to us at support@brl.se with some pictures and information about the original stereo or if you know anything about the entertainment system (AS 2/3 for example).
Den 09 februari kl. 15:54
#9
Leif
Hej!
Jag har skaffat mej en Renault Megane 03, och vill byta stereo
har en JVC CDRECEIVER KD-R401 USB
Såg att orginal stereon har en annan Kontakt, kan det finnas någon adapter
till min jvc stereon
Den 31 mars kl. 19:31
#9
Patrik A @ BRL.se
@Leif: Hej, Leif!

Megane är rolig. Det brukar vara standard ISO, det vill säga att det borde gå att koppla in en ny stereo utan större problem. Däremot - i lite typiskt fransk stil - kan det vara att stereon finns på annan plats än var är ''vanligt'' (under förar- eller passagerarsätet har vi sett, bland annat) och att det som sitter i instrumentbrädan bara är en fjärrkontroll. Har du möjlighet att återkomma till oss med lite bilder på hur din originalstereo ser ut? Mejla dessa bilder, med samma information du angivit ovanför, till support@brl.se
Den 01 april kl. 08:58
#10
Sebastian
Jag är lite förbannad för tillfället. Köpte en bilstereo, dubbeldin, av er. Frågade i butik om jag behövde något mer till min mercedes.
Killen såg ut som ett större frågetecken än mig.
Väl hemma (5mil bort) visar det sig att jag behöver en monteringsram.
Beställer en monteringsram av er, dubbeldin.
Passar min nya dubbeldin-stereo i min nya dubbeldin-monteringsram? NEJ..
Den 10 juni kl. 18:48
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: wbtQe2 (motverkar spam)
Logga in