Tips & Tricks

Blogg
Koppla in midbasar

Koppla in midbasar

Om du ska spela högt, så är det en ganska stor säkerhet att du kanske kollat in vårt stora sortiment av grymma midbasar! SPL, som handlar om att spela högt, är mer populärt än någonsin. Om du är ny när det kommer till billjud, så känns det kanske lite läskigt till en början. Högtalarna ska kopplas, slutsteg ska kopplas in, stereo ska kanske bytas, samt att ström och jord ska dras. I detta blogginlägg avhandlar vi hur det går till när du ska koppla in midbasarna till ett slutsteg!

I fysiken finns det något som kallas för serie- och parallellkoppling. I praktiken innebär att du antingen halverar impedansen (parallellkoppling) för att exempelvis koppla in två midbasar till samma högtalarutgång på slutsteget, eller seriekopplar, vilket innebär att du sätter högtalare i serie efter varandra, vilket resulterar i en fördubbling av impedansen.

Det kanske inte låter så svårt, men ibland finns det fall där du kanske behöver blanda de olika sätten att koppla - särskilt om det är många element som ska kopplas. Då blir det lite mer komplext! Just av detta skäl har vi satt ihop en smidig inkopplingsguide för midbasar som ger dig en god bild över hur högtalarkabeln ska dras.

inkopplingsguide

Det är vanligt att använda ett tvåkanals- eller fyrkanalssteg när du ska bygga SPL och även om det börjar bli lite vanligare, så är det inte alltid att just dessa slutsteg klarar av att lastas i 1 Ohm. Det är viktigt att veta mer om ditt slutsteg, vad det klarar av och vilka förutsättningar du har. Så innan du börjar koppla - ta gärna en titt i specifikationerna. Vi ser att det även ofta används monoblock i SPL-byggen, där då ljudet blir mono - du tappar separation mellan höger och vänster, allt ljud kommer från en kanal. Det är ett smidigt sätt att få ut ganska mycket kraft. 

Om du känner att du vill veta mer om hur du ska koppla, ta gärna en titt på vår BRL-skola om detta där vår pedagogiska mentor Christoffer pratar om hur högtalarkabeln mellan midbasarna ska kopplas!


Vad är en midbas?

Midbasen är en viktig del av ljudbilden! Du har bas, du har midbas/mellanregister och du har diskant. Har du alla tre så kommer få en härlig balans i ljudbilden. Ett typiskt mellanregister startar oftast runt 300 Hz och går upp till 5000 Hz. En typisk midbas startar ofta lite lägre i frekvensregistret! Då får du med lite känsla av bas (därav namnet), men du får även med andra viktiga delar av ljudet: röster, gitarrer och liknande. Diskanten tar sedan över och återger detaljer!

I ett SPL-bygge används mellanregistret som ett enkelt sätt att få ut mycket ljud. Högtalaren har en otrolig räckvidd, särskilt i en kombination med en passande diskant - som en horndiskant, en vanlig diskant i ett ljudbygge. SPL har växt enormt mycket de senaste åren här i Sverige och grundtanken med SPL är att konstant jaga mer dB och vara den som hörs mest.

Få mer ut ur dina midbasar!

På BRL älskar vi ljudprocessorer. Om du vill ha ett SPL-system som låter bra och även spelar på riktigt högt, se till att optimera delningen! Alla midbasar är olika, men generellt sett kan man säga att de är duktiga på att hantera frekvenser från runt 100 Hz och uppåt. Under dessa frekvenser tappar du kontroll på elementen, och det låter inte lika bra. Det är då bra att sätta ett så kallat bandpassfilter, där midbasarna slutar spela - och du låter diskanterna spela högre frekvenser, och basen de lägre frekvenserna. Midbasar eller mellanregistret ska vara en smidig övergång mellan de två, kan man säga. En ljudprocessor kanske kan verka krånglig till en början, men vi rekommenderar att ta en titt på exempelvis Dayton Audio DSP-408, en mycket prisvärd och lättanvänd ljudprocessor. Se vår video om delning nedanför!För mer information om aktiv delning, om du exempelvis ska koppla fyra midbasar och två diskanter på ett och samma steg rekommenderar vi att läsa vår guide om aktiv delning!

En hel del högtalarkabel kan gå åt, ofta mer än man tror! Se till att ha rätt mängd innan du börjar koppla.

Även om inkoppling av midbasarna till ett slutsteg är viktigt, så är hur slutsteget kopplats in minst lika viktigt. Se till att jordpunkten är ren, fin och sitter direkt mot plåten. Vi rekommenderar att använda minus på batteriet, om du har möjlighet, eller att du gör en egen jordpunkt som du vet är bra. Håll även din lågnivåkabel till slutsteget borta från strömkablar.

Om det är ett kraftfullt SPL-system, vi pratar kanske 1000-2000W RMS och även uppåt, se till att du har rätt förutsättningar. Se till att generatorn mår bra, se över strömkabeln från generator till batteri och ta även en titt på ditt batteri - hur mår det? Det är viktigt att spänningen (volt) i bilen inte går ner för lågt, då kanske du är i behov av ett nytt batteri eller så är det kanske dags att satsa på ett extrabatteri. Så ta en titt, mät gärna lite bilen och uppgradera det som behövs, för att inte skada slutsteget på sikt.

Har du några frågor? Vi finns här för dig! Du är varmt välkommen att höra av dig till vår kunniga kundservice om du har några frågor. Ingen fråga är för stor eller liten. Vi erbjuder allt från produktvägledning till rådgivning innan ett köp!

Kommentarer

2 Kommentarer
#1
linus jonsson
https://www.brl.se/sv/artiklar/4-pack-bass-habit-play-sp200m-med-sp25a-spl-paket-medium.html

kopplingsschema av detta paket för bästa ljud.
Den 21 juni kl. 22:19
#1
Patrik A @ BRL.se
@linus jonsson: Hej, Linus! Det finns lite olika sätt att koppla in det på - ett sätt kan vara att köpa till två delningsfilter, exempelvis. Det kanske enklaste sättet att koppla (och även ställa in steget) är att utgå från denna bild: https://www.brl.se/bilder/artiklar/zoom/SETPSM8PKT1_2.jpg?m=1609318018
tisdag kl. 08:55
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: EU3kVL (motverkar spam)
Logga in