Tips & Tricks

Blogg
Stereobytets viktigaste detalj

Stereobytets viktigaste detalj

Dags att byta bilstereo? 

Du kanske vill ha Bluetooth, Android Auto eller Apple CarPlay i din bil. Du är inte ensam! Läs vår guide om hur du kan byta bilstereo!

Vid ett byte av bilstereo pratas det ofta om ISO (eller ISO-10487, för att vara exakt), en etablerad standard för var kablarna stiftas i en adapter och vad varje färg betyder. Denna guide är ett utmärkt sätt att lära dig mer om det härliga ISO-/rattstyrningskablaget och billjudsvärlden i allmänhet! Längst ner hittar du även information om kablarna som kommer ut ur din stereo, om du funderar vad dessa innebär.


Det är också värt att nämna att detta gäller den nya bilstereoenheten, från en erkänd tillverkare, och de kablage som går att köpa här på BRL. När det gäller vilka färger som biltillverkaren använder så kan det variera vilt. Om du vill veta mer om din bilmodells kopplingsschema, så kan du hitta mer information i bilens manual eller den servicemanual som (bland annat) en verkstad har tillgång till. Detta kan vara särskilt bra att veta om du ska använda dig av en hög- till lågnivåomvandlare istället att bygga ut ljudet - eller varför inte installera en ljudprocessor, för att optimera och få kontroll över ljudet?

Vi rekommenderar att inte klippa i ett bilstereokablage, använd alltid en adapter. Det gör livet betydligt lättare för dig - och minskar risken för eventuella kortslutningar eller andra tänkbara problem. Om du dessutom klipper i bilstereons kablage, då kommer detta påverka garantin. Ett ISO-kablage förenklar ett bilstereobyte och är oftast ingen dyr investering. Besök gärna "Vad passar i min bil" för att se vad vi rekommenderar till din bilmodell. Om du tvekar över vilket kablage du ska köpa till just din bil, hör av dig!

Om du har en nyare bil (från runt 2006 och framåt), då har du med stor säkerhet något som kallas CAN-bus i bilen. Detta avancerade datasignalsystem gör att det krävs ett rattstyrningskablage som kan skapa en +12v-signal som startar din stereo när nyckeln vrids. Rattstyrningskablaget kan även tolka signalen från din ratt, om du har knappar där, och föra dessa vidare till bilstereon. Då kommer en leadadapter krävas, som alltid följer med i ett installationskit.

Svart ISO-adapter är till för ström

A1: Används väldigt sällan. 

A2: Mute
Denna används väldigt sällan. Om ljudet tystnar sporadiskt i bilen, se gärna till så att kabeln (om det finns någon) inte ligger emot något eller hänger löst.

A3: Används ej

A4: Gul
Konstant 12 volt. Kopplar radion till batteriet. I vissa bilmodeller kan denna behöva byta plats med röd kabel (A7).

A5: Blå eller blå/vit
Remote eller elektrisk antenn. Här skickas en +12v-signal ut. Kan användas för att starta ett slutsteg om stereon inte har en särskild kabel som gör detta.

A6: Orange
Knappbelysning (kallas "Illumination"). Denna används sällan!

A7: Röd
Tändning, 12 volt. Startar själva stereon.

A8: Svart
Jord.



Brun ISO-adapter är till för högtalare

B1 & B2: Lila + lila med svart
Höger bakdörr. Plus och minus. 


B3 & B4: Grå + grå med svart
Höger framdörr. Plus och minus.


B5 & B6: Vit + Vit med svart
Vänster framdörr. Plus och minus. 


B7 & B8: Grön + grön med svart
Vänster bakdörr. Plus och minus.




Det finns kablar som går ut ur min stereo, vad innebär dessa?


PARK SW: Lång grön kabel

Denna kabel hittar du på de flesta dubbel-DIN med pekskärm och är till för att kopplas till handbromsen. När handbromsen är åtdragen, då jordas kabeln och du kan komma åt stereons olika funktioner som annars begränsas. Ett sätt att förbigå denna begränsning är att jorda kabeln mot en passande jordningsyta eller mot en skruv, exempelvis. Då kommer du lura din stereo att handbromsen är åtdragen och bilstereons fulla funktionalitet återställs. Vi rekommenderar alltid att koppla kabel till handbromsen, för din säkerhets skull.

REVERSE: Mörklila eller vinröd
Används till backkameror. När stereon känner av en +12v-signal (ofta från ett backljus), då kommer den visa upp en bild från en backkamera. För att bild ska komma fram till stereon behöver du koppla in en gul RCA-kabel i ingången märkt “CAM” eller liknande. För mer information om hur du kopplar in en backkamera, se manualen till kameran!

STEERING WHEEL REMOTE INPUT: Ljusblå och gul
Om du har en JVC- eller Kenwood-stereo kommer du hitta den här kabeln. Formuleringen på denna kabel kan vara lite missvisande, det är många som tror att den är till för att starta ett slutsteg. Om du köpt ett rattstyrningskablage (eller kanske köpt ett installationskit), då kommer du i många fall koppla den till “KEY 1” på din leadapter. Se videon nedanför för mer information om hur du kopplar CTMULTILEAD.2 från Connects2.



Har du frågor? Inga problem, våra experter på kundservice finns här för dig. Ingen fråga är för stor eller liten. Vi erbjuder allt från orderfrågor och produktvägledning till rådgivning innan ett köp. 

Kommentarer

13 Kommentarer
#1
Öner
Hej, jag monterade en mp5 stereo i min bil(citroen berlingo 08) men den fungerar inte.. Jag har köpt en iso kabel och har bytt nyligen bilbatteri också..Jag kontrollerade säkringarna också och dom ser helt okej ut. Kan ni hjälpa mig är ni snälla? Vad kan det vara problemet? Mvh
Den 16 september 2021
#1
Patrik A, BRL.se
@Öner: Hej, Öner! Vi kollar gärna på det. Det kanske mest sannolika är att det finns CAN-bus i bilen, som då inte skickar en tändningssignal. Då behöver du dra en separat tändningssignal - ofta är det en lång röd kabel. Detta går även att lösa med ett rattstyrningskablage. Skicka lite bilder till oss, så tar vi gärna en titt. Mejla support@brl.se med bilder!
Den 16 september 2021
#2
Tommy Grahn
Hej
Har kopplat isokablage till min Ford Mustang-2000 och satt in en ny stereo. När jag slår på tändningen hörs ett högt sprak i högtalarna som sedan tystnar. Vad kan det vara för fel ?
Den 19 september 2021
#3
Edvin sand
Tja min stereo vill inte stänga av sig när jag stänger av bilen, den är alltså på hela tiden och ''drainar'' mitt bil batterie
Den 25 juni 2022
#3
Patrik A, BRL.se
@Edvin sand: Hej, Edvin! Det låter som något med inkopplingen. Kan du berätta mer och skicka lite bilder till support@brl.se?
Den 27 juni 2022
#4
Markus
Tjena hur gör jag för att koppla en bilstereo till en förstärkare ? Inomhus hifi

Mvh


Macke
Den 06 november 2022
#5
Thomas
Hej . Har en golf -14 och vill koppla på slutsteg på org stereon . Säljer ni adaptrar till det projektet?
Mvh Thomas
Den 01 april 2023
#6
Gustav
Hej vill koppla baslåda men jag har en ram kabel som kommer från slutsteget till stereon men jag vet ej vilken kabel jag ska klippa och koppla upp den med ram kabeln till stereon.tips någon som vet
Den 13 juni 2023
#7
Gustav
Jag håller på att montera en pioneer srereo som jag köpte hos er. Bilen är en Volkswagen Polo från 2000. Jag har dragit en kabel från stereons remote kabel till slutsteget, men när bilen är avstängd och stereon inte är på så är fortfarande slutsteget i drift. Det i sin tur drar ur batteriet, hur gör jag?

Mvh Gustav
Den 08 augusti 2023
#7
Patrik A
@Gustav: Hej, Gustav! Det låter som att du behöver skifta plats på gul och röd kabel. Om du har frågor, hör av dig till vår support med lite bilder på inkopplingen. Mejla support@brl.se!
Den 08 augusti 2023
#8
Richard
Hej!
Har precis köpt en passat fsi -07, som jag bytt stereo i och kopplat in slutsteg och baslåda, har använt mig av er omkopplingsaddapter för att kunna koppla in min nya stereo, men nu har jag ström på stereon hela tiden fast bilen är avstängd, antar något måste kopplas om för att stereon ska gå igång på tändningen, men vad? ????
Mvh
Den 29 augusti 2023
#8
Patrik @ BRL.se
@Richard: Det kan ibland bero på stereon, ibland är det kablaget - men i VAG-bilar är det inte alltför ovanligt att du behöver skifta ström och tändning. Skicka ett mejl till support@brl.se med lite mer information om vad du kopplat in och vilka kablar du använt!
Den 29 augusti 2023
#9
Mats Eriksson
Hej, har köpt Macrom AN-6560 av er och undrar var jag ansluter backameran. Ser bara en ingång för ''AUX Video in camera front''. Är det den jag ska använda?
Den 13 december 2023
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: bhugdx (motverkar spam)
Logga in