Tips & Tricks

Blogg
Stereobytets viktigaste detalj

Stereobytets viktigaste detalj

Dags att byta bilstereo? 

Du kanske vill ha Bluetooth, Android Auto eller Apple CarPlay i din bil. Du är inte ensam! Läs vår guide om hur du kan byta bilstereo!

Vid ett byte av bilstereo pratas det ofta om ISO (eller ISO-10487, för att vara exakt), en etablerad standard för var kablarna stiftas i en adapter och vad varje färg betyder. Denna guide är ett utmärkt sätt att lära dig mer om det härliga ISO-/rattstyrningskablaget och billjudsvärlden i allmänhet! Längst ner hittar du även information om kablarna som kommer ut ur din stereo, om du funderar vad dessa innebär.


Det är också värt att nämna att detta gäller den nya bilstereoenheten, från en erkänd tillverkare, och de kablage som går att köpa här på BRL. När det gäller vilka färger som biltillverkaren använder så kan det variera vilt. Om du vill veta mer om din bilmodells kopplingsschema, så kan du hitta mer information i bilens manual eller den servicemanual som (bland annat) en verkstad har tillgång till. Detta kan vara särskilt bra att veta om du ska använda dig av en hög- till lågnivåomvandlare istället att bygga ut ljudet - eller varför inte installera en ljudprocessor, för att optimera och få kontroll över ljudet?

Vi rekommenderar att inte klippa i ett bilstereokablage, använd alltid en adapter. Det gör livet betydligt lättare för dig - och minskar risken för eventuella kortslutningar eller andra tänkbara problem. Om du dessutom klipper i bilstereons kablage, då kommer detta påverka garantin. Ett ISO-kablage förenklar ett bilstereobyte och är oftast ingen dyr investering. Besök gärna "Vad passar i min bil" för att se vad vi rekommenderar till din bilmodell. Om du tvekar över vilket kablage du ska köpa till just din bil, hör av dig!

Om du har en nyare bil (från runt 2006 och framåt), då har du med stor säkerhet något som kallas CAN-bus i bilen. Detta avancerade datasignalsystem gör att det krävs ett rattstyrningskablage som kan skapa en +12v-signal som startar din stereo när nyckeln vrids. Rattstyrningskablaget kan även tolka signalen från din ratt, om du har knappar där, och föra dessa vidare till bilstereon. Då kommer en leadadapter krävas, som alltid följer med i ett installationskit.

Svart ISO-adapter är till för ström

A1: Används väldigt sällan. 

A2: Mute
Denna används väldigt sällan. Om ljudet tystnar sporadiskt i bilen, se gärna till så att kabeln (om det finns någon) inte ligger emot något eller hänger löst.

A3: Används ej

A4: Gul
Konstant 12 volt. Kopplar radion till batteriet. I vissa bilmodeller kan denna behöva byta plats med röd kabel (A7).

A5: Blå eller blå/vit
Remote eller elektrisk antenn. Här skickas en +12v-signal ut. Kan användas för att starta ett slutsteg om stereon inte har en särskild kabel som gör detta.

A6: Orange
Knappbelysning (kallas "Illumination"). Denna används sällan!

A7: Röd
Tändning, 12 volt. Startar själva stereon.

A8: Svart
Jord.Brun ISO-adapter är till för högtalare

B1 & B2: Lila + lila med svart
Höger bakdörr. Plus och minus. 


B3 & B4: Grå + grå med svart
Höger framdörr. Plus och minus.


B5 & B6: Vit + Vit med svart
Vänster framdörr. Plus och minus. 


B7 & B8: Grön + grön med svart
Vänster bakdörr. Plus och minus.
Det finns kablar som går ut ur min stereo, vad innebär dessa?


PARK SW: Lång grön kabel

Denna kabel hittar du på de flesta dubbel-DIN med pekskärm och är till för att kopplas till handbromsen. När handbromsen är åtdragen, då jordas kabeln och du kan komma åt stereons olika funktioner som annars begränsas. Ett sätt att förbigå denna begränsning är att jorda kabeln mot en passande jordningsyta eller mot en skruv, exempelvis. Då kommer du lura din stereo att handbromsen är åtdragen och bilstereons fulla funktionalitet återställs. Vi rekommenderar alltid att koppla kabel till handbromsen, för din säkerhets skull.

REVERSE: Mörklila eller vinröd
Används till backkameror. När stereon känner av en +12v-signal (ofta från ett backljus), då kommer den visa upp en bild från en backkamera. För att bild ska komma fram till stereon behöver du koppla in en gul RCA-kabel i ingången märkt “CAM” eller liknande. För mer information om hur du kopplar in en backkamera, se manualen till kameran!

STEERING WHEEL REMOTE INPUT: Ljusblå och gul
Om du har en JVC- eller Kenwood-stereo kommer du hitta den här kabeln. Formuleringen på denna kabel kan vara lite missvisande, det är många som tror att den är till för att starta ett slutsteg. Om du köpt ett rattstyrningskablage (eller kanske köpt ett installationskit), då kommer du i många fall koppla den till “KEY 1” på din leadapter. Se videon nedanför för mer information om hur du kopplar CTMULTILEAD.2 från Connects2.Har du frågor? Inga problem, våra experter på kundservice finns här för dig. Ingen fråga är för stor eller liten. Vi erbjuder allt från orderfrågor och produktvägledning till rådgivning innan ett köp. 

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 4UFZ6S (motverkar spam)
Logga in