Tips & Tricks

Blogg
Gör dig redo för sommaren med utomhusljud

Gör dig redo för sommaren med utomhusljud

Föreställ dig en härlig sommarkväll

Du sitter på (den kanske nyrenoverade) altanen, umgås med vänner och familj. Det är lite goda snacks på bordet, det dricks gott och kvällen kantas av härlig musik. Det är svårslaget - svensk sommar när den är som bäst!

I det här scenariot, hur spelar du upp musiken? Det är väldigt sällan en mobil kan göra ett tillräckligt bra jobb, även om ljudet i telefonerna ständigt förbättras. Det minimala utrymmet i en mobil innebär extremt specialiserade högtalare, som alltid kommer med en kompromiss. Det är ofta bra, men inte bra nog. Inte helt olikt TV-ljud! När du har lyssnat på något bättre, som en soundbar, är det svårt att gå tillbaka.

Audio Pro Addon T3+, Grå Bluetooth högtalare

Bärbar bluetooth-högtalare?

På senare år har det pratats mycket om bluetooth-högtalare. Fler och fler tänker att en klassisk Bluetooth-högtalare gör jobbet. En ofta smidig, enkel och bra lösning. En portabel Bluetooth-högtalare ger ljudet härlig “oomph” och är smidig, den är bara att plocka med sig ut i trädgården eller på andra äventyr. Ljudet kan vara ganska bra - ofta bättre än förväntat!

Men i ljudstegen finns det en nivå till, det vi alltid rekommenderar till altanen, terassen eller uterummet: utomhushögtalare.

Så får du bättre ljud på uteplatsen

Klassiska utomhushögtalare tillsammans med en förstärkare är det vi älskar att prata om denna tid på året. Det är lite mer tidskrävande att montera, men resultatet är oslagbart. På långa vägar bättre än både mobiltelefon och Bluetooth-högtalare.

Det är inte alls krångligt att montera - snarare tvärtom. Placera förstärkaren inomhus, dra högtalarkablar ut till högtalarna och montera högtalarna på önskad plats. Det som tar lite tid är att få till det snyggt och göra en diskret kabeldragning. Den enda nackdelen är att ljudet inte går att bära med, men i gengäld får du ett ljudsystem där det sällan är några problem att få ljudet att sprida sig brett. Många utomhushögtalare låter dig enkelt justera vinkeln.

Magnat Symbol X 160 Utomhushögtalare, svart par

Högtalare i taket eller på väggen?

Ett högtalarsystem kommer främst i två olika utformningar. Om du har ett tak inne i uterummet kan du montera ett par inbyggnadshögtalare i taket. Estetiskt tilltalande, låter riktigt bra och kanske allra viktigast: diskret. Fler och fler satsar på sådana lösningar när huset renoveras, där ljudet tar allt större plats utan att synas. Det kan bland annat höja värdet på din bostad.

Den kanske mest omtyckta lösningen är ett par låd-/utomhushögtalare som placeras på önskad plats, riktad mot där man sitter. Det låter riktigt bra och med rätt förstärkar-högtalarkombination kan du spela på högt, om du verkligen vill komma in i feststämning.

Ta en titt när du går en runda på stan nästa gång! Det finns trots allt riktigt goda skäl till varför uteserveringar, restauranger och butiker ofta kör en klassisk lösning med förstärkare och högtalare. När det väl är på plats och rätt inställt är det krångelfritt och klarar av ganska tuffa miljöer.

Två - eller många fler - högtalare!
Ljudsystemet kan se lite olika ut, som sagt, beroende på storlek av altan. Är det ett mindre eller mellanstort uterum kommer du ofta långt med två högtalare.

Vill du driva två högtalare? Då kan du göra detta med en simpel stereoförstärkare! Du kan även driva upp till fyra högtalare med en högtalarväxel, om det exempelvis är en lite större altan.

Vill du driva fler högtalare? Det går givetvis att fixa! Då krävs det annan utrustning, men det är ingen omöjlighet. Du kan med relativ enkelhet få upp till 12 högtalare att spela samtidigt, samt även ha olika zoner - olika ljud på olika platser, lite snabbt förklarat. Spela upp en låt i kök och vardagsrum, en lite lugnare på altanen, exempelvis. Läs mer i vår multiroom-guide!

Det är förstärkaren avgör vad du kan spela upp för källa. Du kan med enkelhet koppla en bärbar dator till de flesta förstärkare, antingen via kabel eller via Bluetooth. Det finns även ett par riktigt intressanta nätverksstreamers som du kan använda för att göra en förstärkare lite smartare, bland annat genom att addera Spotify-stöd och annat roligt via Wi-Fi.

Alla är vi olika, vad kan vi hjälpa dig med?
Det är enklare än du tror att få till bra ljud utomhus. Vi kan ta fram en lösning som är helt anpassad efter dig och dina förutsättningar - och vet du vad det bästa är? Det är ofta billigare än du tror.

Du är varmt välkommen att kontakta vår support på 019-20 67 50, chatta med oss direkt här på BRL.se eller mejla support@brl.se, alternativt att du besöker din lokala BRL-butik så får du hjälp på plats.

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: m8fzWp (motverkar spam)
Logga in

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.