Tips & Tricks

Blogg

En guide till multiroom - vilken lösning passar just dig?



Marknaden har det senaste decenniet exploderat i mängder av produkter med trådlöst ljud. Med mobilen eller surfplattan nära till hands förlitar vi oss idag till att vara konstant uppkopplade, både i hemmet eller ute. Idag har vi tillgång till otroligt snabba och pålitliga internetanslutningar, och detta är ett grundläggande krav när man ska bygga ut ljud i hela sitt hem – speciellt vid trådlös uppkoppling. Ha gärna en kvalitetsrouter, som ger både bättre hastighet och större räckvidd.
Multiroom innebär, som namnet indikerar, ljud i flera rum.

Genom uppkopplingen till nätverket kan flera produkter sammanlänkas och kontrolleras i en styrapp för mobilen eller surfplattan. De flesta tillverkarna som har utvecklat en multiroom-plattform har enbart stöd för sina egna produkter och inte andra fabrikats, så på så sätt finns det en viss ”begränsning”. Därför är det av stor vikt att du tänker genom ditt val ordentligt innan ditt köp. De flesta känner till Chromecast Audio och Apple TV, men söker du en lösning med ännu mer framträdande ljudkvalitet så har t.ex Dayton Audio och Yamaha olika segment av både streamers, förstärkare, aktiva högtalare m.m. som integrerats med deras egenutvecklade plattformar, som heter Hi-Fly respektive MusicCast.

  • Fundera ut vad du behöver just nu och även i framtiden. Finns det möjlighet till utbyggnad? Dina planer kan se annorlunda ut framöver än vad de gör idag.
  • Hur många källor önskar du kunna spela samtidigt? Ska du kunna spela musik i vardagsrummet medans barnen spelar sin musik i sina rum?
  • Med vilka möjligheter vill du kunna styra ditt multiroomljud? Skall det kopplas genom en gemensam förstärkare eller vill du kunna styra alla rummen helt individuellt?

Exempel 1 på hur du bygger ett multiroomsystem

Vill du att samma musikkälla fördelas i flera rum samtidigt så behöver man en förstärkare, som antingen har eget inbyggt nätverk eller som får access till detta genom en streamer. Förstärkarens uteffekt styr om du vill ha ljud främst i bakgrunden eller kunna spela starkare vid tillfällen.Ett extremt prisvärt exempel på en förstärkare med inbyggt nätverk är Yamaha R-N303D, som ger en otroligt bra grund till multiroomljud.

Ljudkvaliteten är riktigt tillfredsställande och uteffekten är respektingivande på 2x100 Watt i 8 Ohm. Skulle man vilja haka på fyra par högtalare, så kommer uteffekten att fördelas. Spelar alla högtalarparen jämnstarkt så har man alltså 25 Watt/par.

När man bygger multiroom kring en förstärkare så är en högtalarväxel absolut nödvändig. Dels för att man via denna manuellt kan reglera volymen för respektive högtalarpar, men även för att växeln ger en impedanskorrigering, så att förstärkaren kort och gott inte blir överbelastad och går sönder.

Impedanskorrigeringen är dock inte en självklarhet på alla högtalarväxlar. För att du ska få en bättre inblick i varför impedanskorrigeringen är en nödvändighet, så kommer vi in på Ohms lag. Har man ett par högtalare med en impedans på 8 Ohm och vill ansluta ett par till, så ser förstärkaren detta som en parallell last och då halveras impedansen till 4 Ohm. Tre par högtalare ger en slutlig förstärkarlast på 2.67 Ohm och fyra par landar på 2 Ohm.

Med högtalarväxelns impedanskorrigering så förblir lasten som vid ett anslutet par, alltså 8 Ohm, oavsett antalet anslutna par. Vill du att ett rum inte ska spela alls, så finns det en av/på-knapp för vardera zon på växelns frontpanel. Kopplar man ur ett högtalarpar så får de övriga paren mer av förstärkarens uteffekt. Vill man spela starkare vid ett festligt tillfälle så kan det vara smart att då främst fokusera att spela musik där man befinner sig. Här har System One ett extremt prisvärt exempel i sin modell SC4B, som hanterar fyra zoner och ger en bra grund att bygga multiroom på.

Detta kan även vara en väldigt smidig lösning för butiker, där man vill fördela musik i bakgrunden jämnt över hela lokalen.

  • Fördel: en kostnadseffektivare lösning som bara kräver en förstärkare med en mastervolym
  • Nackdel: volymjusteringen mellan högtalarna sker på högtalarväxeln och inte i mobilappen

Exempel 2 på hur du bygger ett multiroomsystem

Vill du ha full kontroll i mobilappen och välja vilka rum som ska spela, och vad de ska spela, så får man gå en annan väg. Detta kräver att man har en förstärkare som får sitt helt egna högtalarpar direktkopplade till sig. Fyra högtalarpar kräver alltså fyra förstärkare. Då alla dessa kopplas upp till nätverket så dyker de därmed upp som separata enheter i styrappen. Här kan du fördelaktigt namnge respektive enhet, exempelvis vardagsrum, hall, kök m.m. Genom detta blir högtalarväxeln överflödig.

Fördelen är att du i mobilappen kan sammanlänka alla förstärkarna att spela samma musik samtidigt, och styra över hur lågt eller högt musiken ska återges i vardera rum. En annan fördel är att du kan vara uppkopplad till en förstärkare, medan sambon eller barnet är uppkopplade till en annan. Har man ett familjekonto hos Spotify så kan upp till sex användare vara uppkopplade samtidigt till samma konto, och därmed spela upp till sex olika låtar samtidigt i sex olika rum. Den stora ljudmässiga fördelen är att du i större grad kan optimera varje rum efter ett specifikt önskemål. Vissa kanske önskar att spela starkare i vardagsrummet men främst ha bakgrundsljud i hallen.

Utöver nätverksstreamingen kanske det finns en önskan att kunna koppla in externa källor, som en platt-TV och skivspelare. Möjligheterna ligger i vad den specifika förstärkaren kan. En mycket kompetent förstärkare i riktigt smidigt format är Dayton Audio WB40A. Med sin digitala förstärkarteknik utvecklas det knappt någon värme alls, vilket ger en otroligt hög komponentkvalitet för ljudet men även en storlek som får plats i din handflata. Förstärkaren blir därmed lätt att placera och med sin uteffekt på 2x20 Watt i 8 Ohm kan den driva högtalare som sitter både i vägg och tak, alternativt till uteplatsen. Med sitt inbyggda nätverk är det lätt att addera flera enheter till multiroom-projektet.

  • Fördel: individuell styrning och anpassning av varje rums ljud och prestanda
  • Nackdel: en mer kostnadskrävande lösning

En produkt värd att nämna i detta sammanhang och alla dess möjligheter

Dayton Audio har en riktigt smart produkt i sin MA1240A. Detta är ett slutsteg som har hela 12 inbyggda kanaler. Detta ger alltså möjligheten att ha stereoljud i sex zoner. Vardera slutsteg ger 40 Watt i 8 Ohm. Vill man få ut mer effekt i en specifik zon så kan man brygga ihop två steg och därmed få ut den dubbla uteffekten. Genom bryggkopplingen får man offra en zon, då totalt fyra steg slås ihop till två starkare. Sex zoner blir alltså fem.




Både ljud- och komponentkvaliteten är genomgående hög. Lyfter man på locket så finner vi dubbla störavskilda transformatorer, som tillsammans med kondensatorbanken ska försörja alla slutstegen med ström. Beaktar man priset på produkten och delar det på sex, så inser man snabbt att man inte betalar särskilt mycket för bra ljud per rum.

Förstärkaren har två BUS-ingångar, och med detta innebär att man kan loopa den inkommande signalen till alla eller utvalda utgångar. Vill du spela musik via en streamer, så ansluter du denna på BUS1-ingången. Varje zons utgång har en switch och sätter du som exempel zon 1, 2 och 3 på BUS1 så är det alltså till dessa rum som musiken kommer att spela.

Vill man sedan att annan musik skall spelas upp samtidigt i andra rum, så sätter man en till streamer på BUS2-ingången. Vrider man switchen till BUS2 på zon 4 och 5, så kommer alltså dess musik att återges i dessa rum.



MA1240A har även en line-ingång för vardera zon. Detta är en direktingång, så källan som ansluts här spelas enbart på den här specifika zonen. Sätter man nu som exempel en tredje streamer direkt på zon 6, så har du härmed fixat så att tre olika källor spelar musik samtidigt fördelat i totalt sex olika rum. Viktigt att tänka på är att signalkällan måste kunna volymstyras. En CD-spelare funkar som exempel inte, då denna ger en fixerad signal (ungefär som att ha volymen i max på en förstärkare).

Men det slutar inte riktigt här. Genom zonernas line-ingångar så kan man välja att direktansluta sex streamers och koppla upp dem separat. Genom detta kan man alltså spela sex olika låtar samtidigt i sex olika rum, alternativt att du spelar samma musik i alla rummen och kan styra volymen individuellt via mobilappen.

Bor du i ett hushåll med flera barn så kan flera separata streamers vara mycket fördelaktigt. Har man ett familjekonto hos Spotify – som tillåter upp till sex användare på ett konto - så kan samtliga i familjen spela sin egna musik och behöver därmed inte vänta på att någon annan ska bli klar med sitt.

Får du i framtiden ett utökat behov av flera zoner, så kan musiken vidarekopplas via förstärkarens BUS-utgångar till ett annat MA1240A. Då ges möjligheten att ha ljud i tolv zoner. Sammanlänkar man ytterligare en MA1240A så utökas system med sex zoner till, alltså totalt 18 zoner.

Detta kan vara en väldigt smidig lösning för större kontorsmiljö, där man behöver en rätt stor omfattning av ljud i bakgrunden.

Vi hoppas att det här inlägget gett dig större klarhet kring ditt framtida multiroomljud i hemmet. Vi har många fler kompatibla modeller och färdiga paket på vår hemsida, likaså kan vi hjälpa dig att bygga ihop ett system helt anpassat efter dina behov och budget! 

Ta gärna en titt på vår hemsida, där vi erbjuder en hel del olika lösningar av färdiga multiroompaket!

Du är varmt välkommen att kontakta vår support på 019-206750 eller support@brl.se, alternativt att du besöker din lokala BRL-butik så får du hjälp på plats.


Skrivet av: Andreas A

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: bsFJcm (motverkar spam)
Logga in