Tips & Tricks

Blogg
Apple CarPlay, så fungerar det!

Apple CarPlay, så fungerar det!

Apple CarPlay släpptes 2014 och var en enkel lösning på ett komplicerat problem: hur kontrollerar du bilens underhållningssystem på ett tryggt och säkert sätt? Apple kom med en simpel, men klockren idé! Koppla in telefonen via USB-kabel till din stereo och du får tillgång till en förenklad variant av telefonens gränssnitt direkt i instrumentbrädan. Så du kan fokusera på vägen framför dig, men ändå komma åt det som finns i telefonen - som din kontaktbok, ta del av ett SMS eller spela upp låt. 

CarPlay var lite begränsat i en början när det släpptes, men varje september - när Apple släpper en uppdatering till sitt operativsystem iOS - kommer förbättringar och nya finesser.

Det blev snabbt ett stort intresse runt CarPlay, och första året rullade ett par bilar ut på marknaden. Pioneer, Kenwood, JVC och Alpine var snabba på att erbjuda CarPlay i utvalda eftermarknadsenheter. Utbudet av enheter som har stöd för funktionen, tillsammans med Android Auto, har fortsätta växa. Över åren har priset gått ner och nu finns flera prisvärda bilstereoenheter med finessen på marknaden.

Att installera en ny stereo i bilen är ett enkelt sätt att få en äldre bil att kännas som ny - nästan som om den rullade ut ur fabriken i år. Hos BRL hittar du ett stort utbud av installationskit och andra delar som behövs för att byta stereo. Monteringen är inte komplicerad och tar inte alls lång tid. Se vad du behöver för att byta stereo i din bil!

De senaste åren har det hänt en hel del, häng med så berättar vi mer!

Vad är CarPlay?

CarPlay gör bilresorna lite roligare, kan man säga. Apple har bakat in röstassistenten Siri har i upplevelsen, och kan läsa upp dina SMS åt dig (som du kan svara på med din röst!), lägga in saker i kalendern eller ringa upp en vän.

Navigation är en annan, mycket stor fördel. Mata in adressen du vill åka till (med rösten, om så önskas) och låt din bilstereo visa vägen. Det inbyggda Kartor är förvald navigeringsapp, men sedan iOS 13 kan du låta Google Maps eller Waze styra dig fram. Nytt sedan iOS 13 är även ett uppdaterat gränssnitt som ger dig översikt och kontroll över var du är och musiken som spelas.

Visste du även att Sverige haft tur? I skrivande stund är det endast 36 länder runt om globen som Apple officiellt öppnat upp för användning Apple CarPlay!

Trådlös Apple CarPlay

Att koppla upp sig bilstereon via USB-kabel är den kanske vanligaste lösningen, men det har även börjat komma bilstereoenheter som erbjuder trådlös CarPlay. Det här är en kraftfull lösning, som innebär att CarPlay startar när bilen startar. Det låter dig helt släppa telefonen direkt när du sätter dig i bilen.

Om du redan har CarPlay, så kan du göra det trådlöst med en adapter från re-STREAM! Koppla in den smidiga adaptern i stereons USB-uttag och aktivera Apple CarPlay i både bil och telefon - det är inte så mycket mer än så. Nu har du Apple Carplay trådlöst. Ingen montering krävs, nu slipper du helt och hållet krångla med USB-kablar!

Om du vill byta bilstereo, kolla in vårt nyligen uppdaterade blogginlägg om stereobyte!

Tips och tricks! 

Om du tar en skärmavbildning när du är uppkopplad till en stereo med Apple CarPlay så tar du en skärmdump av både telefon och stereo samtidigt.

Vill du organisera din appar? Gå in på Inställningar > Allmänt > CarPlay i telefonen för att anpassa både placering och vilka appar som syns på CarPlay-hemskärmen!

Använd Siri till att starta navigation, diktera/skicka ett SMS eller ringa någon! Kolla i manualen till ditt rattstyrningskablage för att se vilken rattknapp du ska hålla ner för att starta Siri. Om du har ett nyare kablage då kan även “Hey Siri” fungera, ställ in denna finess i Siri-inställningarna i telefonen.

Kommentarer

21 Kommentarer
#1
Andreas

Jag skulle vilja ha carplay i bilen, så man kan använda t ex google maps, ways, och andra kartappar, Spotify, meddelande mm, om det går att spegla skärmen för att kunna stream SVT/Netflix appar mm så är det också ett plus. Jag har en skärm med touch i bilen som hanterar en del fordonsinställningar. Det finns också navigation (som fungerar dåligt) och mobilsamtal via bluetooth (som funkar bra). Så skärmen och de funktioner som finns vill jag ha kvar. Det jag skulle önska är att få upp carplay på samma skärm. Är det möjligt?
Bilen är en Land Rover, Range Rover sport från 2011, regnummer FGF994.
Den 06 maj 2021
#1
Patrik A @ BRL.se
@Andreas: Hej, Andreas! I dagsläget ser vi ut att ha lösningar fram till 2009 års modeller av Range Rover Sport. Det kommer fler och fler lösningar hela tiden. När en lösning kommer, så kan jag tänka mig att skärmen kommer bytas ut mot en bilstereo.

Vid mer komplicerade bilstereobyten, så finns det ofta en infoadapter som följer med i installationskitet. Denna möjliggör åtkomst till funktioner i bilen på lite olika vis.

När det gäller funktioner och finesser i en ny bilstereo, så finns det lite olika lösningar för att kunna spegla telefonen. CarPlay är det som fungerar allra bäst, men där fungerar inte SVT Play eller Netflix. Där har Apple (samt Google, för Android Auto) valt att sätta säkerhet i fokus. Vi berättar gärna mer!

Du är mer än välkommen att ringa in eller mejla in till oss, så kan vi ge dig ett djupare svar.
Den 07 maj 2021
#2
Thomas Schulz Rohm
Hur ser det ut för en Volvo C30 från 2009?
Den 06 september 2022
#2
Patrik A @ BRL.se
@Thomas Schulz Rohm: Hej, Thomas! Det har länge varit svårt att byta stereo, men för ett tag sedan kom det en lösning: https://bit.ly/c3006-13

Du får plats med en enkel-DIN i dessa modeller. Om du hör av dig till support@brl.se, så berättar vi gärna mer och fram en passande stereo åt dig med de funktioner du eftersöker.
Den 07 september 2022
#3
Jonatan
Hej,.
Vad behövs för att kunna få carplay i en toyota auris från 2008? Gärna trådlös, men trådburen funkar också.
Den 16 oktober 2022
#3
Patrik A @ BRL.se!
@Jonatan : Hej! Du behöver ett installationskit, med nödvändiga delar för att montera in en ny stereo, och en stereo. Vi kollar gärna på detta! Hör av dig till support@brl.se med lite bilder på hur det ser ut i bilen.
Den 20 oktober 2022
#4
Marco Jahadi
Hej!
Jag heter Marco och har en Hyundai i40 med reg nr: MHl 649 , års modellen är 2013 och är full utrustat med bland annat navigation, bluetooth, bluetooth telefoni och jag kan även spela musiken genom min iphone. Min fråga är om jag kan ha carplay i min bil och vad jag behöver göra? Tack
Den 20 oktober 2022
#4
Patrik A @ BRL.se
@Marco Jahadi : Hej, Marco! För att få Apple CarPlay behöver du byta stereo. Kan du hör av dig till support@brl.se med lite bilder, så tar vi gärna en titt!
Den 20 oktober 2022
#5
Jon
Hej. Jag har en volvo v60 2019 och jag har inte Carplay installerat på min bil. Kan man bara köpa en adapter som man bara kan koppla till ubs ? Jag har Android och iPhone.

Nån du kan rekommendera?
Den 29 december 2022
#5
Patrik @ BRL.se
@Jon: Hej, Jon! I detta fall behöver du prata med en återförsäljare eller serviceverkstad som kan kolla på möjligheten aktivera CarPlay åt dig. Detta är relativt enkelt att aktivera, eftersom det är mjukvara som ska uppdateras/ändras, och bör inte kosta särskilt mycket. Sedan kan du kolla på denna, om du vill göra Carplay trådlöst: https://www.brl.se/sv/artiklar/restreamca.html
Den 02 januari 2023
#5
Patrik @ BRL.se
@Jon: Hej, Jon! I detta fall behöver du prata med en återförsäljare eller serviceverkstad som kan kolla på möjligheten aktivera CarPlay åt dig. Detta är relativt enkelt att aktivera, eftersom det är mjukvara som ska uppdateras/ändras, och bör inte kosta särskilt mycket. Sedan kan du kolla på denna, om du vill göra Carplay trådlöst: https://www.brl.se/sv/artiklar/restreamca.html
Den 02 januari 2023
#5
Mattias Los
@Jon: Hur löste du det?
Den 05 januari 2023
#6
Thomas Ek
Går det att ansluta husbilens backkamera till CarPlay
Den 12 april 2023
#6
Patrik @ BRL.se
@Thomas Ek: Hej, Thomas! CarPlay i sig har (i skrivande stund) inget stöd för backkamera. De flesta dubbel-DIN med CarPlay inbyggt har däremot stöd för backkamera. Så länge allt är rätt inkopplat kommer stereon switcha över till backkamera när du ska backa och sedan gå tillbaka till CarPlay när du gjort ditt. Vi hjälper dig gärna med att plocka fram passande stereoenheter; mejla support@brl.se, så vägleder vi dig.
Den 12 april 2023
#7
Carina
Hej! Jag har en Volkswagen T-cross, årsmodell 2020. Har ni någon lösning på hur man kan få Appel CarPlay i bilen? Enligt verkstad (Bilmetro) måste bilen ha App connect för att kunna använda Appel CarPlay och detta har jag inte.
Den 27 april 2023
#7
Patrik A @ BRL.se
@Carina: Hej, Carina! Om du hör av dig till företaget som säljer dessa nya, exempelvis Möller Bil, så kan de i många fall hjälpa dig. Om jag minns rätt kan du köpa till många funktioner via We Connect-appen i bilens underhållningssystem. Lycka till och om du löser det får du gärna hör av dig till oss!
Den 27 april 2023
#8
Magnus Joander
Halloj skulle detta funka på en Saab 9-3 årsmodell 2010/ Magnus
Den 30 augusti 2023
#8
Patrik A @ BRL.se
@Magnus Joander : Hej! Ja, det ska inte vara några bekymmer att byta stereo i den bilen. Det finns en ett kit med allt du behöver: https://www.brl.se/sv/artiklar/installationskit-saab-9-3-2005.html

Kombinera detta kit med en passande CarPlay- eller Android Auto-stereo, så är du i hamn!

Har du en automatväxlad bil eller navigationssystemet Delphi krävs det lite andra prylar. Hör gärna av dig till vår support, mejla support@brl.se eller sök upp oss på Facebook och berätta mer, så rekommenderar vi det du behöver.
Den 31 augusti 2023
#9
Fredrik Mellbin
Hej! Vill ha Apple Carplay i min Lexus rx450h 2016 års modell. Hittade en modul hos Grom Audio. Säljer ni sådana moduler och installerar ni? Jag bor i västra Göteborg.
Den 28 februari kl. 11:30
#9
Patrik A @ BRL.se
@Fredrik Mellbin: Hej, Fredrik! Vi kollar gärna på lösningar åt dig. Det är en komplicerad bil, så hör gärna av dig till vår support (mejla support@brl.se) eller sväng förbi vår BRL-butik på Exportgatan 1B och berätta lite mer.
Den 29 februari kl. 07:37
#10
simon werner
Hej går det att instalera apple carplay till en mopedbil chatenet utan skärm
Den 13 mars kl. 08:46
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: tA7pQH (motverkar spam)
Logga in