Tips & Tricks

Blogg
Apple CarPlay, så fungerar det!

Apple CarPlay, så fungerar det!

Apple CarPlay släpptes 2014 och var en enkel lösning på ett komplicerat problem: hur kontrollerar du bilens underhållningssystem på ett tryggt och säkert sätt? Apple kom med en simpel, men klockren idé! Koppla in telefonen via USB-kabel till din stereo och du får tillgång till en förenklad variant av telefonens gränssnitt direkt i instrumentbrädan. Så du kan fokusera på vägen framför dig, men ändå komma åt det som finns i telefonen - som din kontaktbok, ta del av ett SMS eller spela upp låt. 

CarPlay var lite begränsat i en början när det släpptes, men varje september - när Apple släpper en uppdatering till sitt operativsystem iOS - kommer förbättringar och nya finesser.

Det blev snabbt ett stort intresse runt CarPlay, och första året rullade ett par bilar ut på marknaden. Pioneer, Kenwood, JVC och Alpine var snabba på att erbjuda CarPlay i utvalda eftermarknadsenheter. Utbudet av enheter som har stöd för funktionen, tillsammans med Android Auto, har fortsätta växa. Över åren har priset gått ner och nu finns flera prisvärda bilstereoenheter med finessen på marknaden.

Att installera en ny stereo i bilen är ett enkelt sätt att få en äldre bil att kännas som ny - nästan som om den rullade ut ur fabriken i år. Hos BRL hittar du ett stort utbud av installationskit och andra delar som behövs för att byta stereo. Monteringen är inte komplicerad och tar inte alls lång tid. Se vad du behöver för att byta stereo i din bil!

De senaste åren har det hänt en hel del, häng med så berättar vi mer!

Vad är CarPlay?

CarPlay gör bilresorna lite roligare, kan man säga. Apple har bakat in röstassistenten Siri har i upplevelsen, och kan läsa upp dina SMS åt dig (som du kan svara på med din röst!), lägga in saker i kalendern eller ringa upp en vän.

Navigation är en annan, mycket stor fördel. Mata in adressen du vill åka till (med rösten, om så önskas) och låt din bilstereo visa vägen. Det inbyggda Kartor är förvald navigeringsapp, men sedan iOS 13 kan du låta Google Maps eller Waze styra dig fram. Nytt sedan iOS 13 är även ett uppdaterat gränssnitt som ger dig översikt och kontroll över var du är och musiken som spelas.

Visste du även att Sverige haft tur? I skrivande stund är det endast 36 länder runt om globen som Apple officiellt öppnat upp för användning Apple CarPlay!

Trådlös Apple CarPlay

Att koppla upp sig bilstereon via USB-kabel är den kanske vanligaste lösningen, men det har även börjat komma bilstereoenheter som erbjuder trådlös CarPlay. Det här är en kraftfull lösning, som innebär att CarPlay startar när bilen startar. Det låter dig helt släppa telefonen direkt när du sätter dig i bilen.

Om du redan har CarPlay, så kan du göra det trådlöst med en adapter från re-STREAM! Koppla in den smidiga adaptern i stereons USB-uttag och aktivera Apple CarPlay i både bil och telefon - det är inte så mycket mer än så. Nu har du Apple Carplay trådlöst. Ingen montering krävs, nu slipper du helt och hållet krångla med USB-kablar!

Om du vill byta bilstereo, kolla in vårt nyligen uppdaterade blogginlägg om stereobyte!

Tips och tricks! 

Om du tar en skärmavbildning när du är uppkopplad till en stereo med Apple CarPlay så tar du en skärmdump av både telefon och stereo samtidigt.

Vill du organisera din appar? Gå in på Inställningar > Allmänt > CarPlay i telefonen för att anpassa både placering och vilka appar som syns på CarPlay-hemskärmen!

Använd Siri till att starta navigation, diktera/skicka ett SMS eller ringa någon! Kolla i manualen till ditt rattstyrningskablage för att se vilken rattknapp du ska hålla ner för att starta Siri. Om du har ett nyare kablage då kan även “Hey Siri” fungera, ställ in denna finess i Siri-inställningarna i telefonen.

Kommentarer

2 Kommentarer
#1
Andreas

Jag skulle vilja ha carplay i bilen, så man kan använda t ex google maps, ways, och andra kartappar, Spotify, meddelande mm, om det går att spegla skärmen för att kunna stream SVT/Netflix appar mm så är det också ett plus. Jag har en skärm med touch i bilen som hanterar en del fordonsinställningar. Det finns också navigation (som fungerar dåligt) och mobilsamtal via bluetooth (som funkar bra). Så skärmen och de funktioner som finns vill jag ha kvar. Det jag skulle önska är att få upp carplay på samma skärm. Är det möjligt?
Bilen är en Land Rover, Range Rover sport från 2011, regnummer FGF994.
Den 06 maj kl. 16:16
#1
Patrik A @ BRL.se
@Andreas: Hej, Andreas! I dagsläget ser vi ut att ha lösningar fram till 2009 års modeller av Range Rover Sport. Det kommer fler och fler lösningar hela tiden. När en lösning kommer, så kan jag tänka mig att skärmen kommer bytas ut mot en bilstereo.

Vid mer komplicerade bilstereobyten, så finns det ofta en infoadapter som följer med i installationskitet. Denna möjliggör åtkomst till funktioner i bilen på lite olika vis.

När det gäller funktioner och finesser i en ny bilstereo, så finns det lite olika lösningar för att kunna spegla telefonen. CarPlay är det som fungerar allra bäst, men där fungerar inte SVT Play eller Netflix. Där har Apple (samt Google, för Android Auto) valt att sätta säkerhet i fokus. Vi berättar gärna mer!

Du är mer än välkommen att ringa in eller mejla in till oss, så kan vi ge dig ett djupare svar.
Den 07 maj kl. 16:19
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: tGCdMM (motverkar spam)
Logga in