Tips & Tricks

Blogg
Våra bästa tips för bättre ljud i bilen

Våra bästa tips för bättre ljud i bilen

Oavsett om du råkat på en grym spellista på Spotify, älskar att sjunga karaoke i bilen eller när radiokanalen spelar en gammal klassiker - alla har vi någon greppat volymratten och höjt, höjt, höjt. Du är inte ensam! Men om ljudet inte når dina förväntningar, hur gör man för att förbättra det? Vi får in frågor som denna hela tiden. Med all rätt! Spenderar du en timme eller två (eller fler) om dagen i bilen, då är ljudet viktigt. Lyssningströtthet på grund av dåliga högtalare, brist på bas/diskant eller att ljudet helt enkelt inte låter bra som det gör i ett par hörlurar eller i hemmet... Du förtjänar bättre ljud!

Så vad kan man göra för att förbättra ljudet? Små förändringar kan göra skillnad - och det behöver inte bli särskilt dyrt. I detta blogginlägg har vi samlat våra bästa förslag på hur du kan ta ljudet i bilen till nästa nivå - enkelt och smidigt.

Bilar åldras ofta med värdighet, det gör inte bilens originalhögtalare

Allt från stora saker, som motor, till mindre beståndsdelar som kablar i din bil är gjort att klara vädrets påfrestningar. Iskyla, extrem värme, höga fuktnivåer - bland mycket annat! Häftigt, eller hur? Det är ännu häftigare att klimatsystemet snabbt kan förvandla värmen eller kylan till en behaglig temperatur på väldigt kort tid. Nackdelen är att detta hårda klimat, samt stora svängningar i temperaturen, är påfrestande för bilens högtalare.

När är det dags att byta högtalare i bilen, kanske du undrar? Det är svårt att säga, men fem år i det nordiska klimatet är ganska lång tid för en enkel högtalare gjord av tunn plast eller med en kon av tunt papper, så överväg att byta högtalare runt var femte år. Många högtalare klarar sig längre än så, det är oftast inga bekymmer. Det kan till och med ta ett par år till innan högtalaren går sönder. Ljudet försämras däremot över tid – och det är nästintill omöjligt att höra att ljudet successivt blivit grötigare, röster hörs sämre eller att ljudsystem tappat bas. Man blir van vid dåligt ljud, helt enkelt!

Det finns ofta möjlighet att förbättra bilens originalhögtalare genom att byta till tillverkare som lägger all sin kraft och energi på just högtalare. Så om du önskar förbättra ljudet i bilen är ett par nya, mycket bättre högtalare en bra startpunkt.


Byt högtalare i bilen!

Att byta högtalare kanske verkar svårt. Ofta räcker det med att ta ner dörrsidan, ta bort originalhögtalare och montera in en högtalaradapter samt dina nya högtalare. Det tar en liten stund om du inte har monteringserfarenhet sedan tidigare, men det är inte allt för svårt med rätt verktyg eller en hjälpande hand. Din närmaste BRL-butik kan även hjälpa dig med montering!

Vet du inte vad du ska köpa för högtalare? Om bilen är från 2005 och framåt, då har du med allra största sannolikhet en liten högtalare (diskanter) i instrumentbräda eller A-stolpe, samt en större högtalare (6.5” midbas/mellanregister) i varje dörrsida. En diskant och midbas/mellanregister i ett smidigt paket kallar vi för kitsystem.

I ett kitsystem får du allt du behöver utom en högtalaradapter som behövs i de allra flesta fall. Denna förenklar monteringen av ett par nya högtalare. Så börja med att kolla in rätt högtalaradapter till just din bil innan du börjar kolla på nya högtalare. Då vet du vilken storlek som fungerar i just din bil. Vi har gjort det lätt, besök Vad passar i min bil eller hör av dig till oss om du har några funderingar.


Dämpa, dämpa, dämpa

När du ändå håller på att montera in nya högtalare, var inte rädd för att slänga på lite dämpmaterial på dörrsidorna samtidigt. De är enkla att montera och kan förbättra ljudupplevelsen. Det hindrar oljud utifrån att ta sig in i bilen och låter samtidigt ljudet från dina nya högtalare att ta plats istället.

Det gör stor skillnad för ljudet, men gör även bilresorna behagligare. Det finns bara fördelar med att dämpa - men vi rekommenderar att börja med ett startkit. Se vårt stora utbud av dämpmattor direkt här på BRL.se!

Ge dina nya högtalare möjligheten att prestera

Ett bilslutsteg har ett syfte: att ge dina högtalare mer ström. Om du har kvar din originalstereo eller inte kan byta den, så får högtalarna inte särskilt mycket kräm. Högtalare är ganska hungriga och presterar bättre (även vid låg volym) när ett slutsteg kopplas till. Ett slutsteg kommer se till att dina nya högtalare inte tappar kontrollen och låter dåligt de gånger du vill höja volymen.

Ett slutsteg är lite klurigare att koppla in än exempelvis en bilstereo, men gör kanske allra mest skillnad för ljudet. En vanlig bilstereo kanske ger ut runt 20-25W och även ett enklare slutsteg runt tusenlappen kan utan problem ge ut minst det dubbla.


Gör det lättare att spela upp favoritmusiken

Har du en äldre bil? Från 2012 började fler och fler bilmodeller få äkta Bluetooth. I tidigare årsmodeller var Bluetooth endast till för samtal, inte musikuppspelning – tråkigt nog. Att byta bilstereo är inte särskilt inte sällsynt i Sverige och en ny stereo kommer med flera fördelar, men det kanske viktigaste är att den gör det lättare att spela upp just din musik, helt trådlöst. Om du väljer en stereo med Apple CarPlay eller Android Auto får du även upp telefonen direkt på bilstereon, med allt vad det innebär: SMS, Spotify, navigation och mycket mer. Smidigt!

För att byta bilstereo behöver du köpa ett installationskit, som finns till ett stort antal bilmodeller ute på marknaden. Ett installationskit består av nödvändiga kablar mellan bil och ny stereo, antennadapter och en monteringsram som gör att en ny stereo passar i din instrumentbräda.

Att byta stereo tar runt 45 minuter och är oftast väldigt enkelt att göra.

Vilka verktyg behövs?

  • En skruvmejsel
  • Eventuellt en borrmaskin för att ta bort eventuella popnitar runt originalhögtalare
  • Demonteringsverktyg rekommenderas för att inte skada inredning när du exempelvis byter stereo eller behöver lossa på paneler
  • Vi kan rekommendera en damping roller och en riktigt vass kniv om du tänkt montera dämpning i bilen

Eventuellt kan fler verktyg behövas, hör gärna av dig till oss om du har frågor. Vi hjälper dig att vara förberedd innan det är dags att montera!

Skrivet av: Patrik A

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: vnhbRG (motverkar spam)
Logga in