Tips & Tricks

Blogg
Vad gör Android Auto?

Vad gör Android Auto?

Utvecklingen går fort i bilvärlden och kraven på vad bilarna kan göra underhållningsväg har ökat över åren. Det är lättare än någonsin att få över sin telefon, med allt vad det innebär, i bilen. Integrationen av Apple CarPlay och Android Auto har tryckt på utvecklingen ytterligare.

Framtidens underhållningssystem

Nyare bilar har ofta en stor display någonstans instrumentbrädan. Ibland har den flera skärmar, med möjligheten att spegla upp anpassat innehåll direkt från din telefon. Ett måste idag är att det ska vara lätt att svara på samtal, få översikt över var du är och var du ska via smidig navigering - samt, givetvis, välja låt.

Det är även inte svårt att se att framväxten av elbilar sätter högre krav på den inbyggda navigationen, där fordonets räckvidd och infrastruktur (sett till bland annat laddstolpar) är en stor faktor.

Vad är Android Auto?

I grund och botten är det en app. Den finns numera ofta förinstallerad på en Android-telefon. Om du inte redan har den installerad, så kan du ladda ner den kostnadsfritt på Google Play Store. Det finns två sätt att koppla appen till en bilstereo: starta appen, koppla sedan upp dig till bilstereon via kabel. Om du har en telefon och bilstereo som stödjer det, då kan du även koppla upp trådlöst till Android Auto. Hur du än går till väga är det ofta krångelfritt, men om det inte startar direkt - ta en titt i bilens manual, ibland kan du manuellt behöv aktivera funktioner. Det kan vara gömt i en undermeny.

Saker du bland annat kan göra med Android Auto: ringa samtal, spela musik från Spotify/Apple Music/Tidal m.fl, använda navigeringsappar som Google Maps och mycket mer - allt direkt på din bilstereo.

Vilka mobiler kan använda Android Auto?

Om du har en Android-telefon, från tillverkare som exempelvis Samsung, då kommer Android Auto vara en den ultimata lösningen i bilen - ofta bättre än det inbyggda gränssnittet i bilen. Köper du en ny bil idag kommer den med allra största säkerhet ha (eller kommer få stöd för) det. Men vad händer om du har en lite äldre bil, går det att få in det där? På BRL.se hittar du dubbeldin med Android Auto och monteringslösningar till tusentals olika bilmodeller på marknaden.

Hur ser Android Auto ut?

Det ser ut som din telefon! Det är meningen att det ska vara bekant och enkelt att använda med stora och tydliga knappar, så om du är van Android-användare kommer du med allra största säkerhet känna igen dig.

När Android Auto är aktiverat och igång, är det inte säkert att alla dina appar från telefonen dyker upp. Endast godkända appar kommer upp, dessa är helt anpassade för att användas på ett så i bilen. Detta gör även Apple CarPlay och målet är att apparna ska vara intuitiva samt enkla och säkra att använda.

När släpptes Android Auto?

Android Auto släpptes officiellt i Sverige i första halvan av 2021. Det är helt på svenska, men apparna du använder kan vara på engelska. Android Auto släpptes av Google redan 2015. men det tog lite tid innan tekniken brett implementerades i bilar. Fyra år senare, 2019, fick programvaran en helt ny design som matchar Googles designspråk “Material You”. En uppfräschning rullades även ut under 2022.

På senare tid har även Google skapat ett komplett operativsystem som är till bilar, detta hittar du bland annat i de allra senaste Volvo-modellerna.

Hur får jag in Android Auto i min bil?

Det beror lite på. Om du har en nyare bil, där Android Auto var ett tillval rekommenderar vi att kontakta din närmaste auktoriserade verkstad för att se om det går att lägga till via en uppdatering.

Ökat antal smarta eftermarknadslösningar gör det enklare än någonsin att byta ut bilens originalstereo. Detta tar runt 1-2 timmar göra själv om du är erfaren och tillvägagångsviset varierar från modell till modell. Du behöver då rätt installationskit eller olika lösa delar (rattstyrningskablage, monteringsram och antennadapter är vanligt) för att byta stereo.

För att få hjälp med vad du behöver till just din bil, hör av dig till oss eller prata med din närmaste BRL-butik.

Våra Android Auto-tips

  1. Google Maps är ett fantastiskt bra navigationsverktyg. Det är bättre än någonsin, för en uppdatering rullar ut i EU där verktyget visa alternativa färdvägar som är anpassade för den bilen du framför och även automatiskt välja att ta den mest bränslesnåla rutten.

    Det kan resultera i en lite längre resa, men som blir billigare på sikt! Så här gör du för att aktivera funktionen på din telefon:

    - Gå in på Google Maps och klicka på din profil uppe i högerhörnet.
    - Leta upp navigationsinställningar/Navigering och skrolla ner en bit.
    - Välj motortyp, och se även till att “Prioritera bränslesnåla rutter” är aktiverat.

  2. Gillar du Google Maps? Kolla även in Waze. Appen ägs av Google, men skillnaden mot Maps är att Waze är mer fokuserat kring dig, föraren. Waze bygger till stor del av crowdsourcad information, det vill säga att det är andra människor som bygger appen. Särskilt bra vid stadskörning, där Waze är riktigt aggressiv när det kommer till att leta fram bästa möjliga rutt åt dig.

  3. Google är i framkanten när det kommer till röststyrning. Deras Google Assistant är riktigt smart och inbyggd i Android Auto. Så gör det lätt för dig; låt röstassistenten göra jobbet åt dig. Starta en rutt, spela musik Spotify och ring ett samtal - helt handsfree. Röststyrning går att aktivera på lite olika sätt: om du har en specifik “assistentknapp” på ratten kan du använda den.

    Har du en dubbel-DIN från Pioneer, JVC, Kenwood eller Alpine och rattstyrningskablage? Kolla i manualen till kabel för att se hur du aktiverar det.

  4. Ögna igenom Android Auto-inställningarna! Ställ in det efter hur du vill ha det och prova lite olika saker. Det gör du i din telefon, direkt i Android Auto-appen. Det är din bil och Google har medvetet inkluderat många alternativ för att du ska kunna skräddarsy upplevelsen.

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: uN2T2M (motverkar spam)
Logga in