Reportage

Blogg

Richard Göransson - Med sikte på en historisk STCC-titel



Richard Göransson, tidernas mest framgångsrika STCC-förare, har kritat på för giganterna Polestar Cyan Racing och kommer under 2016 att köra en tredje Volvo S60 i STCC.




Det finns inga tvivel om att Richard Göransson har satt ett kraftigt avtryck på den svenska motorsport-scenen. Redan som 18-åring vann han SM i Formel Ford och sedan dess har han radat upp titlar och topplaceringar i en hel mängd olika racingformer. Mest känd är han för sin framgång inom STCC där han genom åren plockat hem totalt fyra stycken STCC-titlar och i år siktar han på att göra det som ingen annan gjort tidigare. Att bli den första att vinna en femte STCC-titel.


- Sedan 2012 har Polestar Cyan Racing (tidigare Polestar Racing, reds. anm) vunnit STCC varje år. Det är ett team som satsar otroligt för att vinna och det ligger precis i linje med vad jag vill. Jag känner att den femte titeln absolut finns inom räckvidd och därför känns Cyan Racing helt rätt. 


Uppladningen inför kommande säsong är kort men intensiv och det är inte förens i April som de första testdagarna går av stapeln. 


- Det blir lite dåligt med testkörning inför säsongen på grund av de klimatet vi har och att snön ligger så pass länge i Sverige. Premiären är redan den första Maj på flygplatsbanan i Skövde, så det är inte långt från första testdagen till första tävlingen. 


Anledningarna till att valet föll på Polestar Cyan racing är inte bara den enorma framgång man uppnått under dem senaste åren. I teamet kommer Göransson nämligen att stå sida vid sida med en hel del bekanta ansikten. Dels kommer han att vara stallkamrat med självaste prins Carl Phillip Bernadotte, men han kommer även att hitta en kollega i sin eviga motståndare Robert Dahlgren.


- Att tävla tillsammans med Robert kommer vara en av höjdpunkterna den kommande säsongen, då vi sedan ungdomsåren på karting-banan har varit ständiga motståndare. Vi har alltid ställts mot varandra, så att få tävla under samma flagg kommer att vara något nytt och spännande. 







I år är första året Polestar Cyan Racing kommer att delta i WTCC, världsmästerskaps-varianten av STCC, och även där kommer man att kunna följa två stycken bekanta ansikten. Thed Björk och Fredrik Ekblom, som även dem krönt stora framgångar inom STCC genom åren, kommer att tävla och föga förväntat är WTCC lockande även för Richard själv.

- Jag, Thed och Fredrik är alla från Närke-området och har alltid konkurrerat och sporrat varandra från unga år att bara bli bättre och bättre. Givetvis har vi alla också kört mycket kart på den tekniska banan i Täby, så där har vi alla densamma grund att stå på. WTCC är självklart lockande även för mig.



Richard har många järn i elden och förutom att förbereda sig inför kommande STCC-säsong, medverkar han i RallyX On Ice, som är en typ av Rallycross. Det utspelar sig under en treveckors turné och den inledande tävlingen går av stapeln i Lindvallen den 26:e Februari. Nästkommande tävling avgörs i Åre den 11 Mars. 







Finns det några fler spännande projekt att hålla utkik efter under 2016?

- Polaris WNTR-RZR som vi byggde tillsammans med bland annat BRL kommer att finnas ute på olika evenemang som BRL och jag befinner mig på (Elmia, Vallåkra etc). Jag kommer även att delta i Gotland Grand National i November som ett storartat avslut på ett riktigt roligt och ovanligt projekt. 

Läs och få mer information om Richard Göranssons Polaris WNTR-RZR genom att klicka här!



Skrivet av: Christopher

Kommentarer

1 Kommentar
#1
AG
vart tog rydell vägen han var skarp
Den 04 mars 2016
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: W9FGrz (motverkar spam)
Logga in