Reportage

Blogg

Vinyl - Skillnaden i tillbehören!



Har du återupptäckt kärleken till det ”svarta guldet”? Eller har du införskaffat dig din första skivspelare och vill utforska detta område mer? Kanske är du en erfaren vinyllyssnare vars hjärta klappar lite snabbare av ren nostalgi när du hör skivknastret? Du är inte ensam!

Försäljningen av vinylskivor steg med hela 54 % mellan år 2013 och 2014 och har fortsatt en uppåtgående trend, där nyproduktionen av vinylskivor ständigt ökar. Ett intressant faktum då det är väldigt många som idag streamar sin musik digitalt – gärna via nätverket och gärna trådlöst. Fördelen med detta är bekvämligheten där man kan styra allting via sin mobil eller surfplatta. Nackdelen kan vara komprimeringen av ljudet och dess tapp i kvalitet. En riktigt bra skivspelare springer prestandamässigt ifrån mycket i streamingväg och en riktigt intressant detalj är att det finns mängder med tweaks (läs ljudförbättringar) att anamma, så du skämmer bort spelaren på bästa sätt.

Det är några av dessa tweaks vi skall gå genom i detta blogginlägg, vilket vi hoppas skall ge dig en bättre inblick i att just din skivspelare förtjänar omsorg, som kommer lyfta ljudåtergivningen till en hörbart högre nivå!



Pro-Jects instegsmodell, Elemental. Klicka på bilden för att läsa mer! 

Pickupen

I instegsnivån av skivspelare är det vanligt förekommande att tillverkaren förmonterat och ställt in en pickup i fabrik. Detta för att du som konsument på snabbaste sätt ska kunna komma igång med ditt lyssnande. Du behöver alltså inte tänka på att själv montera på pickupen och justera in rätt spårningsvinkel. Vid uppackning ser du helt enkelt till att få rätt nåltryck genom att montera dit motvikten på tonarmens bakre del.

Faktum är att man redan på marknadens mer lättöverkomliga spelare finner en hel del tweaks – den allra mest tydliga är att byta nålen. Vi tar ett lysande exempel - som spelaren på bilden, insänd till oss från en nöjd kund. Detta är den marknadsledande tillverkaren Pro-Jects instegsmodell Elemental, som har danska pickupexperten Ortofons pickup OM5e förmonterad. Genom ett snabbt nålbyte till Stylus 10 – som tar några sekunder - får du en märkbar förändring till det bättre. Hur kommer detta sig då?

Pickupen – och dess ersättningsnål – får nog anses som den enskilt viktigaste komponenten. Det är detta lilla mekaniska vidunder som plockar upp informationen ur skivans spår. Eller för att citera magasinet Hifi&Musik: ”den lilla tingesten som gör det verkliga skitjobbet nere i diket”.

Det hela går ut på att omsätta rörelseenergi till elektrisk energi och med en hastighet på över 100 kilometer i timmen så är det viktigt att pickupen håller en hög mekanisk kvalitet. Pickupen består av ett hus med ett antal spolar och magneter, med ett elastiskt upphängt nålrör och längst fram själva nålen – en slipad diamant. Alla delar i konstruktionen och dess materialval har en inverkan på hur ljudet återges. Nålen är den delen som separat får anses bidra med den mest märkbara skillnaden. Nålen – eller diamanten – kan både variera i storlek och form genom olika slipningar, som spårar med varierande precision och därav ljudkvalitet.

Man talar mest förekommande om två pickup-typer. Den mest förekommande och produktionsmässigt effektiva varianten heter MM (Moving Magnet), medans den mer komplicerade MC-typen (Moving Coil) hör till det högre prisskiktet som riktar sig till musiklyssnare som ställer högre krav på återgivningen. Sedan finns även MC-typ med hög output, som kan anslutas på både MM- eller MC-ingången på RIAA-steget.



Danska Ortofons 2M-serie av MM-pickuper – världens idag klart mest sålda och kritikerrosade modeller.
Klicka på bilden för att läsa mer! 


För att återgå till frågan vi ställde förut – varför låter ett nålbyte från Stylus 5 till Stylus 10 bättre? I det här specifika fallet så har båda modellerna en elliptisk nålslipning, men kompliansen (hur mjukt nålen fjädrar) är bättre i Stylus 10. Detta tillsammans med tonarmens och pickupens effektiva massa bidrar till mindre störkänslighet för oönskade vibrationer, som i sin tur ger en bättre spårningsförmåga och ett utökat övre frekvensomfång.
På begriplig svenska - Du upplever ett mer upplöst ljud!

RIAA-steget

Detta är en absolut nödvändig del i signalledet vid uppspelning av vinylskivor. Utan ett RIAA-steg hörs musiksignalen från pickupen knappt alls och denna måste förstärkas upp. Många stereoförstärkare kan ha ett sådant inbyggt och då heter den ingången Phono. Det mest förekommande är då stöd för MM-pickuper. I vissa lägen väljer skivspelartillverkaren att integrera RIAA-steget i spelaren och då skall denna anslutas till en linjeingång på förstärkaren (exempelvis AUX). 

Om du saknar en phono-ingång eller ställer högre ljudkrav än vad det inbyggda steget ger, så kan man köpa ett RIAA-steg som en extern enhet. Genom detta kan man själv anpassa dess ljudliga egenskaper och användningsområde efter tycke och smak, samt val av specifik pickup.

Vincents tvådelade RIAA-steg PHO-701, som har ett dubbel-triodrör i den förstärkande signaldelen. Klicka på bilden för att läsa mer! 





RIAA-steget förstärker och korrigerar pickupens signal och här följer man RIAA-standarden, som kring år 1950 togs fram av Recording Industry Association of America. Denna standard utgör för hur man både spelar in och spelar upp vinylskivor. Vid pressning av en vinylskiva vill man oftast få med så mycket innehåll som möjligt på vardera sida av skivan och för att möjliggöra detta samt förbättra skivornas ljudkvalitet med störningsfrihet så togs RIAA-standarden fram. 

Utan att gå in på djupet inom detta, så handlar det om hur man graverar olika frekvenser, då exempelvis en baston tar mer plats och kräver ett bredare spår. Man dämpar basen cirka 20dB och höjer diskanten cirka 20dB vid pressning för att spåren ska ta mindre plats. När du spelar upp en skiva i ditt hem sker raka motsatsen. Basen förstärks och diskanten dämpas tillsammans med störningsljud som ligger på skivans ytskikt.

Efter denna RIAA-filtrering skall signalen förstärkas till en linjenivå. Hur signalen förstärks beror på om det är en MM eller MC-pickup som kopplats in. Oftast har RIAA-steget en omkopplare för detta. MC-pickupen har en väldigt låg utgångsspänning och då måste signalen förstärkas mer, vanligtvis runt 50-60dB. En MM-pickup (eller en MC med hög output) avger en starkare nivå ut och kräver vanligtvis en förstärkning runt 40dB.

Givetvis skiljer det i ljudkvalitet på RIAA-steg då förstärkningen och utgångssteget innehåller komponenter som inverkar på hur bra ljudsignalen är när denna skickas vidare till den efterföljande förstärkaren.

Rengöring av skivspelare

Att underhålla din skivsamling är viktigt. Damm och smuts i skivspåren är som en barriär mot välljud. På marknaden finns det många olika typer av rengöringsprodukter i form av nålrengöring, skivborste och skivtvätt för vinylskivor. Gemensamt är dess syfte att göra din upplevelse så mycket bättre.

Skivborste

Produkten som de flesta känner igen och som nog finns i alla vinylsamlares anläggning är en skivborste. Med tunna och antistatiska borst i kolfiber plockar skivborsten upp damm från skivspårets övre skikt och förbereder väg för nålen att hämta upp musik och inget annat. En skivborste kostar inte mer än ett par hundralappar och är en given investering till skivspelaren.






En annan prisvärd och intressant tweak (läs ljudförbättring) är att byta ut den medföljande filtmattan till en korkmatta. Denna motverkar att antistatisk elektricitet och resonanser uppstår, som ger en minskad rundgång och ger ett stabilare grepp om skivan för ökad spårningsförmåga för nålen. En korkmatta kostar inte mer än dryga 300-400 kronor att investera och ljudförbättringen är ett faktum.

Det finns en hel del andra tillbehör som är oumbärliga för din skivspelare, som lagerolja, stroboskopskivor och nålvågar. Ta en kik på vår hemsida och är det något som du undrar över, tveka inte över att kontakta vår kundtjänst på support@brl.se eller besök din lokala BRL-affär.






Skrivet av: Andreas A

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 9p6z5q (motverkar spam)
Logga in