Magnat Signature 1105 är en rejäl, men ändå diskret, 3.5-vägs konstruktion, som begåvats med mycket av storebrors klassledande ljud. Den här modellen är bättre lämpad för mellanstora rum och kräver inte en lika effektstark och stor förstärkare. Trots detta har skapelsen höga 93 dB i känslighet, och de Klippel-optimerade elementen spelar homogent tillsammans, där inget register sticker ut utan allting spelar som en "enhet" ihop. Recensenterna har öst lovord över modellen, och det är lätt att förstå varför!
- 3.5-vägs Klippel-optimerad golvhögtalare med dubbla, bakåtriktade basportar
- Hi-Res Audio-certifierad
- Skyhög byggkvalitet på både element, filter och kabinett
- Står på outtriggers i metall för ökad stabilitet
- Gedigen byggkvalitet med en vikt på 27.8 kg/högtalare
Magnat Signature-serien
Tyska Magnat grundades år 1973 och ingår idag i den amerikanskägda koncernen Audiovox. Fabriktet finns representerat i över 50 länder och har skapat sig ett aktat namn för sina innovativa och generösa konstruktioner.
Signature 1105 är den mindre golvmodellen i serien, som Magnat själva kallar för referensklass. Högtalarna har ärvt mycket av storebrors upplösta och klassledande ljudåtergivning, där man minskat dess fysik. Något som ger ett bättre avvägning till mellanstora rum och en större anpassning av förstärkare, som inte behöver vara effektstarka monster.
De båda 6.5" elementen hjälper varandra i basområdet, men endast det övre element bryter av mot diskantområdet. Därav att det kallas för en 3.5-vägs konstruktion. Man nyttjar samma diskantplatta som i storebror, där de dubbla diskanterna skapar en homogen ljudbild som andas och ger liv till musiken. Faktum är att skapelsen kan stoltsera med Hi-Res Audio-certifieringen då den speciella dubbel-diskantlösningen (fmax Signature) ger ett omfång som sträcker sig upp till 55 kHz.
Det finns ej heller något att invända mot det visuella. Byggkvaliteten är oklanderlig, och man har behandlat kabinettet med mattlack finish, som finns i svart eller vitt.
Signature 1105 är kort och gott en fröjd både för öra och öga. Två flugor i en smäll är ett uttryck som stämmer in bra i det här fallet.
Magnat har en röd tråd genom sina högtalarserier, som delar mycket av samma grundläggande teknik, men med Signature 1105 är den optimerad till max, med enbart selekterade och handplockade komponenter i uppbyggnaden.
Mellanregister/baselementen är konstruerade med keramiska aluminium-sandwichkoner, där speciellt mellanregistret anammar en teknik döpt till "Controlled Flexing Cone". Detta innebär att konen har en geometri för ökat kontrollerat spridningsmönster och som utökar bandbredden. Speciella, icke-ledande talspolar minimerar virvelströmmar. Man nyttjar även ett optimerad magnetsystem med dubbla induktionsringar, för utökad magnetfält runt talspolen. På begriplig svenska lyssnar du på en högtalare som får dig att stompa takten med fötterna, en högtalare som får dig att flina stort med sitt rika ljud och maffiga dynamik.
Även det högfrekventa området har teknik som utmärker sig. Här har Magnats ingenjörer utvecklat en diskantplatta med dubbla fmax Signature-domar. Underst finner vi en 30 mm dome som med sin breda upphängning får en större slaglängd jämfört med en konventionell diskant. Detta bidrar till att diskanten får ett bredare omfång neråt i frekvens, som inverkar på en snabbare och mer spänstig återgivningen. Brytningen mellan mellanregistret och diskanten ligger på 2.3 kHz.
Betydligt högre uppåt i frekvensområdet - vid 18.5 kHz - tar en 20 mm dome över handlingen, och som ger en mer perfekt omni-direktionell ljudfördelning som sträcker sig upp till hela 55 kHz. Så högt upp hör inte det mänksliga örat, men faktum är att detta inverkar positivt på det vi hör, då det finns övertoner i musiken.
Rejäla neodymium-magneter ger låg distorsion och rejält med dynamik till ljudet.
Men en bra högtalare är ingenting utan ett välgjort delningsfilter. Mycket av högtalarnas karaktär ligger här. Här finner vi ett fas- och amplitudoptimerat APOC-filter med audiofil-klassade spolar och PP-kondensatorer. Även det interna kablaget håller högre klass än genomsnittet. En av många avgörande detaljer ser vi även på byglingen i anslutningsterminalen. Det är billigare att sätta dit ett stålbleck, men Magnat har valt att göra det hela på rätt sätt genom att sätta dit en kabeljumper.