Tips & Tricks

Blogg
Så får du till grym bas!

Så får du till grym bas!

Ah, bas, härliga beroendeframkallande bas. Riktigt bra bas kan framkalla gåshud och kommer ta ljudupplevelsen till en helt ny nivå. När vi skriver om bas, då menar vi frekvenser under runt 100 Hz. Ju lägre du kommer i frekvensregistret desto tyngre blir basen och under 50 Hz börjar basen att gå från att höras till att kännas

Vi kan ge ett exempel. Säg att du köper nya högtalare och du kanske tycker det låter riktigt bra, men om du lägger till en subwoofer eller en baslåda i ljudbilden då hör du - och framförallt upplever - ljudet på ett helt nytt sätt. Ljudbilden förstärks. Därför är bas ofta den sista biten i det stora, härliga ljudpusslet!

Ta kontroll över basen!

Värt att säga är att bas kan vara lite flyktig, på sätt och vis. Ljudvågorna från en bashögtalare beter sig annorlunda om du jämför med en klassisk högtalare. Basen sprids ut på ett helt annat sätt, till skillnad från en högtalare som riktas. Detta märks till viss del mindre i en bil, där kupén är liten jämfört med ett 10+ kvm stort vardagsrum - vilket gör att upplevelsen blir annorlunda i en hemmamiljö. 

Om du har en subwoofer i hemmet idag; prova att flytta din subwoofer några centimeter närmare eller längre från väggen. Eller placera den på en helt annan plats. Det kan göra stor skillnad!

Baslådans utseende och utformning

En klassisk baslåda kommer primärt i två olika former: sluten eller portad. Vad är skillnaden? 

Karaktären på basen kommer att ändras beroende på vilken låda som används. Ett baselement kan fungera i en stor mängd olika lådor, men vissa parametrar i elementet gör att det fungerar bättre i exempelvis en sluten låda. En sluten låda kommer producera en tight, något rappare bas, och själva lådan är ofta mindre i storlek. 

En portad låda kommer ge mer tryck, spela på något hårdare, men lådan kommer vara större. Det slutar givetvis inte där, det finns flera olika former av “färdiga” lådor och tänkbara lösningar vars syfte är att optimera upplevelsen.

Något som ofta sägs här på BRL är att även om baselement och slutsteg spelar stor roll, så är en korrekt utformad låda minst lika viktig. Det garanterar maximal bas!

Storlek på baselementet, gör det någon skillnad?

Även om lådan är viktig, så kan baselementets storlek ha stor inverkan på hur basen spelar. Det handlar mycket om konarean, själva konens storlek. En mindre bas kommer kanske upplevas som lite mer pigg, lite mer rapp, och fungerar kanske allra bäst till vissa musiksmaker. Om du kollar på större storlek, låt oss säga en 15” bas, så kommer konen behöva röra på sig en hel för att trycka luft. Det kanske gör att den upplevs som lite trögare, men istället gräva lite längre ner i registret och erbjuda något djupare bas. 


Bra bas i hemmet

Är det dags att sätta vardagsrummet i gungning? En aktiv subwoofer bidrar med ordentligt, tungt och djupgående bastryck. Explosioner och intensiva actionsekvenser återges därför optimalt med minst en subwoofer i systemet. Merparten av våra baslådor är aktiva, så det enda som behövs är ström och kabel mellan förstärkare och baslådan.

Vi skriver minst en. För optimal närvaro, se om du får plats med två stycken. Det kan göra en enorm skillnad om du upplever att basen inte kommer till sin rätt i rummet. Det kan vara så att du har ett energikrävande rum - med mattor, gardiner, stor soffa och andra mjuka material - och då kanske inte en aktiv subwoofer räcker till. Det finns flera fördelar! Basen kommer upplevas annorlunda, du får mer tyngd i ljudet - och du behöver inte nödvändigtvis höja volymen för att uppleva mer bas.

Tre snabba tips

  • Normalt sett placeras basen framtill, sett ur din lyssningsposition. Det varierar däremot från till rum, så fördelaktigt kan du testa dig fram vilken placering du upplever bäst resultat!
  • Placera inte din subwoofer med bakåtriktade basportar för nära väggen, då det ger avkall på värdefull bas.
  • Har du stativhögtalare, vägghögtalare eller golvhögtalare? Se hur ditt rum ser ut, storleken och placeringen av högtalare. Matcha högtalarstorleken och storleken på en subwoofer, men satsa gärna på en extra subwoofer om det går.


Bra bas i bilen

En färdig baslåda är genvägen till ett grymt ljud i bilen! Koppla in slutsteget, släng in baslådan och dra högtalarkabel. Det är enkelt och bra, som sig bör. Du kan även köpa en färdig tomlåda som du kan slänga in ett par riktigt schyssta bashögtalare i. 

Om du vill utmana dig själv, är lite händig och har verktygen, var inte rädd för att bygga en egen låda! Då kan du få till riktigt tung bas! Vi hjälper mer än gärna till med en lådritning som är framtagen efter just dina förutsättningar och mått. Vill du räkna fram det själv? Inga problem, vi har satt ihop en smidig bygga baslåda-guide.

Det finns något för alla när det kommer till baslådor. En klassisk passiv baslåda behöver ett slutsteg för att fungera och själva baslåda ofta en hel del utrymme. Det finns en hel del intressanta alternativ att kolla in om du söker något som sparar på utrymme, som ett kompakt basrör.

En aktiv baslåda är en baslåda med ett slutsteg inbyggt i själva lådan och kommer i flera olika former. Det finns ett par riktigt häftiga baslådor som du gömmer under förar- eller passagerarsäte. Diskret och smidigt sätt att öka mängden bas i ljudbilden.

Tre snabba tips

  • Glöm inte att dämpa bilen! Mycket bas kan innebära skrammel i plast och plåt, så var inte sparsam med dämpmaterialet. Att dämpa har en annan fördel och det är att du minskar mängden vägbrus när du kör.
  • Bygger du egen låda? Dämpa inne i lådan, främst den väg som är mittemot element och/eller rör för ett optimalt resultat. Lite dämpull kan göra jobbet. Glöm inte heller att täta innan du monterar elementen. Täta också skruvhålen för att undvika missljud!
  • Den vanligaste placeringen av baslåda är med element och port mot baklucka, men testa dig gärna fram för att hitta vad som låter bäst i just din bil!

Psst! Har du funderingar över hur du ska koppla baslådan eller bashögtalaren i bilen? Läs vår kopplingsguide för bas så kommer du snabbt igång med din nya bilbas!

Har du frågor hur då får till grym bas i ditt hem eller bil? Ta kontakt med vår hjälpsamma ChatBot Decibelle, mejla support@brl.se eller ring oss på 019-206750 så hjälper vi dig.

Skrivet av: Patrik A

Kommentarer

3 Kommentarer
#1
Philippe Papamichailidis
Hej, läste allt och det lärde mig jättemycket om baslådor tack!!
Den 15 mars 2022
#2
Andreas lundholm
Era ritningar på sidan ''portade'' visar alla dessa L formade kanaler.. Vad har hänt med 3'' bas rör med koner?? Är dessa L kanaler inbyggda i lådan ett bättre alternativ ska bygga till hammer Tech hcx15d2 vill ju att den ska gå ner till 35-40 Hz har ni nån ritning ni rekommenderar
Den 01 februari kl. 10:34
#2
Patrik A @ BRL.se
@Andreas lundholm : Hej, Anders! Fördelen med L-formade portar är att det dels styvar upp lådan och dels att det blir billigare - du behöver inte köpa en separat port. Ett annat skäl är att man kan anpassa formen och storleken på porten, samt längden, precis hur man vill ha den. En låda som kan fungera till det baselementet är denna: https://www.brl.se/dokument/bibliotek/Image/2022/10_oktober/Ladritningssida/2x15 - 5000W - 1100x480x610 203L40Hz_Skyddad.pdf

Hör gärna av dig till support@brl.se om du har fler frågor!
Den 01 februari kl. 13:22
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: W9r8fY (motverkar spam)
Logga in