Tips & Tricks

Blogg
Välj rätt ljudsystem för dig, del 2

Välj rätt ljudsystem för dig, del 2

Vill du ha bättre ljud i hemmet? Vi har svaren! I detta blogginlägg kommer en grund djupdykning i de mest vanliga uppsättningarna. Vi kommer även förklara till några av de mest förekommande begreppen när det kommer till hemmabio.

Vad är stereo?

Uttrycket är ett av de kanske mest frekvent använda inom ljudområdet och har under åren figurerat i olika sammanhang. En stereo, eller stereoanläggning i detta avseende, skall kunna återge ljud stereofoniskt med hög kvalitet. I korthet innebär det att ljudet skickas från två ljudkanaler, eller i praktiken två högtalare. Höger (R) och vänster (L) är det du kommer se märkt på baksidan av en förstärkare, exempelvis.

Stereobegreppet används alltså för att beskriva en ljudbild med den horisontella riktverkan bevarad, eller för enkelhetens skull, en tvåkanalig ljudbild.
Stereoanläggningar finns i väldigt många olika utföranden och förknippas med allt från bergsprängare till system med ett par högtalare. Principen bakom båda dessa är desamma, stereofoni, och erbjuder ljudåtergivning via två separata ljudkanaler från höger och vänster.

Hur du får din musik att låta bättre

Stereo är väldigt vanligt förekommande när det är musiken som står i fokus, snarare än film. Det ena utesluter givetvis inte det andra, men uppsättningen lämpar sig allra bäst att göra musik rättvisa snarare än ge den bästa filmupplevelsen. Söker du en surroundupplevelse, titta in föregående del av "Att välja ljudsystem" för lite tips och trix!

Det är ganska fritt när det kommer till att komponera ett eget stereosystem, där man kan använda sig av mindre bokhyllehögtalare eller större tyngre fronthögtalare. Det man bör tänka på är vad man är ute efter, om det är lågmäld lounge jazz eller tyngre och mer högljudd musik som kommer att spelas.

Om man inte avser att komplettera med en subwoofer, men ändå vill ha lite mer tryck, så är det bra att välja golvhögtalare, aktiva högtalare eller stativhögtalare som har ett eller flera större element. Dessa hanterar lägre frekvenser än vanliga mellanregister och återger vad vi annars går miste om.

Vad är Dolby Atmos?

Få har väl missat att Dolby Atmos efter många år inspärrade i biografmörkret har letat sig ut i folkhemmet. Tekniken förutsätter att man använder sig av antingen uppåtriktade högtalare, eller takmonterade högtalare. Ljudformatet, som idag finns implenterat i många nya förstärkare, ger surroundupplevelsen ytterligare en dimension där man får ljudet återgivet från ovan, vilket ger en totalt omsvepande känsla.

Utöver att förstärkaren ska ha Dolby Atmos-stöd, så ställer det också krav på att filmen i fråga stödjer formatet. Idag är utbudet ständigt växande, men det utökas allt eftersom att tekniken blir mer vedertagen. Se hela vårt utbud av hemmabioförstärkare här!

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: NjhdCg (motverkar spam)
Logga in