- Signature 900-seriens stativmodell
- 3-vägs konstruktion med dubbla diskanter och ett 6.5" baselement med aluminiumkon
- Fin känslighet på 91 dB ger stort dynamikomgång och låg distorsion
- Grym byggkvalitet med en vikt på 9.3 kg/styck
Magnat Signature 900-serien
Tyska Magnat grundades år 1973 och ingår idag i den amerikanskägda koncernen Audiovox. Fabriktet finns representerat i över 50 länder och har skapat sig ett aktat namn för sina innovativa och generösa konstruktioner.
Strax innan årsskiftet 2019/20 så har man lanserat Signature 900-serien, som lägger sig strax under Signature 1100. Man spinner vidare på samma teknik med bl.a en platta med dubbla diskanter, som gör modellerna Hi-Res Audio-certiferade av Japan Audio Society, då omfånget sträcker sig över 50 kHz. Det mänskliga örat hör inte så långt upp, men musik är uppbyggd med mängder av övertoner så påverkar frekvensområdet som vi hör. Så om man spelar musik eller filmljud i högupplöst format, så kommer Signature 900 att leverera en ljudbild som verkligen andas.
Man har tagit otroligt mycket av tekniken från de mer påkostade storebröderna i 1100-serien, men bantat ner tekniken på områden där det märks som minst. Signature 900 är verkligen High End, fast till ett "budget-pris". Ett mer enastående pris/prestandaförhållande kommer du att få leta länge efter!
Martin Gross - ledande utvecklingsingenjör - har tillsammans med sitt team skapat en serie högtalare med en attraktiv prislapp, vars teknik och ljudegenskaper hävdar sig extremt bra mot konkurrenterna på marknaden. Faktum är att man vid en lyssning - utan att veta högtalarens pris - hade gissat att det man hört tillhör en dyrare prisnivå!
Förmågan att flytta luft
Magnat har genom åren skämt bort oss med sina generösa konstruktioner. Detta är rejäla högtalarkonstruktioner och inte något som erbart passar till en lugn och skral jazzplatta. Med tilltagna element och magnetstrukturer kan Signature 900 hantera en hel del effekt in, och genom att använda aluminum, som är en lättviktig metall, så har man funnit en väg genom sin gedigna kunskap och lyckats få hög känslighet på sina modeller. Flaggskeppet Signature 909 har som exempel otroligt fina 93 dB. Jämför man detta med en 87 dB högtalare så har man minskat effektbehovet från förstärkaren med 75 %! Så har talar vi om högtalarna som även kan hantera exempelvis tung elektronisk musik, men dess teknik gör att de även kan mejsla ut minsta lilla detalj från en välproducerad audiofil-skiva.
Dubbla diskanter, dubbelt så bra?
I Signature 900 finner vi en diskantplatta där dubbla diskantmembran huserar. Denna tekniken känner vi igen från den mer exotiska Signature 1100-serien. Här spinner Magnats ingenjörer viadre på konceptet med med dubbla fmax Signature-domar. Nederst finner vi en 30 mm dome som med sin breda upphängning får en större slaglängd jämfört med en konventionell diskant. Detta bidrar till att diskanten får ett bredare omfång neråt i frekvens, som inverkar på en snabbare och mer spänstig återgivningen. Brytningen mellan mellanregistret och diskanten ligger på 2.4 kHz.
Betydligt högre uppåt i frekvensområdet - vid 17.5 kHz - tar en 20 mm dome över handlingen, och som ger en mer perfekt omni-direktionell ljudfördelning som sträcker sig upp till hela 55 kHz. Rejäla neodymium-magneter ger låg distorsion och rejält med dynamik till ljudet.
Effekten av att motverka vibrationer och resonanser
Magnat har insett vikten av att ha rejäla och tunga kabinett. Det finns en del tillverkare som lägger mängder av pengar på elementen, men när man lyfter deras golvhögtalare så väger den ingenting. Vibrationer har en stor negativ effekt på hur elementen arbetar och hur ljudet återges. Med tjockare väggar och multipla stagningar får man ett kabinett som effektivare dämpar vibrationerna som uppstår när elementen börjar röra på sig. Speciellt basen kommer att bli mer taktfast och snabb. Till de två golvmodellerna medföljer dessutom outtriggers tillverkade i metall, som står på spikes.
Men en bra högtalare är ingenting utan ett välgjort delningsfilter. Mycket av högtalarnas karaktär ligger här. Här finner vi ett fas- och amplitudoptimerat APOC-filter med förstklassiga komponenter.
En av många avgörande detaljer ser vi även på byglingen i anslutningsterminalen. Det är billigare att sätta dit ett stålbleck, men Magnat har valt att göra det hela på rätt sätt genom att sätta dit en kabeljumper.
Vilken finish passar dig?
Signature 900-serien tillverkas i två finishar. Som standard levereras de i svart finish med flera lager pianolack, vilket ger ett "djup" i lackeringen och är oerhört läckert att titta på.
Mot ett visst pristillägg kan man få modellerna i äkta makassar-träslag, som sedan har fått pianolackeringen över sig. Detta träslag bryter verkligen ut och drar till sig uppmärksamheten. Får du se en Signature 900 i verkligheten i makassar, så kan det vara svårt att inte slå till. De skapar ett ha-begär.
Sätter du sedan dig ner och lyssnar på dem, så är du förmodligen helt såld!