Nyheter

Blogg
Slutsteg och ljudprocessor från Match

Slutsteg och ljudprocessor från Match

Hur går det till när du förbättrar ljudet i bilen? I vårt föregående blogginlägg pratade vi om Match DSP och hur en installation kan se ut. Men vad är det för svart magi som Audiotec Fischer slängt in i den, egentligen? I detta blogginlägg ska vi ta en djupare titt på de funktioner som du hittar i en Match DSP!

Världens bästa slutsteg?

Det första vi ska titta på är hur effektiva förstärkarkomponenterna är i produkterna från Audiotech Fischer. Ett klassiskt tvåkanals eller fyrkanaligt slutsteg har ofta klass AB. Det är inte särskilt effektivt, är lite större storleksmässigt och genererar en del värme, men erbjuder istället ett väldigt bra ljud. En annan vanlig typ av slutsteg är klass D. Dessa erbjuder högre effektivitet och genererar mindre värme, kan producera mer ström till högtalare eller baslåda, ofta i ett mer kompakt chassi - men kanske inte riktigt kan mäta sig ljudmässigt med ett AB-slutsteg.

När man pratar ljudkvalité så brukar man diskutera något som kallas för THD, d.v.s total harmonisk distorsion. För att få fram THD så mäter du ingående signalkvalité till exempelvis ett slutsteg och sedan utgående signalkvalité.

Ju högre THD, desto mer mer förvrängd blir signalen ut till högtalarna när det går via ett slutsteg. Även om en högupplöst signal kommer från en källa (som en bilstereo) kommer ljudet låta sämre, helt enkelt. Värt att tillägga är att vi förenklar detta lite, då det finns andra faktorer som också spelar in som dämpfaktor, bandbredd och liknande.

Varför du ska köpa Match

Hur fungerar Match DSP då? Dessa arbetar i klass GD eller HD. Det innebär att förstärkardelen arbetar otroligt effektivt, och att THD pressas ner till ett minimum. Du får en extremt kompakt och strömstark förstärkare med ett fantastiskt ljud. Häftigt, eller hur?

Detta är bara en del av ekvationen. För så fort du kopplat in en Match DSP är det rekommenderat att du sätter dig med en dator i bilen och optimerar ljudet via den smidiga programvaran (mer om det lite längre ner) eller att du besöker Audiotech Fischers hemsida för att ladda ner färdiga inställningar. Det gör du via ett SD-kort som kopplas in i din dator, du överför inställningarna och sedan sätter in kortet i ljudprocessorn.

Det är ganska vanligt att biltillverkaren gjort lite “ljudoptimeringar” åt dig från fabrik. Det kan vara att de dragit i en EQ och tvingat fram bas från ett par högtalare som kanske inte helt pallar trycket för det - särskilt om högtalarna endast får runt 15-20W att använda.

Ibland kan det vara det motsatta, att ljudet känns platt och livlöst. Om du har ett par schyssta hörlurar eller par grymma högtalare hemma, prova att sätt igång din favoritlåt. En låt du kan utantill. Lyssna på den en gång till och sätt dig sedan i din bil. Är det något du reagerar på? Låter det bättre eller sämre än hörlurarna?

När en Match DSP är på plats så börjar nämligen det roliga: att ställa in ljudet. En del arbete kommer förstärkaren göra åt dig. Det finns ett par funktioner som du hittar inbyggt i Match DSP med ACO (Advanced CoProcessor) som du kommer att gilla.

Bättre bas i bilen, snabbt och enkelt

Audiotec Fischer har tagit fram egen basbearbetning som slår det mesta på fingrarna. Det två revolutionerande funktioner som de kallar för "Dynamic Bass Enhancement" och "SubXpander", särskilt framtagna utvecklats speciellt för att dramatiskt förbättra basåtergivningen från en passiv baslåda. "Dynamic Bass Enhancement" kombinerar maximal djupbas och högsta möjliga ljudtryck, oavsett musikstil. Resultatet är en betydligt mer kraftfull och djupare basrespons även vid lägre volym - utan risk för överbelastning av baselementen. Om du vill ha en ännu tyngre basåtergivning kan "SubXpander" justeras ytterligare för ordentlig subbas!

Förbättra ljudbilden i bilen

Beroende på högtalarnas placering i fordonet kan ljudbilden variera från bil till bil. Sedan 2015 och framåt hitta du ofta en centerhögtalare som kan begränsa den “rumsliga” återgivningen av musiken. Det är där Match "StageXpander"-funktion kommer in i bilden - en ljudfunktion som skapar en bredare stereoljudbild, utan var röster eller instrument kommer från! Effekten kan justeras enligt dina personliga preferenser i fyra steg. Om du har en bil med centerhögtalare eller upplever att ljudbilden inte känns helt klockren - då är detta något för dig!

Förbättra diskanten i bilen

Letar du efter mer transparens och substans från dina diskanter? Med "ClarityXpander" från Audiotec Fischer finns det en smidig lösning! När den är korrekt justerad (vilket gör den valbar i tre steg) lägger funktionen till ytterligare harmonier i det övre frekvensområdet - detta är speciellt användbart om originalhögtalarna saknar lite av den önskvärda glansen. Det där härliga snärtet du hör ibland kommer ofta från diskanterna. Om du har ett par diskanter som är lite överdrivet spelglada så finns det en automatisk och dynamisk kontroll så att musiken inte upplevs tjatig eller uttröttande.

En lättanvänd ljudprocessor

DSP PC-Tool 5 är ett professionellt och mångsidigt verktyg för enkel analys, mätning och konfiguration av ditt bilstereosystem och Match DSP med stöd för ACO. Det är lätt att använda, med tydlig och intuitiv design. Som vanligt med en ljudprocessor är det värt att sätta sig en stund och lära känna programvaran innan du börjar.

De kraftfulla inställningsmöjligheterna med sin omfattande ljudbehandling lämnar inget övrigt att önska och garanterar en exakt ljudjustering - även i en bil med många källor. Att justera en EQ är ofta den svåraste delen av alla ljudinställningar och tack vare TuneEQ-funktionen är det en barnlek.

En enda mätning per ljudkanal eller kanalpar med en mätmikrofon räcker för att TuneEQ ska kunna justera equalizern till önskad referenskurva oberoende och med stor precision. TuneEQ använder varje enskilt EQ-band som ett helt parametriskt filter och uppnår därmed en noggrannhet som slår de flesta konkurrenter på fingarna. Du kan givetvis ta hjälp av din närmaste BRL-butik för att optimera ljudet i din bil!

Vill du prova verktygen redan idag? Tack vare det integrerade demoläget kan DSP PC-Tool 5 testas redan idag, även utan en ansluten DSP. Besök Audiotec Fischers hemsida för att ladda ner verktyget!

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: hwfyRY (motverkar spam)
Logga in