Reportage

Blogg
Google Home - smart ljud i hemmet!

Google Home - smart ljud i hemmet!Det har minst sagt hänt väldigt mycket på väldigt kort tid. Sedan dagens smarta telefoner såg dagens ljus för 11-12 år sedan så har sättet vi använder teknik förändrats i grunden. Allt ska bli smartare, och det gäller även hur - och var - vi lyssnar på musik. Det här blogginlägget handlar om smarthögtalarna med inbyggd Google Assistant och vad de kan göra för dig!

Den röststyrda assistenten

2011 meddelande Apple på en presskonferens att de skapat en röststyrd assistent som kan svara på dina frågor i din iPhone. Siri, som ”hon” kallades, kunde ge dig väderprognoser, söka på nätet och mycket mer. Det var på många sätt banbrytande och början på något mycket större.

Fyra år senare släppte Amazon de röststyrda Amazon Echo- & Echo Dot-högtalare som blivit en enorm succé i USA. Det unika här var att röstassistenten inte längre fanns i din hand, i telefonen eller i surfplattan, utan istället placerad i rummet.

En röstassistent är en komplicerad bit mjukvara – den behöver förstå vad du säger, snabbt processera informationen och ge dig ett tydligt svar som du kommer att bli nöjd med. Det här är något som Google genom sitt arbete med sin sökmotor och andra tjänster blivit experter på, så 2016 offentliggjorde de sin lösning Google Assistant och ett år senare släpptes deras första smarta högtalare: Google Home.
Den hjälpsamma högtalaren

När vi pratar röststyrda högtalare för den svenska marknaden är det Google som gäller. Det finns två högtalare som i skrivande stund släppts i Sverige: Home och Nest Mini. Du är inte begränsad till dessa två högtalare, det finns fler på marknaden med Google Assistant. Vi kan starkt rekommendera att kolla in Harman Kardons välljudande Citation-serie.

Samtidigt som de röststyrda assistenterna utvecklats har en annan intressant idé växt fram: det smarta hemmet. Vad sägs om dimbara lampor, automatiserade system, intelligenta dörrlås och mycket, mycket mer? Här är möjligheterna oändliga. Ibland styrs dessa hemautomatiseringar i en specifik app från tillverkaren, men vissa går att koppla till ett system som Google Home.

I Home-appen får du en smidig översikt över ditt hem. Du kan släcka lamporna i sovrummet, dra ner rullgardinen och sänka eller höja värmen i rummet förutsatt att dina enheter har stöd för Google Home. Det kanske häftigaste är att du med smarthögtalaren kan manövrera allt det här med din röst.

Allt börjar med ett ”Hej Google”

Google-högtalarna stödjer Spotify, Cast-funktioner, Bluetooth och mycket mer! Att styra Spotify är en mycket omtyckt funktion i många hem. För att få det att fungera kopplar du ditt Spotify-konto till Google Home. Då kan du säga till högtalaren att spela musik från dina spellistor eller bara ge namnet på ett album/artist. Så står du i köket och lagar mat, styr musiken med din röst! Börja med ”Hej Google” och du är fri att önska låt.

Om ni är fler i hushållet kan du bjuda in användare till ditt hem i Google Home-appen. Varje användare kan använda funktionen Voice Match för röstigenkänning. Det är en smidig detalj som gör det smidigt för flera unika användare att komma åt sina egna spellistor i Spotify, bland annat.

Utöver Spotify så stödjer Google-högtalarna även Google Play Musik och YouTube Premium. Du kan även be högtalaren starta en podcast eller spela en radiokanal. En annan smart detalj är att du även kan styra din Chromecast som är kopplad till TV:n med rösten. Då kan du smidigt hoppa fram ett par minuter i avsnittet, starta en serie på Netflix/Viaplay eller sänka volymen!

Värt att tillägga är att det finns ett stort antal appar till både iOS och Android som har stöd för Google Cast, ett exempel är SoundCloud. Då kan du skicka ljud från telefonen via Wi-Fi ut till en eller fler enheter. Även Spotify har stöd för Google Cast, vilket innebär att de aktiva högtalarna på nätverket finns tillgängliga för gäster som är uppkopplade till ditt nätverk.Den absolut smidigaste multiroom-lösningen

En annan, mycket omtyckt funktion, hos Google Home är möjligheten att gruppera högtalare för en smidig multiroom-lösning som är både enkel och flexibel att använda. Att skapa en grupp är enkelt. Gå in i Google Home-appen, tryck på skapa högtalargrupp, välj högtalare och säg sedan: ”Hej Google, spela [låt/artist/album] på [gruppens namn]”.

Det är ett system som inte kräver en förstärkare och du behöver inte heller dra högtalarkabel. Det enda kravet är att du har ett stabilt trådlöst nätverk och två eller fler Chromecast-kompatibla högtalare, vilket gör det här till ett lätthanterligt multiroom-system.

Vill du spela upp din Spotify-lista i hela huset eller bara i några av rummen? Inga problem. Du kan när som helst skapa en ny, ändra eller radera en befintlig grupp.

MusicCast ❤️ Google

MusicCast är Yamahas omtyckta appstyrda system för musikstreaming och multiroom. Många förstärkare, trådlösa högtalare eller soundbars tillverkade från 2018 och framåt har fått stöd för vissa Google-”åtgärder” via en mjukvarauppdatering.

Åtgärder (Actions som de heter på engelska) innebär att du kan styra vissa funktioner hos enheterna som koppla ihop rum, spela upp dina favoritlåtar, justera volymen, streama dina favoritmusiktjänster med mera. Notera att vissa funktioner kan variera från region till region.Vill du veta mer?

Ladda gärna ner Google Home-appen kostnadsfritt till iOS eller Android. MusicCast är också kostnadsfri app. Unikt för den appen är det utmärkta demoläget som kan aktiveras när som helst för att verkligen få en inblick i hur en multiroom-lösning kan byggas upp.

Om du känner dig lite osäker, men ändå nyfiken, på vad Google Home har att erbjuda är ett hett tips från oss att då börja med en Google Nest Mini. Det är ett enkelt och prisvärt sätt att starta med det smarta hemmet, speciellt om du kombinerar högtalarna med ett par smarta lampor eller annan hemautomatisering.

Vi kan inte hålla oss från att rekommendera den välljudande Citation-serien. Här hittar du allt från minstingen Citation One till den maffiga Citation 500. Du hittar även soundbars, golvhögtalare, surroundhögtalare och en väckarklocka. Spana in vår Citation-sida för att läsa mer om det ständigt växande utbudet av smarta högtalare från Harman Kardon. Klicka här för att se hela utbudet!

Har du några frågor? Tveka inte att höra av dig till oss med ett samtal eller ett mejl till support@brl.se. Du kan även lyssna på Citation-serien i våra butiker, välkommen in!

Skriven av: Patrik A

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: XLRpEb (motverkar spam)
Logga in