Tips & Tricks

Blogg
Länge leve vinylen – tre heta tips på skivspelare

Länge leve vinylen – tre heta tips på skivspelare


Den analoga vinylskivan lever i allra högsta grad. Fler och fler återupptäcker sin gamla skivsamling på vinden och vill utforska det svarta guldet.

Trots dagens digitala musikstreamingstjänster, med all dess bekvämlighet, blir skivspelaren alltmer populär. Idag är de bättre än någonsin, där marknadens prisöverkomligare modeller har en ljudlig prestanda sällan skådad tidigare. Att lyssna på vinyl har blivit en trend!

En skivspelare är dock känslig för vibrationer. Det handlar om fysik och mekanik, så kort sammanfattat handlar det om att i konstruktionen eliminera så mycket som möjligt av vibrationer och resonanser som kan påverka avspelningen. Externa vibrationer kommer från högtalarna och golvet. Interna vibrationer kan härstamma från motorn, skivtallriken och pickupen. Faktorer som vikt, massa och materialval har en stor inverkan på hur ljudet kommer att återges. Många är enade om att pickupen enskilt är den viktigaste komponenten i hela konstruktionen, men även denna behöver rätt arbetsförhållanden.

För att hitta rätt i skivspelardjungeln har vi plockat ut tre förslag, vars gemensamma faktor är att de erbjuder något alldeles extra i sina respektive prisklasser.

Marantz TT5005

Det är här resan mot välljud startar. Respekterade Marantz har med TT5005 en riktigt fin och prisvärd skivspelare. Konstruktionen är helautomatisk, vilket bl.a. innebär att tonarmen går tillbaka till sitt startläge vid skivans slut. Spelaren har likaså en förmonterad MM-pickup samt ett inbyggt RIAA-steg, vilket är perfekt när spelaren skall kopplas direkt till en bioförstärkare eller ett par aktiva högtalare som endast har linjeingångar. Perfekt för dig som är ny på området och precis har upptäckt vinylens magiska värld.

https://www.brl.se/sv/artiklar/marantz-tt5005.html

Rega Planar 1

Brittiska Rega är en anrik skivspelartillverkare med kultstatus. Planar 1 är prestandamässigt ett stort kliv från stormarknadens enklare skivspelare, och är otroligt enkel för dig som nybörjare att koppla in. Deras egentillverkade Carbon-pickup är förmonterad (till ett marknadsvärde på ca 450 kr) och inställd från fabrik och motvikten (för nåltrycket) vrider du på tills det tar stopp. Sen är du redo för musik!

Plinten är tillverkad i MDF och tallriken i fenolharts, medans motorn är tystgående. Faktorer som ger högre massa och en stabilare gång, med målet att effektivt minimera vibrationer.

https://www.brl.se/sv/artiklar/rega-planar-1-.html

Pro-Ject RPM3 Carbon

Med RPM3 Carbon, från marknadsledande Pro-Ject, börjar vi komma upp på en riktigt hög ljudnivå. Den mest synliga fördelen med den här skivspelaren är dess styva och lättviktiga tonarmsrör i kolfiber, vars effektiva längd är större på 10”, vilket minskar nålens vinkelfel vid uppspelning. Motorn är helt frikopplad från konstruktionen i övrigt och har alltså ingen inverkan alls. Den droppformade designen är urläcker att beskåda, och valet av förmonterad pickup – danska Ortofon 2M Silver (till ett marknadsvärde på ca 1100 kr) – är genomtänkt, då det mot pristillägg banar väg för snabbt och enkelt nålbyte till de finare modellerna i Ortofon´s 2M-serie, när du är beredd att ta nästa steg mot ljudperfektion.

https://www.brl.se/sv/artiklar/pro-ject-rpm3-carbon.html

Detta är ett axplock ur vårt stora utbud av skivspelare och vi har givetvis många fler att erbjuda. 

 

Håll utkik efter kommande blogginlägg från oss, där vi djupdyker vidare i de viktiga tillbehören, som bl.a pickupen och RIAA-steget.

Skrivet av: Andreas A

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: E7EYfw (motverkar spam)
Logga in