Tips & Tricks

Blogg

Välj rätt högtalare till hemmet


Dagens teknik går raskt framåt och den digitala ljudbehandlingen har öppnat portar till helt nya och högintressanta produkter.

Förr anslöt man en analog signalkälla - exempelvis en skivspelare - till en stereoförstärkare, som i sin tur kopplades till ett par högtalare. Valet av högtalare låg mellan ett par större golvhögtalare eller en mindre stativmodell. Idag är möjligheterna – och valen - helt annorlunda. Ett stort önskemål i många hem är att ljudanläggningen skall kunna kopplas/styras via smartphones, datorer eller platt-TV-apparater med möjlig streaming via nätverket, allra helst trådlöst.
Form och funktion är en viktig detalj i sökandet efter ett nytt ljudsystem till det moderna hemmet. Högtalarna skall givetvis låta tillfredsställande bra, men de skall också vara en estetiskt tilltalande del i inredningen. Vilken typ av högtalare du väljer beror på hur den skall användas, kraven på dess ljudliga egenskaper och dess platstagande i rummet.

Oavsett om din högtalare skall vara diskret, större, platt, färgglad, batteridriven eller nätverksuppkopplad, så har vi på BRL en lämplig lösning helt efter din smak och budget.

Högtalare till mobilen

Med dagens smartphones har du snabb och enkel tillgång till Wifi via hemmets router. Ett bra surfabonnemang, eller lagrad musik i mobilen,  är ypperligt när man vill streama musik när man är på språng - som under affärsresan på tåget eller semesterfirandet på stranden. Här finner vi ett stort utbud av blåtandskompatibla högtalare i kompaktare format, vars ljud är ett solklart lyft mot telefonens egna. Den stora fördelen är att du blir helt fri från trasslande kablar, och flera modeller har dessutom batterifunktion för portabelt bruk.



Högtalare till platt-TV:n

Soundbars – eller ljudlimpor som de även kan kallas – är en smart lösning för de hem som vill få en större upplevelse och fint ljud när familjen eller polarna är samlade i soffan framför TV:n. Installationen är både elegant och diskret, där flera av dagens system har en trådlös subwoofer som bidrar till en ökad inlevelse till TV-sändningarna och filmkvällarna. Dessutom har flera av de nyare modellerna blåtand för trådlös musikstreaming från exempelvis ditt Spotify-konto.



Högtalare till datorn

Med ett par aktiva stereohögtalare blir musikupplevelsen total. Många av modellerna är fortfarande diskreta och platsbesparande, men med mer påkostade element och ett  rejälare kabinett i trä kan ljudet återges med mer tyngd och upplösning, och då man har två separata kabinett skapas en bredare stereobild med finare separation. På senare tid har flera tillverkare även lanserat en del aktiva golvmodeller som verkligen kan förse hemmet med ett rikt basomfång. Möjligheterna är många, då högtalarna kan kopplas ihop med datorn via USB och återge musik upp till högupplösta 24-bitar,och likaså kopplas trådlöst till mobilen via blåtand, samt sammanlänkas med en platt-TV optiskt. Ja, i vissa fall finns t.o.m. ett inbyggt RIAA-steg för skivspelare!



Högtalare som inte syns 

Oavsett om du vill lyssna på musik, titta på film eller ha ljud i flera rum samtidigt så finns det ett stort utbud av inbyggnadshögtalare för montering i vägg och/eller tak. En sådan installation blir näst intill osynlig, och sammanlänkas högtalarna till en nätverksbunden förstärkare – ihop med en högtalarväxel som har impedanskorrigering – får du snabb access till exempelvis ditt Spotify-konto, och kontrollerar allting via en styrapp till din smartphone.  



Högtalare för den kräsne filmentusiasten

För att få den ”äkta” biokänslan i hemmet krävs ett högtalarsystem med minst fem högtalare, plus en aktiv subwoofer, som tillsammans skapar ett omslutande surroundljud. På senare år har det nya ljudformatet Dolby Atmos kommit, vilket är höjdobjektsbaserat och tar upplevelsen till en helt ny nivå. Det viktigaste är att högtalarna är klangmatchade till varandra (samma fabrikant, gärna samma serie) och ju större plats de får ta i rummet, desto köttigare och häpnadsväckande kommer ljudet att bli. Nästan alla av dagens hembioförstärkare har möjligheter till att kopplas upp till ditt hemnätverk för bl.a trådlös streaming av musiken, och kan även i vissa fall integreras i ett multiroomsystem. Givetvis kan du spela favoritmusiken genom fronthögtalarna och subwoofern och få en påtaglig livekänsla.



Mina personliga favoriter i skrivande stund till respektive högtalarkategori:

JBL CHARGE 3
PANASONIC SC-HT488
KLIPSCH R-15PM
SYSTEM ONE IC620
MONITOR AUDIO MR PAKET 5.1

Skrivet av: Andreas A

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 92u7Xc (motverkar spam)
Logga in