Tips & Tricks

Blogg
Välj rätt ljudsystem för dig, del 1

Välj rätt ljudsystem för dig, del 1

5.1, 7.2-system, stereo, soundbars. Begreppen är många, men vad betyder egentligen de olika uttrycken och vad är det i själva verket för typ av ljudsystem du behöver?

5.1 Ljudsystem - 5 högtalare, 1 subwoofer

När de flesta tänker på hemmabio, så tänker de nog på ett klassiskt 5.1-system. En centerhögtalare, dubbla fronthögtalare (golvhögtalare eller stativhögtalare), dubbla surroundhögtalare och en subwoofer fyller begreppet och traditionsenligt är detta en uppsättning som främst lämpar sig till film.

Centerhögtalare

Centerhögtalaren står för en stor del av dialogen och från sin centrala placering återger den mycket detaljer, främst ur det högre frekvensspannet.

Fronthögtalare

Fronthögtalarna, som i många uppsättningar är golvplacerade eller på stativ skänker både taktfasthet och tyngd.

Surroundhögtalare

Slutligen är det surroundhögtalarna som återskapar den riktigt omsvepande känslan, där man som lyssnare får ta del av ljud från höger och vänster som ofta är panorerat för att passa bra till filmen. 5.1-system förekommer också med mindre satellithögtalare.   

I det traditionella 5.1-systemet inkluderas en subwoofer för att få ett ordentligt tryck och för att inte missa några av de riktigt djupgående, saftiga frekvenserna.

5.0 Ljudsystem: 5 högtalare, ingen subwoofer

Detta är också en vanligt förekommande uppsättning och i de fall där fronthögtalarna är tillräckligt kraftiga, avstår många från att komplettera med en subwoofer. I vissa fall är det också en ren praktisk fråga, där det helt enkelt inte ryms eller plockas bort på grund av estetiska skäl.  

5.2 Ljudsystem: 5 högtalare, 2 subwoofers

För den som absolut inte vill tumma på basen och inte avser att missa någonting, används dubbla subwoofers. Placeringen av de dubbla basarna varierar beroende på rummet och det är svårt att sätta en självklar standard för hur detta bör göras. Detta garanterar självklart ett massivt tryck, men är också en fördel när man vill att basen ska fördelas jämnt över hela lyssningsområdet.

3.1 Ljudsystem: 3 högtalare, 1 subwoofer

Ett lite enklare ljudsystem med två fronthögtalare, en centerhögtalare och subwoofer. Det är en bra testkonfiguration i rummet, ett prov för att se om ljudet fungerar som det ska och att allt låter bra. Det är en bra startpunkt för dig som tänkt addera två surroundhögtalare vid ett senare tillfälle, tänker sig ett system till exempelvis en dator eller har ett litet rum där det är svårare att lägga till surround. Uppläget förutsatter att hemmabioförstärkaren stödjer 3.1-system.

Rätt förstärkare till rätt ändamål

Det finns mycket att titta på när det kommer till hemmabioförstärkare, men vanligt är att man baserar val av hemmabioförstärkare utifrån vad det är för funktioner som önskas - samt vilken effekt varje enskild kanal kan leverera. Här är det självklart viktigt att vara medveten om vad högtalarna efterfrågar för effekt samt om de är lättdrivna (hög verkningsgrad/känslighet) eller ej.

Högtalarsystemet du planerar att införskaffa sätter riktlinjerna för vilken förstärkare du behöver. Om det är aktuellt att använda dubbla subwoofers så är det fördelaktigt att ha dubbla subwooferutgångar. Detta kallas även "pre-out", icke förstärkta kanaler som aktiva baslådor kopplas på. Det är inte vanligt att 5-kanalsförstärkare har dubbla pre-out, men då bas-signal är en mono-signal så kan man via en Y-splitt (1 hane, 2 honor) dela upp signalen.

Alternativet är att använda en 7.2-kanalsförstärkare. Detta lämnar också dörren öppen för framtida utbyggnad av systemet, där du får ytterligare två kanaler att driva högtalare på.

Utöver nödvändiga ingångar och utgångar så rymmer dagens hemmabioförstärkare en hel mängd olika funktioner och finesser. Söker du AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth eller är det ljudformat som Dolby Atmos som lockar? Här är variationen stor och det är viktigt att vara säker på vad du i själva verket är i behov av.

Bra ljud, enkelt, med en soundbar

Under de senare åren har soundbars, även kallat ljudlimpor, exploderat på marknaden och det finns några anledningar till det. I alla vardagsrum finns inte obegränsat med utrymme för större uppsättningar och många är heller inte i behov av en storartad surroundupplevelse. En soundbar med sin smarta design är perfekta att placera framför eller under tv:n och tar sällan upp mycket plats.

Givetvis måste man vara medveten om vad man faktiskt får. Dagens soundbars tillverkas för att återskapa ett virtuellt surroundljud och med åren har man utvecklat teknologier som ska göra detta möjligt.

Detta har lett till en marknad som erbjuder allt från 5.1-soundbars till 9.1-soundbars. Med fler, riktade element i limpan är tanken att få till spridningen av ljudet för att uppnå surroundkänslan. Detta till trots, så gör placeringen av högtalaren att spridningen av ljudet inte blir optimal och den kan sällan till fullo ersätta spridningen av ljud som en surroundhögtalare eller ett par aktiva högtalare på varsin sida av din TV kan erbjuda.  

Många modeller kompletteras av tillverkaren med en subwoofer för att bidra med tyngd och kraft till ljudbilden, men i de fall där det ej ingår går det givetvis att själv välja till en subwoofer.

En soundbar är kanske inget för den som söker en verkligt omsvepande surroundupplevelse, men jämnfört med tv-ljudet så är det milslånga kliv steg på vägen mot en betydligt bättre ljudupplevelse.

Provlyssna i din närmaste BRL-butik

Det är skillnad mellan högtalare och högtalare. Elementkonstruktion, kabinett och andra faktorer påverkar hur högtalaren kommer att låta. Rummet är en annan faktor, där placering av högtalare kan ha stor inverkan på ljudupplevelsen. Förstärkaren kan även påverka ljudet, där det till och med kan skilja sig mellan olika modeller i en serie.

Ett par högtalare kommer hålla i många år, just av det skälet är det därför bra att provlyssna innan ett köp. Bara för att vara säker på att ljudet du kollat in är rätt för just dig. 

I din närmaste BRL-butik kan du svänga förbi och provlyssna i en optimal miljö. Du kommer kunna jämföra flera högtalare med varandra och få hjälp med att välja både förstärkare och högtalare, helt skräddarsytt efter dig och din personliga smak. Om det är något särskilt du vill provlyssna, hör gärna av dig innan ditt besök för att säkerställa att produkten finns på lager och går att provlyssna.

Kommentarer

1 Kommentar
#1
milyon88
In the exciting online fishing game, the waters teem with excitement and every catch sets the stage for even greater thrills in the enchanting world of jili slot games, specifically tailored to delight players with their engaging gameplay and irresistible rewards, making online slot games philippines the ultimate destination for gaming enthusiasts seeking a tidal wave of entertainment.
Den 16 juni 2023
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: CaT2Ks (motverkar spam)
Logga in