Tips & Tricks

Blogg

Spotify Connect - trådlös musik via Wifi!



Spotify Technology S.A. grundades den 23:e april 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon. Den 7:e oktober två år senare lanserade man sin streamingtjänst som blivit så otroligt populär, och då pratar vi inte bara här i Sverige utan världen runt. Spotify ger dig snabbt åtkomst till miljoner och miljoner av låtar, men även poddar och videoklipp över internet.

Sedan år 2015 är Spotify världens största streamingtjänst online och i mars 2019 hade man 217 miljoner aktiva användare. Dock är konkurrensen idag hårdare än någonsin, där vi på senare år sett liknande tjänster från Apple, YouTube och Amazon. Vissa tjänster som Tidal och Deezer erbjuder en högre streamingkvalitet i okomprimerade FLAC-filer (läs högre ljudkvalitet) mot en viss merkostnad. Spotify använder det fria formatet Ogg Vorbis istället för MP3. Väljer man deras Premium-abonnemang så får man den högsta streamingkvaliteten som ligger runt 320 kbps.

Vad innebär Spotify Connect?

För några år sedan lanserade man en uppdatering som heter Spotify Connect. I tidigare blogginlägg har vi pratat om Bluetooth, som har sin liknelse med Apple´s AirPlay, att det är mobiltelefonen eller surfplattan som streamar ljudet och sedan skickar det trådlöst till en kompatibel mottagare.

I tidigare blogginlägg har vi jämfört för- och nackdelarna mellan Bluetooth och Wifi. Bluetooth lider av nackdelen att om du får ett samtal, så kommer musiken att avbrytas och du hör samtalet i högtalarna.

Med Spotify Connect öppnar du mobilappen som vanligt, men väljer vilken enhet i ditt nätverk som ska stå för uppspelningen. En sådan enhet kan vara en förstärkare, soundbar, spelkonsol, smart-TV eller en par aktiva högtalare.

Kravet är att mottagen är uppkopplad till samma nätverk och har Spotify Connect inbyggt. Din mobil kommer därefter enbart att agera som en fjärrkontroll. Ett inkommande samtal påverkar alltså inte uppspelningen. Vill du att en annan enhet tar över uppspelningen, så väljer du vilken enhet det skall vara via högtalarikonen i appen. Kort och gott: mobilappen fungerar som en fjärrkontroll över vald enhet, där du kan växla mellan låtar och justera volymen.

Uppkopplingen är väldigt enkel.

  1. Du behöver en mobil, surfplatta eller dator med den senaste appen eller programmet.
  2. Lägg till ytterligare en enhet, eller fler, som har stöd för Spotify i samma nätverk.
  3. Logga in på Spotify och tryck på ”Tillgängliga enheter”.
  4. Välj din enhet och börja lyssna.

Spotify och multiroom

Vissa tillverkare har skapat en plattform för multiroom, alltså möjligheten att ha ljud i flera rum samtidigt. Detta ger en stor fördel om man vill fördela musiken jämnt över hela hemmet. Tillverkare med stöd för detta är bl.a Yamaha, Audio Pro, Dayton Audio och Bose. Nackdelen är att man blir märkesberoende då en plattform inte kan kommunicera med en annan. Ett alternativ kan då vara att ha enheter med en Chromecast inbyggd. Flera stereo- och bioförstärkare har detta som exempel idag.

Genom fabrikatets egna styrapp kan man då välja att spela upp en låt från Spotify till en mottagande enhet eller aktivera ett s.k. ”partyläge”, vilket innebär att flera mottagare spelar upp samma låt samtidigt. Tänk på att detta är lite mer belastande för din internetuppkoppling, och spelar man över Wifi så gäller det att man har en bra täckning i hela hemmet, för att motverka en seg buffring och avbrott i musiken.

Är man flera användare i hemmet, eller har ett Spotify Family-konto, så kan man spela upp olika låtar samtidigt i olika rum.

Den stora fördelen med Spotify är den lätta tillgängligheten till musik, där man får tips och rekommendationer till ny musik, eller musik som är anpassad efter vad du lyssnat på. Här kan man finna så otroligt mycket bra musik man inte känt till tidigare.
Genom att spela upp musiken via sitt nätverk får man på allt detta även bekvämligheten att kunna styra allting via mobilen i sin hand.

Mycket nöje och lyssnande!

Skrivet av: Andreas A

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: XdmJbn (motverkar spam)
Logga in